Francozi drugič na nogometnem Mt. Everestu

Francija je po letu 1998 drugič osvojila naslov svetovnega prvaka v nogometu. V razburljivem finalu je s 4:2 premagala srčno Hrvaško, ki je dosegla največji uspeh doslej.
Fotografija: Francozi so dvignili pokal svetovnih prvakov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Francozi so dvignili pokal svetovnih prvakov. FOTO: Reuters

Spektakularni finale svetovnega prvenstva je pripadel Franciji, ki je na štadionu Lužniki Hrvaško premagala s 4:2. Francozi so se spet postavili v obrambo in čakali na hrvaške napake, eden od krivcev za poraz je bil tudi vratar Daniel Subašić, ki je dobil dva zadetka, ki ga bosta še nekaj časa preganjala. 
 
Francija je povedla po nesrečnem avtogolu Maria Mandžukića v prvem polčasu, hrvaški napadalec je žogo z glavo preusmeril v svojo mrežo po predložku v kazenski prostor. Hrvatov zadetek ni potrl, nasprotno, krenili so v napad in Ivan Perišić je z roba kazenskega prostora poskrbel za izenačenje in eksplozijo navdušenja na hrvaškem delu tribun. 
 
A veselje in izenačenje nista trajala dolgo, Francija je povedla po enajstmetrovki, ki jo je Nestor Pitana dosodil po igranju z roko Perišića v svojem kazenskem prostoru, zanesljivo jo je izvedel Antoine Griezmann. 
 

Pogba in Mbappe odločila

 
V drugem polčasu je Hrvaška popustila, dotolkel jih je tretji zadetek Francije, ki ga je z roba kazenskega prostora dosegel Paul Pogba. Daniel Subašić ni dobro videl žoge, a bi vseeno moral posredovati bolje in strel odbiti. Že šest minut kasneje je bilo vsega konec, ko je povišal na 4:1 še Kylian Mbappe. 
 
Nekaj upanja je Hrvaški v 69. minuti vlil Mario Mandžukić, ki je po hudi napaki Huga Llorisa žogo pospravil v francosko mrežo, a za še en, največji preobrat Hrvati niso več imeli moči. Francija je tako zasluženo postala svetovni prvak, Hrvaška pa slavi zgodovinski uspeh svojih nogometašev, ne glede na poraz v finalu. Vatreni bodo junaki, trikolori pa svetovni prvaki. 

»To je nekaj najlepšega, za te igralce, to mlado generacijo, je to nekaj čudovitega. Imeli smo dovolj kvalitete in dosegli smo dovolj golov. Ponosen sem. Tu sem, da dosegam zastavljene cilje,« je v prvem televizijskem intervjuju dejal Deschamps.

»Pokazali smo, da smo bili mentalno močnejši. Zmaga je zaslužena, dosegli smo štiri gole. Vesel sem. Veliko smo prestali. Moji igralci so na vrhu sveta, vsaj za štiri leta. Poraz v finalu evropskega prvenstva pred dvema letoma je zelo bolel, bil je lekcija zame in za igralce. Ta zmaga je od vseh - igralcev, svetovalcev, zveze,« je nadaljeval francoski selektor.

»Sploh ne vem, kje sem, kaj se dogaja. Zelo sem srečen. Tekma je bila težka. Prvi gol je rešil veliko stvari,« pa so bile prve misli Greizmanna.
 

Modrić najboljši igralec SP


Luka Modrić in Kylian Mbappe. FOTO: AP
Luka Modrić in Kylian Mbappe. FOTO: AP


Po finalu so podelili tudi individualna priznanja za nogometaše. Pričakovano je najboljši igralec prvenstva postal Luka Modrić, Kylian Mbappe je najboljši mladi nogometaš, Harry Kane s šestimi zadetki najboljši strelec, Thibaut Courtois pa najboljši vratar prvenstva. 



Francija : Hrvaška 4:2 (2:1)

Štadion Lužniki v Moskvi, gledalcev 78.011, sodnik Nestor Pitana (Argentina).

Strelci: 1:0 – Mandžukić (18./ag), 1:1 – (Perišić 28.), 2:1 – Griezmann (38./11-m), 3:1 – Pogba (59.), 4:1 – Mbappe (65), 4:2 –Mandžukić (69).

Francija: Lloris; Pavard, Varane, Umtiti, Lucas Hernandez; Kante (od 54. Nzonzi), Pogba; Mbappe, Griezmann, Matuidi (od 73. Tolisso); Giroud (od 81. Fekir).

Hrvaška: Subašić; Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić (od 82. Pjanić); Brozović; Rebić (71. Kramarić), Modrić, Rakitić, Perišić; Mandžukić. 
 

Komentarji: