V Burgundiji ga je bolj kot grozdje zanimala nogometna žoga

Odlični napadalec Antoine Griezmann je bil pred dvema letoma prvi strelec eura, a zdaj si želi naslov prvakov.
Fotografija: Antoine Griezmann se veseli finalnega izziva in jezi na belgijske opazke. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Antoine Griezmann se veseli finalnega izziva in jezi na belgijske opazke. FOTO: AFP

Moskva – Med tistimi, ki bo na jutrišnji sklepni tekmi prvenstva pod posebnim drobnogledom, bo vsekakor Antoine Griezmann, francoski napadalec, soigralec našega Jana Oblaka pri Atleticu iz Madrida. Na tem mundialu je doslej zabil tri gole, pred dvema letoma je bil s šestimi goli strelec evropskega prvenstva, a je v finalu s soigralci doživel poraz.

»Nogomet je ekipna igra, zato je tudi zame najbolj pomemben uspeh naše reprezentance. Kaj mi pomaga vloga prvega strelca, če na koncu ostanemo brez lovorike, kot se je to zgodilo pred dvema letoma,« se je ob včerajšnjem moskovskem srečanju z novinarji spomnil cenjeni napadalec. S soigralci ga je takrat poraz s Portugalci v finalni predstavi eura še posebej bolel, saj je Francija gostila to prvenstvo, potem ko je po sicer mukotrpnem boju preskočila vse ovire, je seveda za konec načrtovala že zmago za naslov najboljše reprezentance v Evropi. A veselo je bilo takrat na skrajnem jugozahodu stare celine in kajpak tudi med številnimi portugalskimi zdomci, h katerim sodi tudi mati Antoina Griezmanna. Tudi ta sijajni nogometaš namreč prihaja iz znamenitega francoskega talilnega lonca: mati je odraščala v družini priseljencev iz Portugalske, oče se je v Francijo preselil iz Münsterja v nemški zvezni deželi Hessen.


Razjezil ga je belgijski vratar


Odraščal je v Maconu, znanem vingoradniškem mestu v Burgundiji, a precej bolj kot grozdje ga je zanimala nogometna žoga. Ker pa s postavo ni prepričal nikogar med lovci na talente po Franciji, je poskusil srečo na tujem in jo našel v Španiji. S 175 cm višine nikakor ne sodi med orjake v napadu, a z izjemnim tehničnim znanjem in iznajdljivostjo je prispeval izjemen delež tako k vzponu Atletica na španskem nogometnem zemljevidu kot tudi k številnim zmagam francoske izbrane vrste. Ta na tem prvenstvu deluje čvrsto in prepričljivo, četudi je le redke med nogometnimi uživači očarala z lepo igro. »Povsem vseeno mi je, kako igramo, želim si le zvezdico na dresu za naslov prvakov,« je spregovoril na petkovi novinarski konferenci ob namigu enega od poročevalcev, ki se je spomnil besed belgijskega vratarja Thibauta Courtoisa. Ta je namreč po tesnem porazu v polfinalu zmagovalni francoski vrsti pripisal grd nogometni slog.

»Res mi je figo mar, ko poslušam o našem slogu, dokler zmagujemo. Če bi se nam ustavilo, bi mogoče razmišljal drugače. Toda Thibautu zdaj res ni treba razpredati o igri francoske reprezentance. Mar njegov Chelsea igra tako kot Barcelona,« je bil prav jezen napadalec, a se hitro umiril ob pogovoru o ustrezni taktiki za veliki nedeljski finale. Verjame, da bo selektor Didier Deschamps ubral pravo pot, obenem opozarja, da sta pri Hrvaški zlasti močna osrednja graditelja igre Luka Modrić in Ivan Rakitić. Griezmann oba imenitno pozna: prvega kot enega udarnih adutov mestnega tekmeca Reala, drugega prav tako iz boja za vrh v španskem prvenstvu, in sicer v dresu Barcelone: »Gre za ključna akterja hrvaške igre, verjamem, da ima naš selektor v zadnjem žepu skrit načrt, kako ju ustaviti.«


Aplavz za tiskovnega predstavnika


In ne glede na tisti jezen obraz, ko se je spomnil na oceno omenjenega belgijskega vratarja, je bil francoski adut dva dni pred velikim finalom večinoma zelo dobre volje. »Kar preredko poudarimo, kako ponosni smo na Francijo. Imamo čudovito deželo, kakovostno moštvo, okusne jedi, dobre nogometaše in tudi dobre novinarje,« se je nasmehnil, nato pa ob koncu konference posebej prosil za aplavz posamezniku, ki ga z izjemo francoskih poročevalcev le redki poznajo. Philippe Tournon je namreč 74-letni predstavnik za stike z javnostjo pri nogometni reprezentanci. Slednjo nenehno spremlja od leta 1986, sodeloval je z devetimi različnimi selektorji. Jutrišnja finalna tekma bo zanj že 337. v tej vlogi. Ne glede na razplet pa bo tudi njegova zadnja. Francoski nogometaši bodo dobili novega predstavnika za medije.

Komentarji: