Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Ahmed Musa enkrat v prečko in dvakrat v mrežo

Nigerija je bila z 2:0 boljša od Islandije, ki je zapravila enajstmetrovko. V skupini D se je pred zadnjim kolom zapletlo.
Ahmed Musa je s tem strelom načel islandsko mrežo. Foto Philippe Desmazes/AFP
Ahmed Musa je s tem strelom načel islandsko mrežo. Foto Philippe Desmazes/AFP
J. P.
22. 6. 2018 | 18:05
22. 6. 2018 | 19:33
4:22
Volgograd – Prvi polčas drugega dvoboja drugega kola skupine D na svetovnem prvenstvu v Rusiji med Islandijo in Nigerijo nikakor ni napovedoval končnega razpleta, saj je bila skandinavska zasedba, ki je uvodoma iztržila točko proti branilcem srebra izpred štirih let Argentincem, boljša, afriški predstavnik pa ni niti enkrat sprožil v tekmečev okvir vrat, kar se pred tem v prvem polčasu ni zgodilo še na nobeni tekmi na letošnjem mundialu. Po prihodu iz slačilnice pa se je razmerje moči na igrišču spremenilo.

Nigerijci (2:0) so prevzeli pobudo, ki so jo znali kronati z dvema zadetkoma Ahmeda Muse, ki je po novem tretji najučinkovitejši afriški igralec na svetovnih prvenstvih, med strelce se je vpisal že štirikrat. Za nameček je bil danes blizu tudi trojčku golov, saj je v 74. minuti zatresel še prečko. Islandci bi se lahko vrnili v 82. minuti, ko je Gylfi Sigurdsson izvajal najstrožjo kazen, vendar pa žogo poslal pod oblake. Vrstni red v skupini D je zdaj zapleten – Hrvaška si je napredovanje v izločilne boje že zagotovila, ostale tri reprezentance pa so še vedno v igri, najbolje kaže Nigerijcem, ki pa potrebujejo vsaj še točko v dvoboju z ranjeno Argentino.


Gylfi nevaren že v 3. minuti


Islandski začetek je bil obetaven in živahen, gledalci na Volgograd Areni so morali na najlepšo priložnost v prvem polčasu čakati zgolj do tretje minute, ko je mojster prekinitev Gylfi Sigurdsson odlično sprožil s prostega strela, a je njegov poskus uspešno ukrotil komaj 19-letni čuvaj nigerijske mreže Francis Uzoho. Afriški predstavnik, ki je uvodoma nesrečno, z avtogolom in enajstmetrovko, pokleknil pred Hrvaško, si ni do odhoda na odmor priigral niti ene resnejše priložnosti, čeravno je bil precej več pri žogi.


Musa tretjič zapored


V drugi polčas je Nigerija štartala odločneje in prvič sprožila že po 14 sekundah, kmalu zatem pa še precej resneje, ko si je Hannes Halldorsson prislužil gromek aplavz, ko je izjemno zaustavil poskus Oghenekara Eteba. Kar se ni posrečilo njemu, pa se je zgolj dve minuti pozneje Ahmedu Musi, ki je v kazenskem prostoru odlično sprejel podajo Victorja Mosesa, nato pa mu ni bilo težko razparati tekmečeve mreže. Petindvajsetletni napadalec moskovskega CSKA je zadel zadnje tri nigerijske gole na svetovnih prvenstvih.

Gylfi Sigurdsson ni izkoristil enajstmetrovke. Foto Darko Vojinović/AP
Gylfi Sigurdsson ni izkoristil enajstmetrovke. Foto Darko Vojinović/AP


Prečka in zadetek


Po doseženem zadetku se mlada nigerijska vrsta ni potegnila v obrambo, temveč je zelo spodobno napadala še naprej. Tako je v 57. minuti Halldorsson s skrajnimi napori in s konicami prstov izbil žogo prek prečke po nevarnem poskusu Wilfreda Ndidija, devet minut pozneje se je z zadetkom spogledoval Moses, Musa pa je v 74. minuti z natančnim strelom zatresel prečko. Minuto pozneje pa je bil še preciznejši, po samostojnem prodoru se je poigral s tekmečevo obrambo, na tla spravil še vratarja in žogo brez težav poslal v nebranjeno mrežo.


Zapravljena enajstmetrovka


Zanj je bil to že petnajsti zadetek v majici z državnim grbom. Vendar pa se Islandci tudi po izdatnem zaostanku niso vdali, v 80. minuti so imeli sijajno priložnost za znižanje, po prekršku Tyronna Ebuehija v kazenskem prostoru je sodnik Matthew Conger s pomočjo videoasistenta (VAR) dosodil enajstmetrovko, ki jo je izvajal prvi islandski zvezdnik Gylfi Sigurdsson, ki pa je žogo poslal prek prečke. Islandski navijači so se prijeli za glavo vedoč, da je s tem splavala po vodi fantastična priložnost za vrnitev v igro. Rezultat se nato ni več spremenil.


NIGERIJA : ISLANDIJA 2:0 (0:0)


Strelec: 1:0 - Ahmed Musa (Victor Moses, 49.), 2:0 - Ahmed Musa (75.).


 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine