Andreja kot resno opozorilo za Tino

Leškijeva v slovenskem derbiju evropskega prvenstva v judu s končnim prijemom zaustavila Trstenjakovo.
Fotografija: Andreja Leški je s petim mestom dosegla svojo najboljšo uvrstitev na članskih evropskih prvenstvih v judu. FOTO: Rok Rakun/JZS
Odpri galerijo
Andreja Leški je s petim mestom dosegla svojo najboljšo uvrstitev na članskih evropskih prvenstvih v judu. FOTO: Rok Rakun/JZS

Ljubljana – Ko so se z Andrejo Leški, Tino Trstenjak (obe do 63 kg) in Anko Pogačnik (do 70 kg) včeraj kar tri slovenske judoistke prebile v četrtfinale evropskega prvenstva v Pragi, se je zdelo, da jim kolajna ne more uiti. Toda obrnilo se je drugače in nikakor ne po željah našega tabora.

Žlahtni kovini se je najbolj približala Andreja Leški, ki je v izenačenem obračunu za 3. mesto na zlato točko (po kaznih) izgubila z Nizozemko Juul Franssen, bronasto že na lanskem in predlanskem SP. »Pred koncem rednega dela sem imela en dober vstop, tekmico sem nosila po zraku, a ni hotela pasti na hrbet, kakor sem načrtovala. V podaljšku mi je začelo nato zmanjkovati energije,« je pojasnila 23-letna Koprčanka.
image_alt
Andreja Leški prekrižala račune Tini Trstenjak, a ostala brez brona

image_alt
Začetek za pozabo, danes slovensko čast rešuje Tina Trstenjak


Kot je pristavila, si je zelo želela osvojiti kolajno tudi na članskem EP (med kadetinjami je bila zlata, med mladinkami pa srebrna), toda na koncu je bila – ko je potegnila črto – zadovoljna tudi s 5. mestom, kar je njena najboljša uvrstitev v tej konkurenci. Na poti do nje je judoistka Bežigrada, ki se je v zadnjih dveh letih spopadala tudi s poškodbami, ugnala Nizozemko Geke Van Den Berg in izgubila z Nemko Martyno Trajdos, v repešažu pa je v slovenskem derbiju s končnim prijemom ustavila olimpijsko prvakinjo Tino Trstenjak.

»Tino poznam, vedela sem, kako se je moram lotiti, imela sem cilj, da jo premagam. Izšlo se je, kot sem pričakovala,« je Leškijeva povedala o obračunu s 30-letno Celjanko, od katere je bila sicer boljša že na lanskem državnem prvenstvu v Lendavi.
image_alt
Fabjan noče, da bi pozabili na Slovence

image_alt
»S tem se tudi ne more pohvaliti vsak, kajne?«


Trstenjakova, ki je pred tem izločila Romunko Florentino Ivanescu in doživela (prvi) poraz z Avstrijko Magdaleno Krssakovo, po 7. mestu, kar je njen najslabši rezultat na tem tekmovanju po Istanbulu '11, ni skrivala razočaranja. »To je opozorilo, da se ne smem ustavljati, ampak moram trdo delati naprej,« je izjavila šampionka iz kluba Z'dežele Sankaku in glede poraza z Leškijevo pristavila: »Naredila sem napako, tako kot proti Krssakovi ...«

Anka Pogačnik je po zmagah nad Poljakinjo Katarzyno Sobierajska in Avstrijko Michaelo Polleres ter porazih z Italijanko Alice Bellandi in Nemko Miriam Butkereit prav tako zasedla 7. mesto, Martin Hojak (do 73 kg) pa je izpadel že po prvem dvoboju z Grkom Georgiosom Azoidisom. Danes bosta slovenske barve v dvorani O2 branila še Patricija Brolih (do 78 kg) in Enej Marinič (nad 100 kg).

Komentarji: