Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Francija po lovoriko z najdražjo zasedbo

Šest dni do Rusije 2018: Finalisti zadnjega eura gotovo snujejo pohod na vrh
Vratar Areola, branilec Kimpembe, vezist Pogba in napadalci Griezmann, Giroud in Dembele med hojo v vadbenem središču Clairefontaine-en-Yvelines pri Parizu. FOTO: AFP
Vratar Areola, branilec Kimpembe, vezist Pogba in napadalci Griezmann, Giroud in Dembele med hojo v vadbenem središču Clairefontaine-en-Yvelines pri Parizu. FOTO: AFP
8. 6. 2018 | 09:00
13. 6. 2018 | 10:33
5:10
Ljubljana – Brazilija, Argentina, Nemčija, Španija, ... Nogometni navdušenci polemizirajo o favoritih svetovnega prvenstva, ki ga bodo odprli v četrtek v Moskvi, toda pri tem pozabljajo, katera reprezentanca premore nemara največ nadarjenih nogometašev med vsemi na planetu. To je Francija, finalistka zadnjega eura 2016, ki želi tudi na ruskih tleh splezati čim višje.

Kdo si upa odpisati Francoze? Slednji so tradicionalno tesno povezani z Rusijo, v največji državi na svetu se bodo gotovo počutili dobro, prijetno jim je bilo že lanskega decembra v Kremlju, ko so razvrstili reprezentance v osem skupin. Sobotni štart z razrvano Avstralijo v Kazanu, snidenje s Perujem, ki bo občutil vonj po mundialu prvič po 36 letih, na koncu pa evropski derbi z Dansko na prizorišču finalne tekme v Moskvi – to so ovire, s katerimi bi morala francoska reprezentanca ob pravem pristopu opraviti brez težav.


Osmina finala s Hrvati?


Selektor Didier Deschamps vendarle ve, da je možno priti v izločilne boje in nato napredovati proti finalu le na en način: s popolno mobilizacijo razpoložljivih sil in nenehno zbranostjo zvezdnikov iz najmočnejših klubov v Evropi. V enem od zadnjih intervjujev pred odhodom v Rusijo je odgovoril na vprašanje o favoritih v pričakovanem slogu.

»Ali je Francija po mojem mnenju zrela za naslov prvaka? Za moštva, kakršna so Nemčija, Brazilija in Španija, je to običajen in logičen cilj. Te ekipe igrajo na drugi ravni kot preostale. Mi smo gotovo konkurenčni vsakomur, toda to moramo dokazati tudi na turnirju. Ponavljam: pomanjkanje mednarodnih izkušenj nas ne favorizira. Prepričan sem, da bo Francija veliko močnejša čez dve leti, čez štiri leta. To seveda ne pomeni, da se ne bomo borili do konca. Želim reči le, da moramo stopati korak za korakom. Naš prvi cilj je osmina finala,« je opisal položaj francoske reprezentance Deschamps. Če bi Francija končala na vrhu skupine C, bi se v osmino finala spopadla z drugouvrščeno reprezentanco skupine D, v kateri bodo plesale Argentina, Hrvaška, Nigerija in Islandija, torej bo zelo zanimivo.


Čez milijardo evrov


Deschamps bo oktobra praznoval »abrahama« in sodi med mlajše selektorje, toda krasijo ga najbogatejše izkušnje, njegova domača vitrina pa se šibi pod težo osvojenih lovorik. Tekmece v ligi prvakov je pokoril v majicah Marseilla (1993) in Juventusa (1996), bil je eden najtrdnejših členov sanjskega moštva Francije, ki je v letih 1998 in 2000 splezalo na nogometna Mont Everest in Mont Blanc. Tudi v trenerski vlogi se znajde odlično, v Rusiji želi še nadgraditi finale eura izpred dveh let na tleh domovine Francije. Deschamps želi z izjavami razbremeniti svoje udarne sile, predvsem mlajše ase, ki bodo igrali ob nespornemu vodji Antoinu Griezmannu.

Za to resda ni prave potrebe. Francija lahko odkrito meri na vrh, v Rusijo bo poslala najdražjo zasedbo med vsemi na mundialu. Kylian Mbappe (180 milijonov evrov), Antoine Griezmann (100), Paul Pogba (90), Ousmane Dembele (80), Raphaël Varane (70), Thomas Lemar (65), Samuel Umtiti (60), Nabil Fekir (60) in drugi so asi, ki bi jih z odprtimi rokami sprejeli pri večini reprezentanc. Skupna tržna vrednost Francije presega milijardo evrov (1,08) in je večja od tržnih vrednosti Španije (1,03), Brazilije (0,98), Nemčije (0,88), Anglije (0,87), Belgije (0,75) in Argentine (0,71).


Od 4-3-3 do 4-2-3-1


Francozi bodo igrali bodisi v sistemu igre 4-3-3 bodisi v postavitvi 4-2-3-1, v obeh bosta ključna vrhunska zvezna vrsta in atomski napad pod vodstvom Griezmanna. Deschamps mu bo prepustil popolno svobodo v igri, v zameno bo pričakoval njegove odločilne podaje in gole. »On je naš vodilni napadalec prav zavoljo dejstva, da je zares raznovrsten, lahko igra kjerkoli in na kakršenkoli način. To je dokazal tako v majici Atletica kot Francije,« je prepričan Deschamps.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine