ZDA so pripravljene sodelovati s katerokoli vlado, ki bi izšla iz pogovorov

Odhajajoči ameriški veleposlanik Brent Hartley v intervjuju za Sobotno prilogo o oblikovanju naše vlade, čezatlantskih odnosih, trgovinski vojni, sodelovanju med Slovenijo in ZDA, predvideni novi veleposlanici...
Fotografija: Brent R. Hartley je veleposlanik ZDA v Sloveniji od februarja 2015. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Brent R. Hartley je veleposlanik ZDA v Sloveniji od februarja 2015. FOTO: Jože Suhadolnik

Ljubljana - »Oblikovanje nove vlade je povsem notranja slovenska zadeva. ZDA so pripravljene sodelovati s katero koli vlado, ki bi izšla iz pogovorov. Seveda upamo, da bo zunanja politika nove vlade ostala konsistentna, da bo Slovenija še naprej dobra in aktivna partnerica Nata in trdna članica EU,« je v intervjuju za Delo povedal ameriški veleposlanik Brent Hartley,

Izkušeni karierni diplomat po treh letih in pol službovanja pri nas odhaja na visok položaj v Pentagon, kjer bo politični svetovalec načelnika generalštaba. Našim gospodarstvenikom, ki jih skrbi uvedba carin in protekcionizem Trumpove administracije odgovarja, da je še prezgodaj, da bi bili glede tega preveč zaskrbljeni. Kljub zdajšnjim napetostim v čezaatlantskih odnosih je še vedno optimističen, češ, če pogledamo naše pretekle spore, smo še vedno našli pot naprej. 

O Lyndi Blanchard, ki jo je predsednik Trump nominiral za novo veleposlanico v Sloveniji, pravi, da jo še čaka potrditev v senatu, sicer pa meni, da ima vse, kar potrebuje, da lahko tu izvrstno opravlja svoje delo.

Z Brentom Hartleyjem smo se pogovarjali tudi o njegovih gorniških podvigih pri nas, o zdajšnjem in prihodnjem sodelovanju med Slovenijo in ZDA, pričakovanjih pred ponedeljkovim srečanjem med Trumpom in Putinom in drugih zanimivih temah. intervju z njim pa bomo objavili v Sobotni prilogi.
   

.

Komentarji: