Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Senegal dvakrat vodil, Japonska dvakrat izenačila

Tekmeca bosta tudi po drugem kolu vodilna v skupini H, vendar pa si izločilnih bojev še nista zagotovila.
Keisuke Honda je vskočil z rezervne klopi in Japonski zagotovil točko. Foto Mark Baker/AP
Keisuke Honda je vskočil z rezervne klopi in Japonski zagotovil točko. Foto Mark Baker/AP
J. P.
24. 6. 2018 | 16:59
24. 6. 2018 | 19:14
5:54
Jekaterinburg – Tudi po drugem kolu nogometnega svetovnega prvenstva v Rusiji bosta Senegal in Japonska z identičnim izkupičkom po štirih točk in razlike v golih 4:3 ostala vodilna v skupini H, vendar pa si napredovanja v izločilne boje še ne bosta zagotovila. V današnjem medsebojnem obračunu sta se razšla brez zmagovalca, z 2:2, pri čemer so bili videti nekoliko bolj razočarani afriški predstavniki, ki so dvakrat vodili, tekmec pa je obakrat zmogel dovolj moči za izenačenje. Morebitni poraženec nocojšnje druge tekme skupine H med Kolumbijo in Poljsko bo ostal brez možnosti za napredovanje v osmino finala.


POTEK TEKME


Že v uvodnih minutah so Senegalci nakazali, da bodo stavili na napad več kot tekmeci, na kar je navsezadnje nakazovala tudi že njihova postavitev – 4-3-3. V enajsti minuti je japonska obramba, po dveh lastnih napakah, prvič klonila. Z desne strani je v kazenski prostor lepo podal Moussa Wague, po neprepričljivem posredovanju Genkija Haragučija je do strela prišel branilec Youssouf Sabaly. Ni ustrelil močno, a vratar Eidži Kavašima žoge ni znal ukrotiti, odbila se je do prvega senegalskega zvezdnika Sadia Maneja, ki je le podstavil nogo in se vpisal med strelce. Za 26-letnega Liverpoolovega napadalca je bil to petnajsti zadetek v majici z državnim grbom, zanimiv pa je bil podatek, da ni njegova reprezentanca izgubila nobenega od prejšnjih 14 dvobojev, v katerih je Mane zadel.

Tudi po doseženem golu so bili Senegalci podjetnejši in bolj napadalno usmerjeni, prvi japonski strel v okvir vrat pa je končal v mreži. Azijski predstavnik je nasprotnikovo obrambo prebil z dolgo globinsko podajo, ki jo je sicer slabo sprejel branilec Juto Nagatomo, a so se Senegalci odzvali še slabše, zato je žoga pot nadaljevala do Takašija Inuija, ki je ustrelil močno in natančno, tik ob desni vratnici, čuvaj mreže Khadim N'Diaye je bil bistveno prekratek. Izkušeni napadalno usmerjeni dosedanji zvezni igralec španskega Eibarja (kariero bo nadaljeval pri Betisu), ki je v začetku meseca dopolnil okroglih 30 let, je zadel petič v reprezentančnem dresu, v zadnjih treh dvobojih je bil uspešen trikrat. Moštvi sta tako na glavni odmor odšli poravnani.

Khadim Ndiaye je bil bistveno prekratek ob poskusu Takašija Inuija. Foto Mark Baker/AP
Khadim Ndiaye je bil bistveno prekratek ob poskusu Takašija Inuija. Foto Mark Baker/AP


Drugi polčas so precej agilneje začeli Japonci, ki jim ni preostalo drugega, kot da so skušali vse sile usmeriti v napad. Prvič bi se jim lahko obrestovalo v 60. minuti, ko je bil tik pred nasprotnikovimi vrati za centimeter ali dva prekratek Jujo Osaka, ki je štiri minute pozneje mojstrsko, s peto, podal strelcu prvega zadetka Inuiju, ki je bliskovito sprožil, vendar pa namesto mreže zatresel prečko. Kazen za japonsko neučinkovitost je bila hitra. V 71. minuti je lepo akcijo začel Youssouf Sabaly, ki je podal v kazenski prostor, kjer je žogo le rahlo preusmeril Mbaye Niang, za hrbet Kavašime pa jo je pospravil komaj 19-letni branilec belgijskega Eupna Moussa Wague. V dvanajstem dvoboju v majici z državnim grbom je zadel prvič.

Med strelce se je vpisal tudi komaj 19-letni Moussa Wague.Foto Marcos Brindicci/Reuters
Med strelce se je vpisal tudi komaj 19-letni Moussa Wague.Foto Marcos Brindicci/Reuters


Da Japonci tudi po drugem zaostanku niso nameravali brez boja položiti orožja, je v 75. ponovno dokazal podjetni Osako, ki je imel dovolj prostora za strel, ki pa ga je blokirala tekmečeva obramba. Če so Senegalci prvi gol dosegli po napaki tekmečevega vratarja, so Japonci na podoben način drugega. V 78. minuti je Khadim N'Diaye povsem neposrečeno zaplaval v prazno, Inui je napako izkoristil in se izkazal še v vlogi podajalca, žogo pa je v nebranjeno mrežo poslal rezervist Keisuke Honda. Izkušeni 32-letni nekdanji član Milana je bil kot strelec ali podajalec vključen v kar sedem od zadnjih devetih japonskih zadetkov, obenem je postal najboljši azijski strelec v zgodovini mundialov. V devetih nastopih je zadel štirikrat.

Sadio Mane je zgodaj načel japonsko mrežo. Foto Eugene Hoshiko/AP
Sadio Mane je zgodaj načel japonsko mrežo. Foto Eugene Hoshiko/AP


JAPONSKA : SENEGAL 2:2 (1:1)


Strelci: 0:1 – Sadio Mane (Youssouf Sabaly, 11.), 1:1 - Takaši Inui (Juto Nagatomo, 34.), 1:2 - Moussa Wague (Mbaye Niang, 71.), 2:2 - Keisuke Honda (Takaši Inui, 78.).

JAPONSKA (4-2-3-1): Eidži Kavašima; Hiroki Sakai, Maja Jošida, Gen Šodži, Juto Nagatomo; Gaku Šibasaki, Makoto Hasebe; Genki Haraguči (od 75. Šindži Okazaki), Šindži Kagava (od 72. Keisuke Honda), Takaši Inui (od 87. Takaši Usami); Juja Osako.

SENEGAL (4-3-3): Khadim N'Diaye; Youssouf Sabaly, Kalidou Koulibaly, Salif Sane, Moussa Wague; Idrissa Gana Gueye, Alfred N'Diaye (od 65. Cheikhou Kouyate), Badou Ndiaye; Sadio Mane, Mbaye Niang (od 86. Mame Biram Diouf), Ismaila Sarr.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine