Benjamin Savšek bo še dolgo preklinjal predzadnja vrata

Olimpijski prvak med kanuisti je zaradi 50 kazenskih sekund ostal brez kolajne na svetovnem prvenstvu v Bratislavi.
Fotografija: Benjamin Savšek tako kot pred dvema letoma razočaran zapušča svetovno prvenstvo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Benjamin Savšek tako kot pred dvema letoma razočaran zapušča svetovno prvenstvo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Kanuist Benjamin Savšek na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Bratislavi letošnjemu olimpijskemu zlatu iz Tokia ni dodal nove kolajne. Na progi na Donavi je bil sicer odlično na poti proti novi zmagi, najhitrejši je bil v polfinalu, tudi v finalu do predzadnjih vrat, a nato si je prislužil kazen 50 sekund, kar ga je pahnilo na deveto mesto.

Podobna napaka se je v polfinalu zgodila Luki Božiču, zaradi nje se je moral zadovoljiti z 29. mestom, kar je zanj novo razočaranje v sezoni. Svetovni prvak je presenetljivo postal Čeh Vaclav Chaloupka, srebrno odličje je osvojil Slovak Alexander Slafkovski, bronasto pa Nemec Franz Anton.

»Menim, da si kazni 50 sekund nisem zaslužil, a kar je, je. Zadnja kombinacija je bila precej zahtevna, voda tam je hitra in težko se je odzvati, kot bi si želel. Napaka me je stala kolajne, a moram biti zadovoljen. Moji nastopi so bili odlični, res sem ponosen, da sem tudi po olimpijskih igrah zadržal visoko raven pripravljenosti. Jasno pa je, da je bilo tudi nekaj razočaranja. Ko sem prišel v cilj, sem mislil, da imam kljub napaki kolajno, a so mi naknadno določili večjo kazen,« je dejal Savšek, ki je podoživel sobotno usodo Eve Terčelj in Petra Kauzerja.


Tudi Kozorogova z napako


Kanuistka Alja Kozorog je pred tem zasedla deseto mesto v finalu SP. Potem ko je v polfinalu dosegla peti čas, se ji odločilni nastop ni posrečil. Čeprav je progo preveslala brez dotika vratc, ji je velika napaka v srednjem delu preprečila, da bi se vsaj izognila zadnjemu mestu med finalistkami. Z desetim mestom je letošnja olimpijka in v Bratislavi edina slovenska kanuistka, ki je uspešno opravila kvalifikacije, vseeno dosegla svoj najboljši izid kariere, doslej na največjih tekmovanjih še ni veslala v finalu.

Nova svetovna prvakinja je postala Nemka Elena Apel, ki je bila druga že na sobotni tekmi kajakašic, srebrno kolajno je osvojila Britanka Mallory Franklin, bronasto pa Čehinja Gabriela Satkova. Na izredno zahtevni progi na umetnem kanalu Donave je že v polfinalu izpadlo kar nekaj favoritinj vključno z olimpijsko prvakinjo Jessico Fox iz Avstralije.

Preberite še:

Komentarji: