Zaustavili so Messija, zakaj ne bi v polfinalu tudi Kana?

Legendarni Ćiro Blažević hvali levjesrčnega Zlatka Dalića, ki se veseli odprtega dvoboja z Angleži
Fotografija: Zlatko Dalić med pogovorom s hrvaškim kapetanom Luko Modrićem. Foto Reuters
Odpri galerijo
Zlatko Dalić med pogovorom s hrvaškim kapetanom Luko Modrićem. Foto Reuters

Moskva – Hrvatom po uvrstitvi v polfinale SP resno grozi, da bodo morali jutri proti Angležem nastopiti brez odličnega bočnega Atleticovega branilca Šimeta Vrsaljka, ki je zaradi načetega kolena moral predčasno iz igre proti Rusiji. Hkrati imajo tudi sladke skrbi. Če je legendarni Miroslav Blažević zanje trener vseh trenerjev, kako naj pravično poimenujejo Zlatka Dalića? Selektor vseh selektorjev?

Stratega največjih podvigov hrvaškega nogometa loči 32 let starosti in 20 let, kolikor je minilo med uvrstitvama naših sosedov med najboljšo četverico na svetu. Zdaj že 83-letni, a še vedno pozornosti željni »Ćiro« je osebnostno iz povsem drugačnega testa kot njegov mirni naslednik, a tokrat ne skopari s pohvalami na tuj račun. »Srčno si želim, da bi se zdajšnji rod uvrstil v finale in presegel dosežek mojih fantov iz leta 1998. Ne nazadnje imajo selektorja po svoji meri in tudi okusu. Ne samo, da ga cenijo, ampak ga imajo radi. Že Napoleon je rekel: učinkovitejša je četa miši z levom na čelu kot četa levov z mišjo v ospredju. In Zlatko je pravi lev! Je zelo umirjen, a vrhunski psiholog in zelo učinkovit, saj je iz odličnih posameznikov ustvaril močan kolektiv,« zagotavlja Blažević, prepričan, da ima Hrvaška proti Angliji še večje možnosti za uspeh, kot bi jih imela proti Švedski.

Dalić je prevzel krmilo 7. oktobra lani v kočljivem trenutku. Po remiju s Finsko na Reki v predzadnjem kolu kvalifikacij za SP, ki je stal službe Anteja Čaćića in potisnil moštvo na rob prepada. Toda z zmago v Ukrajini (2:0) si je priigralo drugo mesto v skupini za Islandijo in v dodatnih kvalifikacijah izločilo Grčijo (4:1 in 0:0). Še pred devetimi meseci skoraj neznani nekdanji trener Varteksa, Rijeke, Dinama iz Tirane, Slavena Belupa, Al Faisalyja, Al Hilala in Al Aina je po petih zmagah na mundialu ljudski junak, a zagotavlja, da njegovi nogometaši še niso rekli zadnje besede.
 

Če bi Hrvati imeli toliko denarja ...


»Po zmagi nad Rusijo smo si malo dali duška, zdaj se moramo pripraviti za naskok finala. Nadaljevati moramo v podobnem slogu, saj šteje le končni rezultat, že zdaj se nihče ne spomni, katere tekme smo odigrali bolje in katere slabše. Razkril pa bom skrivnost. Čeprav sem govoril, da se moramo v Rusiji lotiti vsake tekme posebej, sem potihem verjel, da lahko dosežemo nekaj velikega,« meni Zlatko Dalić, ki je bil v igralskih dneh defenzivni zvezni nogometaš Hajduka, Cibalie, Budućnosti, Veleža in Varteksa ter v 17 sezonah zabil 19 golov. Kako zdaj doživlja svet velezvezdnikov na SP in naslednjega tekmeca iz »domovine nogometa«?

»Nisem kakšen jezični bombarder in še vedno ne razumem, da sem zdaj tudi v domovini tako priljubljen, kot sem bil prej v Aziji. Zato ne bom rekel, da bomo pohodili Angleže. Spoštujemo jih, malo se jih celo bojimo, saj imajo odlično mlado moštvo. Po svoje pa se jih tudi veselimo, saj so nas že prevečkrat vprašali, zakaj ne igramo več tako, kot smo proti Argentini. Toda na zadnjih treh tekmah z Islandijo, Dansko in Rusijo smo se morali soočiti s tekmečevim 'bunkerjem', Angleži pa se bodo zagotovo poskusili nadigravati z nami. Če bi na Hrvaškem imeli toliko denarja kot oni in tako močno ligo, za nas ne bi bilo meja. A kakorkoli: zaustavili smo Lionela Messija, zato bomo tudi Harryja Kana ...« je prepričan hrvaški selektor.

Komentarji: