Očaral tudi 
brazilskega Ronalda

Z največ uspehi se lahko med zdajšnjimi člani nemške izbrane vrste pohvali Toni Kroos.
Fotografija: Toni Kroos se je letos v Kijevu razveselil že četrte lovorike v ligi prvakov. Foto Reuters
Odpri galerijo
Toni Kroos se je letos v Kijevu razveselil že četrte lovorike v ligi prvakov. Foto Reuters

Med zdajšnjimi člani nemške izbrane vrste se lahko z največ uspehi pohvali Toni Kroos, ki se je konec maja s soigralci pri madridskem Realu veselil odmevne zmage v finalu lige prvakov. V Kijevu se je ovenčal že s četrto zlato kolajno v tem tekmovanju (v sezoni 2012/13 je bil evropski klubski prvak z münchenskim Bayernom, v letih 2016, 2017 in 2018 pa z Realom); toliko jih nima noben drug nemški nogometaš.

»Običajno me takšne številke ne ganejo pretirano, toda v tem primeru je vendarle nekoliko drugače. Vemo pač, kako težko je osvojiti to lovoriko oziroma koliko vrhunskih klubov si prizadeva vsako leto znova priti na vrh,« je dal Kroos jasno vedeti, da je še kako ponosen na vse uspehe.

Toni sicer slovi kot eden najboljših podajalcev na svetu. Statistiki so našteli, da je, denimo, v pravkar končani sezoni v ligi prvakov nanizal 628 podaj, od katerih je kar 95 odstotkov doseglo želeni cilj! Zato je na igrišču seveda nadvse koristen in predstavlja dodano vrednost za sleherno moštvo. To so prepoznali tudi mnogi nekdanji asi, ki ne skoparijo s pohvalami na njegov račun.

Za legendarnega Nizozemca Johana Cruyffa je bil prav Kroos med najzaslužnejšimi, da so si Nemci pred štirimi leti v Braziliji priigrali naslov svetovni prvakov. »Fant naredi z žogo, ki jo obvlada skoraj popolno, vse pravilno. Njegove podaje imajo vedno pravo hitrost in moram reči, da ga je res užitek opazovati,« je Cruyff pred svojo smrtjo leta 2016 povedal o nemškem zvezdniku, ki ga občuduje tudi dvakratni brazilski svetovni prvak Ronaldo. »Ker živim v Madridu, redno spremljam Realove tekme, na katerih me praviloma vselej še posebej navduši ravno Toni. Je izjemno inteligenten nogometaš, njegov način igre mi je zelo blizu,« je tudi 41-letni Brazilec zgolj z izbranimi besedami govoril o trinajst let mlajšem Nemcu, ki je naredil velik vtis tudi na slovitega nemškega trenerja Juppa Heynckesa. »V svoji dolgoletni karieri nisem videl veliko igralcev, ki bi bili sposobni tako natančno podajati. Za nameček zna žogo umiriti tudi v kočljivih položajih in trenutkih. Ima izjemen pregled nad dogajanjem na igrišču in nikoli ne postane živčen. Prav nič ga ne vrže iz tira.«
 

Nihče tako hladnokrven


Da ga ima v svoji reprezentanci, selektor Joachim Löw opisuje kot popolno srečo oziroma kot sedmico na loterijo. »Ne poznam nobenega nogometaša, ki bi bil tako hladnokrven, kot je Kroos. In prav to je njegova velika kakovost,« je presodil »Jogi«, ki mu je prikimal tudi Oliver Bierhoff. »Veseli smo, da se nam je Toni po četrtem podvigu v ligi prvakov pridružil s širokimi prsmi. V pripravljalnem taboru smo ga pozdravili z glasnim aplavzom in trepljanjem po ramah. Prav dolgo nismo proslavljali, ker nas je že zjutraj klicalo delo. Na koncu koncev smo ga že pozvali, da nam prinese novo lovoriko,« je – malce za šalo, malce za res – razkril menedžer nemške izbrane vrste.

Toda Kroos, ki je velik ljubitelj košarke in lige NBA, ne blesti le na igriščih, temveč tudi zunaj njih. Tako je pred leti ustanovil dobrodelno fundacijo (Toni Kroos Stiftung), s katero pomaga bolnim otrokom in mladostnikom ter njihovim družinam. »V Nemčiji imam zveste sodelavce, za fundacijo skrbi tudi soproga Jessica, seveda sem vpleten tudi sam. Tako nobene zgodbe na naši spletni strani ne objavimo, preden je sam ne preberem,« je pojasnil nemški zvezdnik in pristavil, da se zavzemajo tudi za posamezne primere; tako so več družinam dali v hiše vgraditi dvigala, nekaterim omogočili terapijo z delfini v Turčiji …

»Ko nato vidiš odziv družin, preprosto veš, zakaj to počneš,« je poudaril ponosni oče sina Leona in hčerkice Amelie, o katerem sicer že snemajo tudi dokumentarni film, ki bo na velika platna predvidoma prišel prihodnje leto. »V prvi vrsti sem nogometaš, moje zasebno življenje pa naj ostane čim bolj zasebno. V filmu o sebi vidim veliko čast in potrditev dosedanjega dela, z njim pa bi predvsem rad poskrbel za večjo prepoznavnost fundacije, da bi lahko pomagali čim več otrokom in družinam,« je še sklenil Kroos.

Komentarji: