»Znervirana« Anja Osterman srebrna na 200-metrski razdalji

V Münchnu po drugem mestu na SP v Kanadi novo odličje za slovensko kajakašico na mirnih vodah.
Fotografija: Anja Osterman si je po SP priveslala novo srebrno odličje, tokrat na EP. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Odpri galerijo
Anja Osterman si je po SP priveslala novo srebrno odličje, tokrat na EP. FOTO: Nina Jelenc/KZS

Slovenska kajakašica na mirnih vodah Anja Osterman je na evropskem prvenstvu v Münchnu v finalu na 200-metrski razdalji, ta sicer ni v olimpijskem sporedu, osvojila srebrno medaljo.

Za Emmo Jørgensen iz Danske, ki je zmagala, je zaostala 0,213 sekunde. Tretja je bila Poljakinja Marta Walczykiewicz (+0,286). V nedeljo Ostermanovo ob 13.21 čaka še veliki finale na 500 metrov.

Kajakaš Jošt Zakrajšek je v finalu B osvojil peto mesto na 1000 metrov, njegova maratonska preizkušnja na 5000 metrov je bila zaradi neurja preložena na nedeljo. Nastopil je tudi Rok Šmit, ki je bil v svoji polfinalni skupini sedmi na 200 metrov in se ni prebil v nedeljski finale.

»Na štartu ni bilo tako dobro, ker me je tam dolgo popravljal štarter. To me je malce 'znerviralo' in se je poznalo na celotni progi. Sem druga, sem zadovoljna, malo pa me tudi žre, ker bi lahko zmagala. Kolajna je kolajna, sezona je zelo dobra in če jutri popravim to danes odvzeto zlato medaljo, bo res super,« je takoj po tekmi povedala Ostermanova. Primorka je na nedavnem svetovnem prvenstvu v kanadskem Halifaxu na 200 metrov za največji uspeh v kajakaškem enojcu osvojila srebrno odličje in bila prva Evropejka, zmagala je Novozelandka Lisa Carrington. Zato je po takratni finalni tekmi tudi za EP napovedala boj za najvišja mesta.

Na štartu jo je malce ob živce spravil štarter. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Na štartu jo je malce ob živce spravil štarter. FOTO: Nina Jelenc/KZS

»To je res poseben občutek, pred dvema tednoma sem bila druga na SP, premagala me je le olimpijska prvakinja. Danes je bilo blizu, tekmice smo bile zelo skupaj. Dala sem vse od sebe in sem čutila, da bi lahko dosegla še kaj več. A pred mano je bila le Emma Jørgensen, ki ima tri olimpijske medalje, s trenerjem se tudi zgledujeva po njenem veslanju,« je povedala Ostermanova. V nadaljevanju je bolj natančno pojasnila, zakaj jo je štarter popravljal kot edino tekmovalko. »Štartam malce drugače, čoln imam nekoliko vstran. Pa me je štarter kar naprej popravljal, kar se mi ves teden tu ni zgodilo. Dvestometrska razdalja je zelo kratka in težko je popraviti ali se izvleči iz slabšega štarta. Šprint je, ni časa za napake, vse se dela na visokih obratih.«

Niso OI

Že v nedeljo jo čaka nova tekma, nov boj za visoka mesta. »Na petsto metrov se lažje popravi kakšno napako. Toda jutri je nov dan. Devet nas bo na štartu, vse si želimo visoko. Štart ne bo tako pomemben kot danes, pomemben bo sredinski del proge, ko je treba ostati zraven za zadnjih 100 m finiša. To je cilj za jutri.« Ostermanova je v Kanadi pred EP osvojila četrto kolajno na svetovnih prvenstvih, drugo srebrno, saj je tri osvojila v kajakaškem dvojcu skupaj s Špelo Ponomarenko Janić, s katero se je po lanski sezoni razšla. Na prvenstvih stare celine je Ostermanova s Ponomarenko Janićevo tudi že osvojila kolajni, zlata je bila v dvojcu na 200 m lani v Poznanu ter druga prav tako v dvojcu leta 2017 v Plovdivu na 500 m. V Halifaxu je tako 7. avgusta osvojila svojo prvo posamično medaljo na veliki tekmi, tokrat ji je uspelo priti do druge na drugi celini v manj kot pol meseca.

Podprvakinja Anja Osterman, zlata Emma Jørgensen iz Danske in bronasta Poljakinja Marta Walczykiewicz. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Podprvakinja Anja Osterman, zlata Emma Jørgensen iz Danske in bronasta Poljakinja Marta Walczykiewicz. FOTO: Nina Jelenc/KZS

»Kar naporno je. Aprila in maja sva se s trenerjem odločala, ali bi eno prvenstvo izpustila. Po treh medaljah v svetovnem pokalu sva se odločila za obe tekmi. Ko sem se vrnila iz Kanade, sem imela kar nekaj težav s časovno razliko, še sedaj ne spim povsem dobro in to velja tudi za druge tekmovalke. A glede na to, da sem osvojila dve medalji v tako kratkem času na dveh velikih tekmah, je bila odločitev zelo dobra.« Po četrtkovi kvalifikacijski zmagi na 500 metrov se je Ostermanova na EP v bavarski prestolnici v petek veselila še zmage v predtekmovanju na 200-metrski razdalji in se neposredno uvrstila v finale. Po tekmah v Kanadi je serija tekem in priprav nanje sledila tudi v Münchnu, kjer potekajo tekmovanja kar v devetih športih. Vendar občutka, kot je denimo na olimpijskih igrah, ni.

»Vsak šport je na svoji lokaciji, kajakaši smo v svojem hotelu in drugih športnikov ne srečuješ in jih ne spremljaš. Kaj sicer vidiš, prebereš. Prizorišča so tudi kar oddaljena drug od drugega. Je pa lep občutek, ko vidiš, kako osvajajo Slovenci kolajne, ko vidiš, kako smo dobri v svetovni konkurenci in to v zelo številnih športih,« je še povedala Ostermanova.

Komentarji: