Se bo zavihtel ob bok rojakov Peleja, Romaria in Ronalda?

Domače SP pred štirimi leti je bilo za Neymarja bogata, a boleča izkušnja.
Fotografija: Brazilci pričakujejo, da jim bo šesti naslov svetovnih prvakov prinesel njihov prvi zvezdnik Neymar. Foto Reuters
Odpri galerijo
Brazilci pričakujejo, da jim bo šesti naslov svetovnih prvakov prinesel njihov prvi zvezdnik Neymar. Foto Reuters

Najbrž ni težko ugotoviti, kaj pričakujejo navijači Brazilije od daleč najuspešnejše, najboljše in najbolj privlačne reprezentance v 88-letni zgodovini svetovnih prvenstev – njen šesti naslov, ki naj bi ga rojakom prinesel njihov prvi zvezdnik Neymar.
Brazilija je pač edina na svetu z udeležbo na prav vseh prvenstvih od krstnega v Urugvaju leta 1930 do zadnjega na tleh rodne grude. Prav tako krasi njeno vitrino rekordnih pet lovorik, ki so jih v različnih obdobjih prinesli domov Pele, Jairzinho, Romario in nazadnje trojček Ronaldo-Rivaldo-Ronaldinho (2002). Kakaju se ni izšlo, naslednji opravlja božje poslanstvo 26-letni velemojster Neymar. Ta je imel zgodovinsko priložnost na domačem šampionatu pred štirimi leti in kdo ve, kako bi se končal mundial 2014, če Juan Zuniga ne bi pobalinsko poškodoval Neymarja v četrtfinalni tekmi Brazilije in Kolumbije. Sledila je nepričakovana sramota vseh sramot, polfinalni poraz z Nemčijo z 1:7, toda brez pomoči najboljših mož Thiaga Silve in Neymarja.

»Tedaj me je rešil sam bog. Če bi me Zuniga s kolenom udaril le kak centimeter nižje, bi najbrž ostal hrom,« je razkril Neymar, ki je celotno sezono 2017/18 žrtvoval za morebiten uspeh z reprezentanco na ruskih tleh.

Neymar je stereotipen brazilski nogometaš v polnem pomenu besede. V 210-milijonski državi uživa neizmerno priljubljenost, s 40 milijoni sledilcev na twitterju, 60 milijoni na facebooku in 94 milijoni na instagramu sodi med največje globalne zvezdnike. Ni čudno, da Brazilci polagajo največje upe prav v noge odličnega asa, ki je začel sezono v majici PSG na sanjski način. V 20 tekmah francoskega prvenstva je nanizal 19 golov in 15 podaj za gol, v 7 tekmah lige prvakov je primaknil šest golov in tri podaje. To je dejansko fantastičen skupni dosežek. Nato je sledila skrivnostna poškodba, zaradi katere se je napol skregal tudi z vodstvom PSG, saj je odšel v domovino, kjer se pripravlja za svoj drugi mundial. Neymar je nebeško motiviran za morebiten uspeh in pripravljen še veliko bolje kot pred štirimi leti.
 

Dozorel za velik podvig


»Težko opišem razliko med Neymarjem 2014 in Neymarjem 2018, toda zanesljivo sem bolj izkušen, učinkovit, igram bolj racionalno, pametno in preudarno. Sodeloval sem na svetovnem prvenstvu, na katerem smo izgubili, kar je bila zame bogata, a boleča izkušnja. Zdaj vem, kako je na mundialu, bolje bom pripravljen,« obljublja Neymar, ki je blestel prav v vseh klubih, za katere je igral – od Santosa, Barcelone do PSG. Ve, kaj šteje v Braziliji, in to gotovo ni pokal konfederacij, na katerem je bila njegova Brazilija najboljša leta 2013, ali naslov prvaka z olimpijskih iger leta 2016, četudi so jih priredili prav v Riu de Janeiru.
Zdi se, da je Neymar dozorel za velik podvig, ne nazadnje je svojo stabilnost dokazal tudi z odzivom v majici PSG; ni enostavno prenesti pritiska, potem ko klub zate odšteje 222 milijonov evrov odškodnine ... Od 17. junija, ko bo Brazilija igrala prvo tekmo na ruskih tleh s Švico, bo pritisk na Neymarja še močnejši, toda fant očitno preveč uživa v igranju nogometa, da bi se pustil motiti zunanjim dejavnikom. Ve, da mu nihče ne more odvzeti letne plače 35 milijonov evrov, prav tako se globalne multinacionalke nenehno borijo za njegov podpis. Nike, Panasonic, Volkswagen, Ambev, Claro, Unilever in Santander so le nekateri osebni sponzorji Neymarja.

Njegov glavni pokrovitelj je vendarle pragmatični selektor Tite, ki mu je hitro zaupal kapetanski trak, zato bo moral Neymar igrati še bolj odgovorno. Brazilija je pač favorit na vseh stavnicah, ne nazadnje je igraje opravila s tekmeci v južnoameriških kvalifikacijah za Rusijo. V največji državi na svetu ne bi smel imeti težav, saj prihaja iz največjega brazilskega mesta São Paula, ki skupaj s predmestjem šteje 22 milijonov prebivalcev ...

Komentarji: