Slovenski kanuisti naknadno ekipno bronasti

Na prvenstvu stare celine v Ivrei slovenske kajakašice ekipno pete, kajakaši šesti, kanuistke devete.
Fotografija: Bronasti z ekipne tekme kanuistov na EP Luka Božič, Nejc Polenčič in Benjamin Savšek. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Odpri galerijo
Bronasti z ekipne tekme kanuistov na EP Luka Božič, Nejc Polenčič in Benjamin Savšek. FOTO: Nina Jelenc/KZS

Na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Ivrei so podelili prve komplete odličij. Slovenski kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Nejc Polenčič so ekipno tekmo končali na tretjem mestu. Sprva so bili branilci naslova sicer četrti, a so sodniki naknadno prisodili še en dotik pred tem tretjeuvrščenim Čehom. Zmagali so Slovaki pred Italijani. Slovenci so na koncu z dvema dotikoma zaostali 7,52 sekunde za prvaki Slovaki, ki so progo preveslali brez kazni, drugouvrščeni Italijani, ki so imeli en dotik, pa so zaostali 4,15 sekunde. Čehi so padli na šesto mesto. Na reki Dora Baltea so brez odličja ostale kanuistke Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar in Lea Novak, ki so branile srebro, a tokrat po 58 kazenskih sekundah pristale na zadnjem, devetem mestu. Zmagale so Slovakinje pred Britankami in Francozinjami.

Slovenske kajakašice so osvojile peto mesto, slovenski kajakaši pa so ekipno tekmovanje končali na šestem mestu. Za Slovenijo so v kajaku nastopili Martin Srabotnik, Peter Kauzer in Niko Testen, v ženskem kajaku pa so slovenske barve branile Eva Terčelj, Urša Kragelj in Ajda Novak. Ekipne evropske prvakinje so postale kajakašice Velike Britanije, srebro je pripadlo Avstrijkam, Čehinje so osvojile bron. V konkurenci kajakašev ekipno pa so naslov evropskih prvakov osvojili Čehi, srebro je pripadlo Nemcem, bron kajakašem Velike Britanije.
 

Branilec naslova Savšek v formi


Potem ko so v četrtek kvalifikacijsko nalogo v Ivrei uspešno opravili slovenski kajakaši, kanuisti danes niso bili stoodstotni. V nedeljski polfinale so se uvrstili Benjamin Savšek, Luka Božič, Nejc Polenčič, Alja Kozorog in Eva Alina Hočevar, izpadla pa je Lea Novak. Najboljšo vožnjo je pokazal branilec naslova Savšek, ki je bil na progi najhitrejši, dve kazenski sekundi pa sta ga pahnili na tretje mesto. Božič je zabeležil 19. čas. Debitant na največjih članskih tekmovanjih, mladinski svetovni prvak Nejc Polenčič pa si je nastop v polfinalu zagotovil v drugi vožnji, v kateri je dosegel deseti čas in za las ujel mesto med najboljšimi 30.

Pri dekletih je bila od Slovenk najboljša Kozorogova, uvrstila se je na deseto mesto, Hočevarjeva je bila 19., Novakova pa v prvi vožnji 37., na popravnem izpitu pa 13. Do desetega mesta, ki bi ji zagotavljal polfinale, pa je bila tudi časovno kar precej oddaljena.

Komentarji: