Najbolj izenačena druščina

Skupina H brez reprezentance iz najožjega kroga favoritov, a nemara najbolj vznemirljiva od vseh.
Fotografija: Kolumbija je zablestela v Braziliji, ko je bil eden glavnih zvezdnikov SP James Rodriguez. Foto AP
Odpri galerijo
Kolumbija je zablestela v Braziliji, ko je bil eden glavnih zvezdnikov SP James Rodriguez. Foto AP

Južnoameriška strast in ustvarjalnost, evropska disciplina in organizacija, afriška igrivost in japonska nepopustljivost. To so značilnosti skupine H, v kateri sta v vlogi favoritov Kolumbija in Poljska, Senegal in Japonska pa izzivalca. Toda skupina brez reprezentance iz najožjega kroga favoritov je nemara najbolj vznemirljiva in izenačena od vseh.

Kolumbija pod taktirko Joseja Pekermana je zablestela že v Braziliji, v Rusijo bo prišla še bolj izkušena. Z zvezdnikom zadnjega SP Jamesom Rodriguezom, veteranom in osmoljencem zadnjih let Radamelom Falcaom ter vrsto v Evropi že uveljavljenih igralcev je vendarle ped pred drugimi. Kar jo loči od na papirju drugega favorita v skupini Poljske, je improvizacija. Za Poljsko velja, da je povzela nemški model in ga odlično uveljavila. Eden najboljših evropskih napadalcev Robert Lewandowski je osrednji mož, okoli katerega se ustvarja igra. Zasluge selektorja Adam Nawalke so, da je Poljska v minulih letih postala stabilna reprezentanca brez strmih vzponov in padcev. Za skok v višji razred ji manjka kanček več nepredvidljivosti z umetniškimi vložki.

Senegal je še ena od afriških selekcij z veliko talenta in »fizike«, francoske vzgoje in doktrine, a vprašljive discipline igre. Je tudi velika neznanka, čeprav premore zvezdnike vrhunskega razreda, kot sta Napolijev branilec Kalidou Koulibaly in nepogrešljivi člen Liverpoolovega napadalnega trojčka Sadio Mane. Prav gotovo ne bi bilo presenečenje, če bi napredoval, a v veliki meri bo njegovo pot v skupini narekoval tudi Aliou Cisse, eden redkih Afričanov na selektorskem stolčku.
Japonski ne kaže dobro. Vahid Halilhodžić jo je popeljal v Rusijo, tam jo bo vodil Akira Nišino. Aprilska odstavitev Bošnjaka naj bi bila politična. »Vaha« ni imel najboljše komunikacije z vodstvom zveze in tudi nekaterimi vplivnejšimi igralci. Porazi v prijateljskih tekmah, še posebej z J. Korejo, največjo tekmico v Aziji, so pri japonskih veljakih sodu izbili dno.

Komentarji: