Lopetegui ni več španski selektor, zamenjal ga je Hierro

Kazen zveze je dosedanjega selektorja doletela, ker se je za sodelovanje z Realom dogovoril brez njene vednosti.
Fotografija: Fernando Hierro je vskočil na selektorsko mesto. Foto Pavel Golovkin/AP
Odpri galerijo
Fernando Hierro je vskočil na selektorsko mesto. Foto Pavel Golovkin/AP

Madrid – Potem ko se je selektor španske nogometne reprezentance Julen Lopetegui brez vednosti nacionalne nogometne zveze dogovoril za triletno sodelovanje s klubskim evropskim prvakom Realom Madridom, pri katerem bo naslednik trofejnega Zinedina Zidana, so se vodilni možje španskega nogometa bliskovito odzvali in naredili drastično potezo.


Rubiales se čuti izdanega


Zgolj dan pred začetkom svetovnega prvenstva v Rusiji so 51-letnega strokovnjaka obvestili, da ni več španski selektor, čeprav je z zvezo pred kratkim podaljšal pogodbo. Predsednik zveze Luis Rubiales se je za prekinitev sodelovanja odločil, ker se čuti izdanega in je besen nad načinom in časovnim okvirom Lopeteguijevega dogovora z galaktiki.


Pravila je treba spoštovati


»Hvaležni smo mu za njegov trud in prispevek, vendar čutimo veliko odgovornost do španskega nogometa. Odločitev zveze je jasen signal vsem, da je nekatera pravila in vrednote preprosto treba spoštovati,« je Rubiales zbrani sedmi sili pojasnil v Krasnodarju. Na selektorjevo stran so se postavili tudi reprezentanti, toda zaman.


Selektor manj kot dve leti


Lopetegui je na vročem selektorskem stolčku sedel malo manj kot dve leti. Vlogo je prevzel 21. julija predlani kot zamenjava za upokojenega Vicenteja del Bosqueja. Prvič je ekipo na uradni tekmi vodil 1. septembra istega leta ob zmagi v prijateljskem obračunu z Belgijo. Špance sicer uvodni dvoboj letošnjega mondiala z evropskimi prvaki Portugalci čaka že pojutrišnjem zvečer.


Zasilna rešitev Fernando Hierro


Španska nogometna zveza je hitro našla zasilno rešitev za selektorski stolček na letošnjem svetovnem prvenstvu. Lopeteguija bo nasledil nekdanji dolgoletni Realov as in reprezentant, 50-letni Fernando Hierro, ki pa v trenerski karieri še nima kilometrine. V sezoni 2014/15 je bil v štabu trenerja galaktikov Carla Ancelottija Italijanov pomočnik, nato je v sezoni 2016/17 vodil moštvo Ovieda, konec lanskega novembra pa postal športni direktor španske nogometne reprezentance.
 

Komentarji: