Putin razmišlja o lepi razglednici

Pred Rusijo je velik (tudi varnostni) organizacijski izpit. Kako bo na SP v nogometu, dva tedna daljšem tekmovanju od OI?

 
Fotografija: Nazadnje so se na velikem tekmovanju navijači spustili v množični pretep pred dvema letoma na EP v Franciji, na dan tekme med Rusijo in Anglijo. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Nazadnje so se na velikem tekmovanju navijači spustili v množični pretep pred dvema letoma na EP v Franciji, na dan tekme med Rusijo in Anglijo. FOTO: AFP

Pred Rusijo je velik organizacijski izpit. Večinoma ga je opravila z odliko nazadnje pred štirimi leti med olimpijskimi igrami v Sočiju, na katere je resda senco vrgel dopinški škandal v domači reprezentanci, a vsaj glede počutja in varnosti udeležencev ni bilo pripomb. Kako bo tokrat na SP v nogometu, še dva tedna daljšem tekmovanju od OI?

Generalka je bila pred kratkim v ukrajinski soseščini. Kijev je gostil finale lige prvakov, domači huligani so izzivali in tudi napadali Angleže, ki pač zaradi svoje burne navijaške preteklosti marsikje predstavljajo prav posebno tarčo med agresivnejšim delom nogometnih obiskovalcev. Tako je bilo tudi v dneh pred finalom, splošna ocena je bila za domače varnostne organe pozitivna, prvi mož Uefe Aleksander Čeferin se je precej bolj obregnil ob pretirano visoke cene namestitev kot pa ob sicer kar mirno stanje glede na množico prispelih nogometnih privržencev iz tujine, zlasti z britanskega otoka in iz Španije.

A Kijev je »preživel«, ne nazadnje je šlo le za eno tekmo. Svetovno prvenstvo pa ponuja izjemen logističen izziv za prireditelje – en mesec dogodkov po dolgem in po čez, izjemne gneče v okolici prizorišč, najstrožje preventivne varnostne ukrepe na sami tekmi in kajpak v mestnih središčih, na železniških postajah, letališčih …
 

Štirikrat manjši proračun kot za OI


Vložek v prvenstvo še zdaleč ne bo dosegel rekordno visokega zneska prek 40 milijard evrov, kolikor so Rusi vložili v OI. S sprva načrtovanih 16 milijard so ga znižali na 10 in ta naj bi zadostoval za vrhunsko organizacijo dogodka. »Bodite brez skrbi, na področju varnosti bo prvenstvo v Rusiji na zelo visoki ravni. To bo najbolj varno nogometno tekmovanje doslej,« je pred kratkim v obsežnem pogovoru za najstarejši ruski športni dnevnik Sovjetski sport poudaril Aleksandr Mejtin, direktor za varnost in odnose z navijači pri Ruski nogometni zvezi. Prepričan je o zelo dobri pripravljenosti domačih prirediteljev tudi v primeru incidentov ali preprečevanja terorističnih napadov.

»Nedvomno je v današnjem svetu val terorizma za nas največja nevarnost. Teroristi si pač želijo doseči svoje cilje pred kamerami vsega sveta. Pred kratkim so se že pojavili plakati IGIL (v Rusiji prepovedana organizacija, op. p.) z napovedjo terorističnih napadov po državi med svetovnim prvenstvom,« je še opozoril Mejtin, a tudi optimistično primaknil besede, da verjame v sposobnosti vseh, ki se bodo lotili zahtevnih nalog na različnih področjih organizacije posameznih tekem in sploh dnevnega utripa v mestih.

Marsikatero od izkušenj iz Sočija 2014 bodo prireditelji uporabili tudi tu. Denimo t. i. »potni list navijača«, brez katerega sploh ni mogoče kupiti vstopnice ali vstopiti v prostor okrog štadiona. Je neprenosljiv, kdor ga bo imel in se je kajpak zanj že prijavil, ne bo potreboval vize za Rusijo med SP, vožnja z vlakom bo med prizorišči v tem primeru brezplačna. Seveda takšen »potni list« s fotografijo in vsemi pomembnejšimi osebnimi podatki prirediteljem zagotavlja lažji nadzor in učinkovitejše odpravljanje morebitnih težav.
 

Spomin na Marseille


O tem, koliko bo navijaških incidentov – če seveda sploh bodo –, po nogometnem svetu ugibajo. Resda so v Rusiji doma tisti razgrajači, ki so se pred dvema letoma v Marseillu lotili angleških »tekmecev« in se predstavili v zelo nevarni luči, z vojaško izurjenostjo in na izjemni ravni telesne moči. Najbolj so si jih, razumljivo, zapomnili prav na Otoku, kjer tudi nekateri opozarjajo, da pot v Rusijo tokrat ni najboljša izbira. Res pa je tudi, da glede na varnostne razmere, kot jih gre zdaj pričakovati med SP, povrhu pa so Rusi na tem področju zelo izkušeni, tako množičnega pretepa, kot sta bila v Marseillu in v Franciji tudi med SP '98 v izvedbi huliganov iz Nemčije, ne gre pričakovati. V deželi, iz katere si želi predsednik Vladimir Putin poslati kar najlepšo nogometno razglednico v širni svet, si ne želijo ničesar prepuščati naključju. Zato so se v kali pripravljeni spopasti tako s teroristi kot z razgrajači na tribunah.
 

Komentarji: