Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Prvi dan D za favorite. Da ne bo zadnji!

Slovo Argentine in Portugalske ter Messija in Ronalda je opozorilo tudi za Neymarja in Brazilce, ki jih bodo izzvali Mehičani
Neymar (levo) na lestvici najboljši strelcev Brazilije s 55 goli, kolikor jih je dosegel tudi Romario, zaostaja le še za Pelejem (77) in Ronaldom (62).<br />
Foto Reuters
Neymar (levo) na lestvici najboljši strelcev Brazilije s 55 goli, kolikor jih je dosegel tudi Romario, zaostaja le še za Pelejem (77) in Ronaldom (62).<br /> Foto Reuters
2. 7. 2018 | 12:00
5:00
Neymar, Neymar, Neymar, se v vseh pogovori omenja ime najbolj prepoznavnega Brazilca v Rusiji pred dvobojem z neugodno Mehiko v Samari. Neymar v Rusiji še ni doživel mojstrskega prebliska, Mehičani so svojega že takoj v prvi tekmi, ki je tlakovala nemško slovo.

Se bo Neymarju posrečilo izogniti usodi Lionela Messija in Cristiana Ronalda, ki sta se za uteho lahko že odpravila na počitnice? To je vprašanje, ki najbolj skrbi ali pa vznemirja 200 milijonov Brazilcev na čelu s selektorjem Titejem. Ne zaman. Prvi mehiški strelec Javier Hernandez z vprašanjem odgovarja na izziv.

»Zakaj ne bi mogli biti kot Grčija na euru. Zakaj ne bi mogli biti kot Leicester v premier league?« Chicarito, kot je vzdevek s 50 goli najboljšega strelca v zgodovini tribarvnih (El Tri), in z njim dobrih 100 milijonov Mehičanov živi za peto tekmo na SP. Ta je zdaj največja obsesija Mehičanov, ki so v zadnjih šestih nastopih obtičali pred četrtfinalnimi vrati.
»Ni boljšega, kot je pisanje zgodovine. Spišemo jo lahko s peto tekmo. In kako je sploh mogoče imeti večjo motivacijo, kot je ta, da si jo priigraš proti petkratnim svetovnim prvakom. To je izjemen izziv, največji v naših življenjih,« je že nabrušen kapetan Mehike Andres Guardado.

Mehika je na tem prvenstvu že doživela tudi spodrsljaj, a brez posledic. Učna ura Švedov (0:3) ni bila usodna, ker so stvari v svoje roke vzeli Korejci s skalpom svetovnih prvakov Nemcev. Skupek odlik in slabosti med sanjsko (Nemčijo) in obupno (Švedska) predstavo je sestavljal selektor Juan Carlos Osorio, prišel pa je do naslednjega sklepa, ki obeta spektakularno tekmo, primerno vročekrvnemu južnoameriškemu značaju.

»Poskušali bomo biti bolj napadalno usmerjeni in izzivati zmago, ne bomo zadovoljni že s tem, da smo se uvrstili v osmino finala in se trudili, da se ne bi osramotili,« je dejal 56-letni strokovnjak, ki je od leta 2015 na položaju mehiškega selektorja.


Brazilija najboljša takrat, ko je imela čvrsto obrambo


Zadnji naslov najboljših si je Brazilija tlakovala z odlično obrambo. Leta 2002 je v izločilnih tekmah prejela le en gol (ob zmagi proti Angliji z 2:1). Toda homogena moštvena podoba je izpostavila in v velikega junaka spremenila Luisa Nazaria de Limo Ronalda. V tekmah na izpadanje je zablestel v svojem strelskem sijaju – zabil je štiri gole, vključno z dvema v finalu. Tudi v zdajšnjem brazilskem orkestru je dirigent (selektor Tite) taktiko in formo moštva narekoval po meri največjega zvezdnika Neymarja. Podobnosti z Ronaldom pred njegovim korejsko-japonskim izbruhom je veliko. Tudi Neymar je bil pred SP poškodovan (kot Ronaldo pred 16 leti) in se je več kot tri mesece brusil le za mundial.

Neymarjev učinek v prvih treh tekmah (en gol) še ni na ravni pričakovanj, obeta pa, da bi lahko od doslej najboljšega moža Philippa Coutinha prevzel štafetno paličico. Statistično je bil v dosedanjem delu SP igralec z največ preigravanji (42) in priložnostmi (18).

Selektor Tite je skrbno oblikoval celostno podobo moštva, ki naj bi ugajalo, zmagovalo, a hkrati bilo tudi kot neprebojen zid. Večkrat je poudaril, da ne želi biti selektor všečne in poražene Brazilije, kakršna je bila v 80. letih, marveč pragmatične in zmagovalne. En gol Švicarjev (po prekršku) je potrdil čvrsto in obrambno Brazilijo, ki je iz tekme v tekmo tudi bolj nevarna. Dvakratni strelec Coutinho le še čaka na večjo pomoč napadalnih partnerjev Neymarja in Gabriela Jesusa. Obrambna podoba že ima šampionske obrise.

»V nogometu je vedno nekdo, ki lahko izstopa, ampak najprej je treba imeti odlično moštvo. Vsi govorijo o Neymarju, a imamo še druge odlične posameznike,« je spomnil Realov razbijalec igre Casemiro. O tem, da je na vidiku že najboljša možna Brazilija, ne dvomi niti osmoljenec izpred štirih let in poveljnik obrambe Thiago Silva: »Imamo uravnoteženo moštvo, inteligentno in sestavljeno tako, da bo najboljše takrat, ko bo treba.«

Brazilija in Mehika se bosta pomerili enainštiridesetič. Dosedanja bilanca je naslednja: 23 zmag Brazilije, 10 zmag Mehike in 7 neodločenih izidov. Na SP je Brazilija dobila prve tri tekme, zadnja pred 4 leti se je v skupinskem delu tekmovanja razpletla z 0:0.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine