Napadalec, ki je Sloveniji odvzel EP 2016

Josip Drmić: Nikdar ne bo pozabil dveh golov v Baslu
Fotografija: Josip Drmić FOTO: AP
Odpri galerijo
Josip Drmić FOTO: AP

Josip Drmić je zaznamoval mundial z golom in zadeto prečko v tekmi Švice s Kostariko. Na neki način je bil v Rusiji prvi strelec Švice z »enim golom in pol« ... Toda njegova vrnitev v reprezentanco ni bila preprosta. Film o zgodbi napadalca, ki je pred tremi leti Sloveniji preprečil nastop na evropskem prvenstvu, bi lahko posneli tudi v hollywoodskih studiih.

Veljal je za enega najobetavnejših v Alpah in vse mu je šlo po načrtu. Za švicarskim nogometašem hrvaškega rodu, ki bo avgusta dopolnil 26 let, je kljub temu prava kalvarija. Dvakrat si je poškodoval koleno kot nekoč brazilski as Ronaldo, dvakrat je postavil na glavo črne napovedi zdravnikov zgolj po zaslugi trmastega značaja, ki ga je gradil v otroštvu med gledanjem filmov o Rockyju. Med marcem 2016 in novembrom 2017 polnih 16 mesecev ni imel stika z igriščem. V zadnjih kolih minule sezone bundeslige je Drmić zabil štiri gole v majici Borussie in znova prejel vabilo v reprezentanco. V njej je vselej zabijal odločilne gole, kot denimo 5. septembra 2015, ko je v derbiju za »biti ali ne biti« v Baslu z dvema goloma izničil vodstvo Slovenije z 2:0 in zabil gol za uvrstitev na euro 2016 v Franciji v 94. minuti tekme.
 

Se spominjate Basla?

Kako se ga ne bi. Pripravljal sem se ob stranski avt črti, vstopil v igro v drugem polčasu, zasukal rezultat, zabil dva gola ... Tistega večera ne bom pozabil nikdar. To je bila zelo zelo pomembna tekma tako za nas kot za Slovence. Po uri igre se je nasmihal euro 2016 Slovencem, toda tekma dandanes traja 93, 94, 95 minut ...
 

Prav od tekme s Slovenijo švicarska reprezentanca raste in zori, zdelo se je, da boste šli tudi v Rusiji še korak naprej, torej do četrtfinala.

Dobro ste ocenili za Basel. Gotovo drži, da bi lahko opravili več. O tem, česa nam je zmanjkalo, pa lahko govoriva ves večer in ne bova našla rešitve ... Treba je analizirati poraz s Švedsko in si odgovoriti, zakaj nismo prišli do vrat, priložnosti in gola. Oceniti je treba, kaj smo doslej delali bolje, in bomo morali delati bolje kot s Švedi še naprej. To je ključno za uspeh v nogometu, čeprav zveni kot obrabljena fraza. Po takšnem porazu s Švedsko sem lahko le razočaran in žalosten, saj smo končali turnir zaradi nesrečno prejetega gola.
 

Kaj vam ni šlo po načrtu?

Nismo imeli resne možnosti za zmago, saj si nismo ustvarili pravih priložnosti za gol. To nam je manjkalo. Nadzorovali smo igro z žogo v nogah, kombinirali in iskali prostor, toda ni nam uspelo priti v švedski kazenski prostor, da bi si ustvarili resno priložnost. Švedi so izbrali boljšo taktiko. Zanje je bilo vse skupaj kot šah: lepo so nas matirali. Tako v napad kot obrambo so se enotno in zgoščeno premikali vsi. Odlični so, že v nekaterih prejšnjih tekmah so razkrili, da jih krasi »Teamgeist« (moštveni duh, op. a.), kot bi rekli v Švici.
 

Je agresivna, čvrsta igra ključna za uspeh na mundialskih tekmah? So vas Švedi prekašali v tem?

Odgovor na prvo vprašanje je pozitiven. Švedi pa niso igrali bolj čvrsto kot mi. Trudili smo se, imamo tudi boljše nogometaše, toda oni so resnično skupaj »živeli in umrli« na igrišču. Verjetno smo igrali taktično premalo zrelo.
 

Je sodnik Damir Skomina dopuščal preveč »moško« igro?

Ne, prej drži obratno. Ne morem ga pohvaliti, o njem smo govorili tudi v slačilnici. Prepogosto je prekinjal igro. Sploh ni šlo za »moško« igro, v nekaterih situacijah je verjetno pretiraval. To se ne bi smelo dogajati na ravni mundiala, ko imaš sprotno na voljo pomoč videotehnologije.
 

Boste aktivirali rezervni načrt in odslej navijali za Hrvaško?

Ne preostane mi nič drugega ... Seveda si bom ogledal vse tekme, najbolj zanimive bodo hrvaške. Najprej se moram spočiti, preživeti dopust v krogu družine in prijateljev ter se za nekaj dni odmakniti od dnevnega nogometa.

Komentarji: