Malo je manjkalo, 
pa bi igral za Portugalsko

Za Francozom Antoinom Griezmannom je zanimiva nogometna pot.
Fotografija: Antoine Griezmann je znan tudi po svojem načinu proslavljanja golov. Foto Reuters
Odpri galerijo
Antoine Griezmann je znan tudi po svojem načinu proslavljanja golov. Foto Reuters

Že po priimku je razvidno, da ko Antoine Griezmann začuti kri v kazenskem prostoru nasprotnika, zagrize tako močno, da žoga ponavadi konča v mreži. O njegovih vragolijah na travnatih površinah bi lahko napisali epe in eseje, a 27-letnik, rojen v Maconu, je imel prav zanimivo pot v svoji karieri, da se ga zdaj, seveda upravičeno, uvršča med zvezdnike svetovnega prvenstva v Rusiji. Njegov oče po rodu sicer izhaja iz nemškega mesta Münster, zato torej Antoinov netipičen francoski priimek. Mati Isabelle ima portugalske korenine, njen oče Amaro Lopes je bil nogometaš kluba Paços de Ferreira s Portugalskega.

Tja je Antoine Griezmann v svojem otroštvu večkrat odhajal na počitnice. Svojo nogometno pot je začel v domačem lokalnem klubu UF Macon, za zdaj 175 cm visokega napadalca pa so se vsi poskusi, da bi si na različnih preizkušnjah pri poklicnih klubih priigral mesto v njihovih mladinskih šolah, končali s tem, da so ga zavrnili zaradi nizkoraslosti in suhljate postave. Ko pa je bil kot štirinajstletnik na ogledu v Montpellieru, je v Parizu odigral tekmo proti podmladku Paris Saint-Germaina in naredil vtis na številne klube. Med njimi tudi zastopnike španskega Real Sociedada.

Čeprav starša na začetku nista bila zagreta za sinovo selitev v San Sebastian, pa se je Antoine kasneje, s pogodbo za igranje v mlajših kategorijah, le pridružil klubu iz Baskije. Podnevi je obiskoval šolo prek meje v Bayonnu v francoskem delu Baskije, zvečer pa vadil in pilil nogometno znanje v San Sebastianu. Trener Martin Lasarte ga je pred sezono 2009
10 vpoklical na priprave, takrat 18-letni Francoz pa je v štirih pripravljalnih tekmah petkrat zatresel mrežo. Zaradi poškodbe levonogega soigralca je dobil priložnost tudi na uvodu drugoligaške sezone, kar je bilo zanimivo, pa je bilo to, da je takoj vskočil v prvo moštvo in zaobšel rezervno klop.
 

Izključitev zaradi ponočevanja


Ker se je udejstvoval v Španiji, je bil Griezmann kar nekaj časa tudi zunaj dosega oči selektorjev mladih francoskih reprezentanc. A kasneje je bil le izbran v ekipo do 19. leta starosti, z njo pa je leta 2010 tudi osvojil evropsko prvenstvo. Leta 2012 je bil za leto dni izključen iz reprezentančnih vrst, razlog za kazen pa je bilo ponočevanje na pripravah. Antoina je to tako razbesnelo, da je nekaj časa celo razmišljal, da bi si zaradi materinega rodu kot nogometno domovino prisvojil Portugalsko. Zaradi kakovostnih iger za baskovke barve pa je julija leta 2014 tudi prišlo do prestopa v madridski Atletico. Žimničarji so se izkazali s 30 milijoni evrov odškodnine, ta je bila takrat rekordna za Real Sociedad.

Vse glasneje pa se zdaj tudi govori, da bo napadalec, ki je v nedavnem finalu evropske lige proti Marseillu z dvema zadetkoma Atleticu pomagal do krone, poleti prestopil v Barcelono. Francoz ima z madridskim klubom pogodbo do leta 2020, v njej je tudi klavzula za zgodnji izpust, ta je ocenjen na 100 milijonov evrov. Oče hčerkice pa se bo s posebno mislijo spomnil tudi pariških napadov 13. novembra leta 2015. Njegova sestra Maude je namreč preživela pokol v klubu Bataclan, Antoine pa je takrat na Stade de Franceu v francoskih barvah ravno igral prijateljsko tekmo proti Nemčiji. A tudi največji pariški štadion je bil prizorišče napada z eksplozijo. Njegov mlajši brat Theo igra nogomet za amatersko ekipo portugalskih izseljencev Sporting Macon.

Je pa nogometni umetnik Antoine Griezmann lani s svojim vprašljivim občutkom za humor ustvaril posebno umetnijo. Na socialnem omrežju je objavil fotografijo v dresu legendarnih košarkarjev Harlem Globetrotters, tako pa se je okitil za tematsko zabavo s temo osemdesetih let. Za to priložnost si je tudi umetno potemnil kožo, da je bil videti kot pravi zvezdnik lige NBA, nadel pa si je tudi lasuljo z afropričesko. Po kritikah kostuma je Griezmann umaknil fotografijo in se za dejanje tudi opravičil.

Komentarji: