Američani prvi nočni tekmeci Slovencev

Slovenski odbojkarji bodo ligo narodov v Braziliji začeli danes ponoči ob 2. uri zjuraj proti reprezentanci ZDA. Kozamernik in Ropret optimistična.
Fotografija: Jan Kozamernik verjame, da lahko Slovenija parira Američanom. FOTO: CEV
Odpri galerijo
Jan Kozamernik verjame, da lahko Slovenija parira Američanom. FOTO: CEV

Slovenske odbojkarje v noči na sredo v Brasilii čaka uvodna tekma lige narodov proti ZDA. Ti v dobrem mesecu in pol trajajočem tekmovanju odbojkarske elite napovedujejo boj za odličje, v slovenskem taboru pa si želijo prve nasprotnike premagati z značilno igro, je v izjavi za javnost sporočila Odbojkarska zveza Slovenije.

Arena BRB Nilson Nelson v brazilski prestolnici bo od srede do nedelje prizorišče prvega turnirja lige narodov. Slovenci se bodo med odbojkarsko elito dokazovali drugič, premierni nastop v ligi narodov so dočakali lani, ko so v Riminiju v Italiji osvojili četrto mesto.

V Brasilii se bodo pomerili z ZDA, Brazilijo, Avstralijo in Kitajsko, na turnirju pa bodo igrali še Japonska, Iran in Nizozemska. Preostale reprezentance bodo tekmovale v Ottawi. V kanadski prestolnici se bodo merile domača reprezentanca, Poljska, Francija, Srbija, Argentina, Italija, Nemčija in Bolgarija. Po turnirjih v Braziliji in Kanadi se bodo reprezentance pomešale in se med seboj srečale na Filipinih in v Bolgariji, tretja turnirja pa bosta julija gostila Japonska in Poljska.

Slovenci so osvojili že tri srebrne kolajne na EP. FOTO: Ondra Driml/CEV
Slovenci so osvojili že tri srebrne kolajne na EP. FOTO: Ondra Driml/CEV

Slovenci se bodo na prvi tekmi srečali z ZDA, obe zasedbi pa bosta v uvodnem nastopu precej spremenjeni. V slovenski izbrani vrsti ni Tineta Urnauta, Dejana Vinčića, Klemna Čebulja in Alena Šketa, v ameriški pa dolgoletnih reprezentantov Matthewa Andersona, Micaha Christensona, Maxwella Holta in Erika Shojija.

Se bo pa selektor John Speraw lahko zanesel na izkušenega Davida Smitha ter še enega sprejemalca Thomasa Jaeschkeja in korektorja Kyla Ensinga, ki so bili del olimpijske zasedbe iz Tokia. V moštvu pa so ob šestih novincih v ameriškem dresu še Kyle Dagostino, Josh Tuaniga, Jeff Jendryk in Jake Hanes ter izkušeni Aaron Russella.

»Analiza Američanov nas še čaka. Ekipo imajo spremenjeno, tako kot je spremenjena tudi naša. Ampak bolj pomembno bo, kako bomo igrali mi, da bomo čim prej našli in razvili tisto našo značilno igro. Če bomo igrali tako, kot znamo, lahko že proti Američanom računamo na kakšno točko,« je po prvem treningu v Brasilii povedal organizator igre Gregor Ropret.

Gregor Ropret računa na vsaj kakšno točko. FOTO: Jože Suhadolnik
Gregor Ropret računa na vsaj kakšno točko. FOTO: Jože Suhadolnik

»Američani bodo tudi z nekoliko drugačno postavo, kot smo je vajeni, vseeno zelo zahteven tekmec. Bo pa prva tekma dober pokazatelj, kako pripravljeni smo. Veselim se že, da začnemo tekmovanje in upam, da zmagamo,« pa je dodal bloker Jan Kozamernik.

Slovenci so že pred odhodom v brazilsko prestolnico napovedali, da je osnovni cilj v letošnji ligi narodov uvrstitev na zaključni turnir najboljše osmerice, za Američane pa kot vselej pride v poštev le odličje. »Naš cilj je medalja. V zadnjih letih smo jih osvojili veliko. Ne glede na to, kakšno in kako izkušeno reprezentanco imamo, je cilj vselej enak,« je dejal Speraw. Američani so sicer v lanski ligi narodov zasedli sedmo mesto.

Uvodni obračun v Brasilii bosta reprezentanci igrali v noči z danes na sredo, z začetkom ob 2. uri.

Preberite še:

Komentarji: