Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Trikolori poslali domov še sinjemodre

Evropske podprvake Francoze sta v polfinale zapeljala Varane in Griezmann.
Raphael Varane je bil spretnejši in hitrejši od Urugvajca Cristhiana Stuanija pri golu za 1:0. Foto AFP
Raphael Varane je bil spretnejši in hitrejši od Urugvajca Cristhiana Stuanija pri golu za 1:0. Foto AFP
6. 7. 2018 | 21:00
7. 7. 2018 | 10:03
4:26
Urugvaj brez poškodovanega Edinsona Cavanija je bil v prvi četrtfinalni tekmi le brezzobi izzivalec Francije. Evropski podprvaki iz leta 2016 in svetovni prvaki izpred 20 let niso potrebovali blesteče igre, da bi po Peruju in Argentini z 2:0 premagali še tretjo južnoameriško reprezentanco na SP. Zadostovala je samo jalova premoč, da sta Raphael Varane v prvem polčasu in Antoine Griezmann v drugem po hudi napaki vratarja Fernanda Muslere zabila gola za zanesljivo zmago.

»Zasluženo smo se uvrstili v polfinale. Urugvaj ima čudovito moštvo, ampak tokrat smo bili boljši mi,« je žarel selektor Francije Didier Deschamps, Griezmann pa je izpostavil podrobnost. »Urugvaj je zahteven tekmec, ki me spominja na moj Atletico, pri katerem vsi trdo delamo v napadu in v obrambi. Všeč mi je urugvajska nogometna kultura, zato ga zelo spoštujem.«
Južnoameričane je v igri za polfinale držala samo ena računica: da bi zdržali 120 minut brez zaostanka in tekmo zapeljali do streljanja enajstmetrovk. Da bi zmagali po 90 minutah ali po 120, so bile možnosti minimalne. Način igre in značilnosti igralcev so izrazito podrejene učinku napadalnega dvojca Luis Suarez in Edinson Cavani, obrambni pa brezhibnim posredovanjem Atleticove naveze Diego Godin in Jose Gimenez. Ker si Cavani ni zacelil poškodbe in je lahko tekmo spremljal le z rezervne klopi, je bil štoperski dvojec zadnja rešilna bilka za Urugvaj.
 

Iz igre nič, iz prekinitve gol


Do zaključnih minut prvega polčasa je urugvajska taktika delovala, Godin in Gimenez ob podpori drugih borbenih soigralcev pa sta bila trdna in neprebojna kot skala. V uvodnih minutah je bil Urugvaj celo dejavnejši pred vrati Huga Llorisa, a nenevaren. A tudi trikolori so bili nemočni v urugvajskem kazenskem prostoru. Kylian Mbappe, Olivier Giroud in Griezmann so ostali v senci tekmecev. Zadnje upanje za preblisk so bile prekinitve. Francozom se je potrpežljivost izplačala v 40. minuti. Griezmannovo podajo s prostega strela s 25 m z desne strani je s približno 10 m odlično izkoristil Varane, ki je bil hitrejši od urugvajske obrambe in neubranljivo zadel desni spodnji kot Muslerjevih vrat. Le dve minuti pozneje bi Urugvaj skoraj vrnil udarec. Po na las podobni akciji je izenačenje z imenitnim posredovanjem preprečil Lloris.
 

Muslera izboljšal Greizmannovo statistiko


Tudi če je imel rezervni načrt, ga Urugvaj včeraj ni mogel izpeljati. Z aktivno igro je v drugem polčasu sicer nakazal, da bi želel iztržiti več, kot je bil sposoben, toda kakovosti je bilo preprosto premalo za vrnitev v igro, kaj šele za popoln zasuk. Da je tekmo po 70 minutah pripeljal do misije nemogoče, je bil zaslužen deloma strelec Griezmann, še več pa vratar Muslera. Francoz je z leve strani sprožil strel z 20 m, Urugvajec pa je tako nespretno – tik pred njim je sicer nekoliko spremenila smer – posredoval, da se je žoga prek rokavic odkotalila za golovo črto.

»Samo nekdo, ki nič ne dela, ne dela napak. Nič slabega ne morem povedati o njem, doslej je bil za nas izjemno pomemben steber. Igralcem sem povedal, da so lahko ponosni in naj dvignejo glave,« je pospremil svojo zadnjo tekmo na mundialih selektor Urugvaja Oscar Tabarez.

Zaostanek z 0:2 za Urugvajce ni bil ulovljiv niti v znanstveni fantastiki, Francozi so si lahko privoščili rutiniran zaključek in prvič v sedmih medsebojnih tekmah premagali dvakratne svetovne prvake. Griezmann je v šestih izločilnih tekmah na velikih tekmovanjih dosegel svoj sedmi gol, medtem ko je Suarez še drugič na SP ostal brez enega samega strela proti tekmečevim vratom. Tudi prvič je bil brez statistike proti Franciji leta 2010 v Južni Afriki (0:0). Zadnja evropska reprezentanca, ki je na mundialih premagala tri južnoameriške reprezentance, je bila Nizozemska v Nemčiji leta 1974.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine