Nova senzacija: Rusi ostajajo v igri, Španci strti po enajstmetrovkah

Ekipi sta se po rednem delu in dveh podaljških razšli z rezultatom 1:1, nato je Igor Akinfejev ubranil dva strela z bele točke.
Fotografija: Rusi so po dveh ubranjenih enajstmetrovkah skočili Igorju Akinfejevu v objem. Foto Francois Xavier Marit/AFP
Odpri galerijo
Rusi so po dveh ubranjenih enajstmetrovkah skočili Igorju Akinfejevu v objem. Foto Francois Xavier Marit/AFP

Moskva – Svetovni prvaki izpred štirih let Nemci so izpadli že po skupinskem delu, šampionov izpred dvanajstih let Italijanov na tokratnem turnirju sploh ni bilo, najboljši iz Južne Afrike 2010, nogometaši Španije, pa so se senzacionalno poslovili danes, po dvoboju osmine finala mundiala v Rusiji. Čeprav so jim nasproti stali gostitelji, ki so bili najslabše rangirana udeleženka letošnjega tekmovanja, izbranci Fernanda Hierra niso znali prebiti njihovega zidu, po rednem delu in dveh podaljških je ostalo 1:1, odločale so torej enajstmetrovke. Glavni junak loterije je bil prekaljeni domači čuvaj mreže Igor Akinfejev, ki je bil že prej najzasluženjši, da so Rusi prišli tako daleč, nato pa še mojstrsko ubranil najstrožji kazni Kokeju in Iagu Aspasu.

Glede na prikazano bi si napredovanje v četrtfinale bolj zaslužili Španci, ki so imeli na svoji strani vse statistične segmente, najbolj je v oči bodlo brutalno razmerje podaj – kar 1139:285! Pa vendarle so se Rusi znali pobrati po zgodnjem avtogolu 38-letnega veterana Sergeja Ignjaševiča že v dvanajsti minuti, že pred odhodom na odmor je z bele točke (po igranju Gerarda Piqueja z roko v kazenskem prostoru) izenačil Artjom Dzjuba. V nadaljevanju so Španci pritiskali, ruska obramba pa je bila zadosti čvrsta, da tudi po 120 minutah ni bilo zmagovalca, zato so odločale najstrožje kazni. Vseh pet domačih izvajalcev je bilo uspešnih, na drugi strani pa je Akinfejev, zelo samozavesten po vrhunski današnji predstavi, z rokami ubranil poskus Kokeja, instinktivno pa z nogo še rezervista Iaga Aspasa.


POTEK PRVEGA POLČASA


Španski selektor Fernando Hierro se je, v primerjavi s prejšnjim dvobojem z Marokom (2:2), odločil za tri spremembe v začetni enajsterici. Na klopi je pustil Andresa Iniesto, Daniela Carvajala in Thiaga Alcantaro, v ogenj pa že uvodoma poslal Marca Asensia, Nacha Fernandeza in Kokeja. Strokovnjak na ruski klopi Stanislav Čerčesov je zasedbo precej bolj kot v skupinskem delu potegnil v obrambo. Ki pa ni vzdržala dolgo, prvič je pokleknila že v dvanajsti minuti, kot je na tem prvenstvu že običajno – po prekinitvi.

Najprej je Jurij Žirkov grdo pokosil Nacha Fernandeza, nizozemski delivec pravice Björn Kuipers po kartonu resda ni posegel, je pa dosodil prosti strel, ki ga je lepo izvedel Asensio. Njegova podaja v osrčje kazenskega prostora je letela na daljšo vratnico, kjer sta se ruvala Sergio Ramos in Sergej Ignjaševič, ki je tekmeca resda onesposobil, a obenem tudi zelo nespretno posredoval in žogo poslal mimo kapetana Igorja Akinfejeva v lastno mrežo. Prekaljeni 38-letnik, ki je zadnji hip preklical že načrtovano reprezentančno upokojitev, je tako poskrbel za že drugi ruski avtogol v zadnjih dveh dvobojih.

Španci so se veselili že v 12. minuti. Foto Maksim Šemetov/Reuters
Španci so se veselili že v 12. minuti. Foto Maksim Šemetov/Reuters


Španci so imeli tudi v nadaljevanju terensko premoč, vendar pa gostitelji turnirja niso kar tako zlepa položili orožja. V 36. minuti je teren za izbruh navdušenja pripravljal Aleksandr Golovin, ki pa je bil z močnim strelom malenkostno premalo natančen, tribune pa so eksplodirale štiri minute pozneje, ko je po igranju z roko Gerarda Piqueja v kazenskem prostoru – resda ga je žoga zadela izza hrbta, a je bila iztegnjena visoko v zrak – Kuipers pokazal na belo točko. Španci so protestirali, toda zaman, hladnokrvni izvajalec najstrožje kazni je bil Artjom Dzjuba, ki je zadel tretjič na turnirju.

Šele prejeti zadetek je spet predramil nekoliko uspavane svetovne prvake izpred osmih let, ki so se v kratkem sodnikovem dodatku dvakrat znašli v obetavni priložnosti, obakrat njihov prvi strelec Diego Costa, ki je bil pred tem tako rekoč ves polčas odrezan od igre. Rusi, ki so bili prva reprezentanca po Bolgarih leta 1966 z več kot enim doseženim avtogolom na enem mundialu (Ignjaševič je sploh najstarejši igralec v zgodovini svetovnih prvenstev, ki je ukanil lastnega čuvaja mreže), so bili zadovoljni, Španci zaskrbljeni.

Sergia Ramosa je skušal zaustaviti Sergej Ignjaševič, ki pa je spotoma še zadel lastno mrežo. Foto Francois Xavier Marit/AFP
Sergia Ramosa je skušal zaustaviti Sergej Ignjaševič, ki pa je spotoma še zadel lastno mrežo. Foto Francois Xavier Marit/AFP


POTEK DRUGEGA POLČASA


Po vrnitvi iz slačilnice je razlika med tekmecema skokovito poskočila. Promet je bil enosmeren, priložnosti so si pripravljali izključno Španci, Rusom pa je opazno pojenjala sapa. Vendar pa je Akinfejev ostal v tem delu nepremagan tudi po hudem tekmečevem jurišu v 85. minuti, ko se je izkazal z dvema bravuroznima obrambama, za glavo pa se je prijel rezervist Iago Aspas, ki je zamenjal neopaznega Costo, bil pa je že španski rešitelj v zadnjem kolu rednega dela, ko je v prvi minuti sodnikovega dodatka izvlekel točko proti Maroku (2:2). V drugem polčasu so bili Španci kar 78-odstotno pri žogi, na svoji strani so imeli tudi razmerje priložnosti (10:1), strelov v okvir vrat (3:0) in kotov (6:1).


POTEK PODALJŠKA


Nadaljeval se je scenarij iz drugega polčasa, zdelo se je, da so Rusi zgolj čakali konec dveh četrturnih podaljškov in nato izvajanje enajstmetrovk. Selektorja sta izkoristila novo pravilo in opravila še četrti menjavi, Akinfejev pa je bil na resni preizkušnji v zadnjih trenutkih prvega podaljška, vendar pa je mirno in hladnokrvno ukrotil poskus Gerarda Piqueja. V 108. minuti je zastal dih domačim privržencem. Rezervist Rodrigo se je sprehodil skozi nasprotnikovo obrambo, a se je še enkrat več resnično izkazal nepogrešljivi ruski čuvaj mreže in si prislužil gromek aplavz. Pet minut pred koncem drugega podaljška je razmere na igrišču otežila še dežna pošiljka. Odločale so torej najstrožje kazni, potek je poskrbel za evforijo na tribunah Lužnikov ...

Ruski čuvaj mreže je strel Kokeja ustavil z rokami ... Foto Grigor Dukor/Reuters
Ruski čuvaj mreže je strel Kokeja ustavil z rokami ... Foto Grigor Dukor/Reuters


... poskus Iaga Aspasa pa z nogo. Foto Mladen Antonov/AFP
... poskus Iaga Aspasa pa z nogo. Foto Mladen Antonov/AFP


ŠPANIJA : RUSIJA 1:2 - po enajstmetrovkah (1:1, 1:1, 1:1)


Štadion Lužniki, gledalcev 78.011, sodnik Björn Kuipers (Nizozemska).

Strelca: 1:0 - Sergej Ignjaševič (12./avt.), 1:1 - Artjom Dzjuba (41./11-m).

Strelci enajstmetrovk: Andres Iniesta, Gerard Pique, Sergio Ramos; Fjodor Smolov, Sergej Ignjaševič, Aleksandr Golovin, Denis Čerišev.

Španija (4-2-3-1): David de Gea, Nacho Fernandez (od 70. Daniel Carvajal), Gerard Pique, Sergio Ramos, Jordi Alba, Koke, Sergio Busquets, David Silva (od 67. Andres Iniesta), Isco, Marco Asensio (od 104. Rodrigo), Diego Costa (od 80. Iago Aspas).

Rusija (3-4-2-1): Igor Akinfejev, Fjodor Kudrjašov, Sergej Ignjaševič, Ilja Kutepov, Jurij Žirkov (od 46. Vladimir Granat), Daljor Kuzjajev (od 97. Aleksandr Jerohin), Roman Zobnin, Mario Fernandes, Aleksandr Golovin, Aleksandr Samedov (od 61. Denis Čerišev), Artjom Dzjuba (od 65. Fjodor Smolov).


 

Komentarji: