Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Sobotna priloga

Kuhar, ki piše pesmi, pesnik, ki kuha

Er Mao je v Pekingu vodja restavracije Sol pod nebom, kamor zahajajo najbolj znani kitajski umetniki.
Pesniške zbirke ima doma, na varnem, v restavraciji pa ogromno fotografijo, kako ponosno stoji pred unikatnimi knjigami. FOTO: Osebni arhiv
Pesniške zbirke ima doma, na varnem, v restavraciji pa ogromno fotografijo, kako ponosno stoji pred unikatnimi knjigami. FOTO: Osebni arhiv
7. 9. 2024 | 05:03
7. 9. 2024 | 08:44
23:35

V nadaljevanju preberite:

Er Mao je kuhar, ki piše pesmi. In pesnik, ki kuha. Predvsem pa je kuhar, ki piše pesmi o hrani. Prihaja iz Sečuanske kotline, a precej časa preživi v Pekingu. Tam ima restavracijo z imenom Sol pod nebom, kamor zahajajo najbolj znani kitajski umetniki.

Rojen je bil v družini vojaškega oficirja, a vedno je sanjal, da bo poet. Iz otroštva izhaja še ena njegova strast. Ko je pri osmih letih pod maminim nadzorom prvič pripravil okusen pražen riž, ga je za vedno prevzel živi ogenj za pripravo sečuanske hrane.

Nekje v osemdesetih letih se je lotil še enega vseživljenjskega projekta. Začel je shranjevati pesniške zbirke in starinske kitajske kuharice, a ne kar vse povprek. Zbira namreč samo originalne zbirke v izvirnem jeziku. Ima jih doma, na varnem, v restavraciji po ogromno fotografijo, kako ponosno stoji pred unikatnimi knjigami.

»Večino imam kitajske zbirke zadnjih stotih let, a tudi precej tujih, denimo vašega Tomaža Šalamuna.«

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine