Po Ermitažu in Petrogofu še štadion in trume turistov

Enomesečni festival nogometa bo pritegnil ob Nevo 700.000 turistov, ki bodo ob 340 milijonov evrov.
Fotografija: Na priljubljenem peterburškem trgu Konjušenaja se je na temovalni dan zvrstilo po 75.000 obiskovalcev. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Na priljubljenem peterburškem trgu Konjušenaja se je na temovalni dan zvrstilo po 75.000 obiskovalcev. FOTO: AFP

Med vsemi enajstimi mesti, ki so v zadnjem mesecu zaznamovala svetovno prvenstvo v nogometu, je iztržil največ St. Peterburg. Severna metropola, kot mu radi rečejo Rusi, živi za vrhunski nogomet, tukajšnji štadion je koristna naložba za ambiciozne načrte Zenita. Pet milijonov prebivalcev Peterburga bo uporabljalo sodobno infrastrukturo tudi po koncu mundiala, ki bo pritegnil ob Finski zaliv 700.000 turistov.

Sankt Peterburg je sodobno velemesto, v katerem lahko turisti najdejo vse, hkrati se je možno skriti kot denimo v Ljubljani. Ob reki Nevi utripajo najbolj različne dejavnosti, ime mesta po Evropi najmočneje nosita nogometni klub Zenit in hokejski klub SKA. Ta je eden najbolj priljubljenih klubov v močni ligi KHL, ki premore v svoji jati ase kova Pavel Dacjuk in Viktor Tihonov, v času stavke v NHL je igral zanj tudi Ilja Kovaljčuk. SKA igra v sodobni dvorani Ledena palača z 12.300 sedeži, v kateri so gostovali tudi Britney Spears, Kylie Minogue, Elton John, Jennifer Lopez in Robbie Williams.

...
...


Objekt za 700 milijonov €


Zenit je še bolj slovita inštitucija, ki domuje na otoku Krestovskij, kjer leži eden najdražjih štadionov na svetu. Objekt za 700 milijonov evrov, naslednik betonskega mastodonta z rekordnim obiskom 110.000 gledalcev (iz leta 1951), premore 64.468 sedežev, ki so bili zasedeni na vseh petih tekmah svetovnega prvenstva, štadion pa bo zanesljivo pokal po šivih tudi jutri zvečer, ko se bosta udarili za finale Francija in Belgija. Na njem bodo štiri tekme vseevropskega šampionata 2020. Zenit je bil v tem stoletju že uspešen, ne nazadnje je leta 2008 osvojil tudi evropsko ligo, ko je zanj igral rojeni Peterburžan Andrej Aršavin.

Nogometaš, ki čaka na zvezdniškega naslednika v reprezentanci, ni najbolj slovit meščan St. Peterburga. Ob izlivu Neve v Finski zaliv so bili rojeni tudi Dmitrij Šostakovič, Vladimir Nabokov, Boris Spaski in – Vladimir Putin ter Dmitrij Medvedjev. Mesto je doživelo pravi razcvet po letu 2000, ko je dobil predsedniško bitko Putin, Peterburg krasijo številne sodobne zgradbe, odličen metro in pred petimi leti prenovljeno in razširjeno letališče Pulkovo.

...
...


To je bil nujni del zgodbe o svetovnem prvenstvu v nogometu na ruskih tleh, ki ga je Fifa zaupala največji državi na svetu decembra 2010. Če so turisti v Sankt Peterburgu prej poznali zgolj Ermitaž in letno rezidenco Petra Velikega Petrogof (Petrodvorec), mesto pa je zaradi številnih kanalov in rokavov Neve dobilo ime »severne Benetke«, novo znamenitost petmilijonske metropole predstavlja tudi štadion Zenita.


Za 20 odstotkov več tujcev


O tem v zadnjih tednih pričajo zadovoljni obrazi številnih nogometnih turistov, ki prav St. Peterburg postavljajo na prvo mesto najbolj priljubljenih mundialskih destinacij. V prvih štirih tekmah je obiskalo Peterburg 600.000 turistov, po zadnjem dejanju ob Nevi, sobotni tekmi za tretje mesto, naj bi številka narasla čez 700.000 nogometnih navdušencev, kar je približno enajstina od načrtovanih osmih milijonov gostov v letu 2018. Mesto je obiskalo dobrih 20 odstotkov tujcev več kot v enakem obdobju lani. Navijači bodo v mesecu dni pustili v Peterburgu 25 milijard rubljev (340 milijonov evrov). Povprečen nogometni turist naj bi zapravil po 200 evrov na dan, tridnevni postanek, kolikor naj bi navijač potreboval za ogled ene tekme, naj bi ga stal med 400 in 600 evri. Številka 25 milijard rubljev ni zanemarljiva, to je približno pet odstotkov letnega proračuna St. Peterburga.

...
...


Načelo »kdor prej pride, prej melje« v ruskem primeru ni ustrezalo realnosti. Kdor je rezerviral nočitve v hotelih v začetku leta, je lahko pošteno preplačal storitev. Mestne oblasti so od hotelirjev zahtevale znižanje cen šele pomladi, ko so ujele pritožbe gostov iz tujine ... »Nekateri se ne zavedajo, da z večkratnim dvigom cen dolgoročno zgolj škodujejo našemu turizmu. V naslednjih petih letih smo lahko ob petino načrtovanih prihodkov,« je bentil Andrej Muškarjov, vodja oddelka za turizem z mestne občine, preden so hotelirji resnično znižali cene nočitev.


Štadion bo upravljal Zenit


Mestno gospodarstvo je dobilo v letih pred mundialom injekcijo v višini 145 milijard rubljev oziroma okrogli dve milijardi evrov, pri čemer je mesto vložilo v gradnjo štadionske ter cestno-prometne infrastrukture dve tretjini. Zgradili so 1,16 milijona kvadratnih metrov (novih) cest. Upravljanje s štadionom Krestovskij je občina lani zaupala Zenitu s 50-letno koncesijo; klub je v enem letu s štadionom ustvaril milijardo rubljev prihodkov (14 milijonov evrov).

Občina je posodobila tudi pristaniške objekte, Luka Peterburg je denimo dobila sedem novih pomolov s skupno dolžino 2171 metrov, ob delto Neve lahko priplujejo tudi 340 metrov dolge ladje. Ni čudno, da je prav St. Peterburg letos dobil naziv prve destinacije za ladijsko križarjenje v Evropi.

...
...


Peterburžani bodo vendarle zaživeli normalno šele po koncu mundiala. Med 4. junijem in 1. avgustom so denimo prepovedani kakršnakoli vožnja priljubljenih kvadrokopterjev (dronov), kakršnakoli uporaba pirotehničnih sredstev, zadrževanje na nekaterih javnih mestih, niti vožnja z vodnimi skuterji po Nevi ni dovoljena, čeprav je priljubljena predvsem med mladimi. V času mundiala ni možno zaprositi niti za uradne demonstracije in proteste. Večina naštetih ukrepov je vendarle logična, saj bi bilo težko zagotavljati varnost. Prav varnost pa je vrednota, ki jo udeleženci mundiala čutijo na vsakem koraku.


Po 75.000 gostov dnevno


Na ulicah in postajah podzemne železnice tako rekoč ni bilo incidenta, podobno brezskrbno deluje tudi ozračje v posebnih navijaških območjih Fifa Fan Fest. Na priljubljenem peterburškem trgu Konjušenaja se je na tekmovalni dan zvrstilo po 75.000 obiskovalcev, kar je zares fantastično in ob pogledu na množico spektakularno. Več – v povprečju po 110.000 – se jih v enem dnevu zamenja le v Moskvi, ki premore navijaško območje, na katerem lahko hkrati prepeva 25.000 grl. Prav med zadnjo tekmo Švedske in Švice so zabeležili milijontega gosta v navijaškem območju, ki je za to prejel nagrado neposredno iz rok župana. Večina jih napoveduje: gotovo se bomo vrnili.

Komentarji: