VAR ščiti sodnike, 
a lahko prevara nogomet

Na svetovnem prvenstvu v Rusiji bodo sodniki prvič imeli na voljo pomoč tehnologije.
Fotografija: VAR bo v pomoč tudi edinemu glavnemu slovenskemu 
sodniku na SP, Damirju Skomini. Foto Reuters
Odpri galerijo
VAR bo v pomoč tudi edinemu glavnemu slovenskemu 
sodniku na SP, Damirju Skomini. Foto Reuters

Ko je marca odbor mednarodne nogometne zveze (IFAB) sporočil, da bodo sodniki na svetovnem prvenstvu v Rusiji prvič imeli na voljo pomoč tehnologije VAR (video assistant referee) pri nekaterih ključnih odločitvah, so mnogi ocenili, da pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa) skupaj z IFAB, ki je pooblaščen za snovanje in zaščito pravil nogometne igre, preveč hitijo s tovrstno spremembo in tvegajo, da nogomet izgubi na dinamiki tekem in privlačnosti spremljanja tekem na tribunah štadionov.

»Sodniki so tehnologijo sprejeli in odobrili, zaradi te odločitve smo zelo veseli. To je zgodovinska odločitev. Število napak na tekmah, kjer je v uporabi VAR, je precej manjše. Ne sme se namreč zgoditi, da je v letu 2018, ko vsi gledalci pred TV zasloni in tudi na tribunah vedo za napako pri sojenju, edini, ki tega ne ve, glavni sodnik na igrišču,« je spremembo komentiral predsednik Fife Gianni Infantino. In kako bo to videti na mundialu? Vsaka tekma na SP v Rusiji bo imela v osrednjem videonadzornem sistemu (VAR) za celotno SP v Moskvi nadzornega sodnika ter tri sodniške pomočnike, vsi štirje videosodniki pa bodo le v pomoč glavnemu sodniku.

Ta bo še vedno sprejemal vse končne odločitve, videosistem pa mu bo v pomoč pri spornih situacijah. VAR bodo delivci pravice lahko uporabljali v štirih primerih: lahko bodo preverili, ali je bil res dosežen gol, pri dosojanju kazenskih strelov, dodeljevanju neposrednih rdečih kartonov in zamenjani identiteti nogometaša v prekršku. Gre torej za odločno nadgradnjo pri uvajanju sodobne tehnologije, potem ko je nogometni svet leta 2012 sprejel tehnologijo golove črte, s katero so s posebnimi čipi, vgrajenimi v žogi, preverjali, ali je pri spornem zadetku žoga zares prečkala golovo črto.
 

Čeferin ni navdušen


Bolj naklonjeni tradicionalizmu v nogometu menijo, da bo pregledovanje posnetkov spornih akcij priljubljeni igri odvzelo poseben mik, ko se med drugim v analiziranju tekem med navijači pogosto najbolj burno razpravlja o sodniških odločitvah. Infantinov kolega, šef Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin ni navdušen nad hitenjem na tem občutljivem področju. »Nisem rekel, da sem proti tehnologiji, ampak proti tehnologiji v tem trenutku. Zaradi tega, ker je popolnoma nejasna. Vsaj polovice teh napak v zadnjem času tehnologija ne bi spremenila. Ne želim imeti populističnega pristopa. Želim, da to res deluje. In to zdaj nikakor še ne. Imeli smo primer v Angliji v pokalu, ko so gledali posnetek 15 minut in jim ni bilo nič jasno. V Nemčiji so igralci ob polčasu šli v garderobo, pa jih je sodnik poklical nazaj, naj pridejo streljat enajstmetrovko. To so komične zgodbe, ki spremenijo šport. Ne pravim, da videotehnologije ne bo, vrnitve namreč ni več, tako da neke vrste tehnologija v prihodnosti bo,« je svoj pogled predstavil Čeferin.

Videonadzor Foto Dd
Videonadzor Foto Dd


VAR so v minuli sezoni preizkušali v nemški bundesligi, italijanski serie A in portugalski primeiri ter v angleškem pokalnem tekmovanju, v elitni španski ligi pa naj bi ga uvedli v prihodnji sezoni. »V ligi prvakov bi videonadzorni sistem VAR lahko uvedli v sezoni 2019-20, potem pa tudi na euru 2020. Na tekmah v Nemčiji in Italiji ter na tekmah angleškega pokala je bilo v minuli sezoni že nekaj zelo 'zabavnih' dogodkov na račun novega nadzornega sistema. V interesu Uefe je, da poiščemo ustrezne rešitve v tej smeri,« je opozoril Čeferin.
 

Verodostojnost usodnih odločitev


Direktor sodniške organizacije pri Fifi Massimo Busacca je prepričan, da bo videonadzor pozitivno presenečenje SP v Rusiji. »Tudi sodniki smo ljudje, se motimo, kdaj česa ne vidimo zaradi različnih razlogov, ko pri odločitvah v delčku sekunde odločajo centimetri, ne metri. Sam mnogokrat, ko sem se napačno odločil, po več ur nisem mogel zaspati. Včasih me je to spremljalo tudi naslednje dni. Napake, denimo v finalu SP, ostanejo za vedno zapisane v zgodovini. S tem sistemom ne moremo zagotoviti stoodstotno pravilnih odločitev, kar je praktično nemogoče, želimo pa se izogniti škandalom in najti odgovor, ali je bila odločitev sodnika čista zmota. Rezultati bodo lahko bolj verodostojni,« je pojasnil 49-letni nekdanji sodnik Busacca, ki še opozarja: »Nogomet je med drugim tudi velik posel, lahko ga primerjamo z velikimi multinacionalkami. Ena sama nepravilna odločitev lahko stvari korenito spremeni, tako za ekipo kot za kariero nogometaša, tudi finančno, in nogomet naravnost kliče k taki spremembi.«
 

Komentarji: