Čakali vse od stare Grčije, zdaj lahko sanje uresničijo

Slovenski odbojkarji si želijo v obračunih s Francijo, Tunizijo in Poljsko po srebru z EP priigrati nov vrhunec, olimpijski nastop v Tokiu
Fotografija: Klemen Čebulj bo napadalno moč slovenskih odbojkarjev. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Klemen Čebulj bo napadalno moč slovenskih odbojkarjev. FOTO: Roman Šipić

Japonski super hitri vlak do Tokia pelje prek Francije, Tunizije in Poljske. Pot je sicer dolga, a se splača potrpeti. V Gdansku se namreč danes začenjajo kvalifikacije za nastop na olimpijskem odbojkarskem turnirju leta 2020 v prestolnici dežele vzhajajočega sonca, tudi s Slovenijo.

Varovanci selektorja Alberta Giulianija morajo za neposredno uvrstitev na OI biti torej boljši od galskih petelinov, orlov iz Kartagine in belo-rdečih, v olimpijski paradiž vodi le prvo mesto, če jim ne uspe zdaj, bodo popravni izpit po veliki verjetnosti imeli še meseca januarja na celinskih izločilnih bojih v Berlinu.

Tudi iz mesta črnega medveda bo japonske tekmovalne strese z zen budizmom reševala le ena, najboljša izbrana vrsta. Torej, že za mesto, kjer se je v ladjedelnici rodil sindikat Solidarnost, je treba nabrusiti formo, zahtevnosti naloge pa se zavedajo tudi sami reprezentanti.
 

Tretji z drugo ekipo


»Nastop na olimpijskih igrah je želja vseh športnikov. Če pogledamo raven olimpijskega odbojkarskega turnirja, pa je evropsko prvenstvo verjetno bolj kakovostno tekmovanje. Podoba olimpijskih iger v svetu, ki se omenjajo že od stare Grčije naprej, pa je res nekaj posebnega,« je kapetan Tine Urnaut še enkrat posredno podčrtal velik slovenski uspeh iz leta 2015, ko je bila Slovenija starocelinski podprvak.

»Poljska in Francija sta reprezentanci, ki sta v zadnjem obdobju, v tekmah lige narodov, bili v vrhunski formi. Poljaki so bili v v tem tekmovanju tretji in to celo z drugo ekipo po kakovosti. Francozi so v pripravljalnih tekmah pred Gdanskom brez težav odpravili Američane, so ena najkakovostnejših tehničnih ekip, kar jih je v svetu odbojke.

Obe reprezentanci sta favoritinji za napredovanje. Na nas pa je, da poizkušamo odigrati čim boljšo odbojko, kar jo znamo, in jih presenetiti,« je dejal kapetan pred današnjo prvo tekmo s Francijo.

Slovenski blok bo moral ustaviti Francoze, Tunizijce in Poljake. FOTO: Roman Šipić
Slovenski blok bo moral ustaviti Francoze, Tunizijce in Poljake. FOTO: Roman Šipić

 

Evropa je najboljša


»Zavedamo se kakovosti tekmecev, a na koncu koncev tudi naših. Vemo, da smo dobri, močni, da sta za nami dva meseca trdega dela. Pripravljeni smo, kako dobro, pa bomo videli na turnirju. Vsekakor so druge reprezentance, predvsem Poljaki in Francozi, v prednosti pred nami, kajti igrali sta v ligi narodov, vseskozi sta imeli močne tekme.

Pri nas pa je bilo na žalost težko dobiti močne tekmece, razen Italije v dveh tekmah. A dobra stvar je, da smo se posvečali sebi, naši igri, s te strani smo pozitivni, videli pa bomo, koliko smo natrenirani in psihično pripravljeni na te kvalifikacije,« je bilo mnenje organizatorja igre Dejana Vinčiča.

»Vemo, da se v Evropi igra najboljša odbojka, na žalost pa je za staro celino le toliko, malo vstopnic za olimpijske igre. Kar je, pač je, sistem pravičen ali nepravičen, tega ne moremo spremeniti. Skupina je težka, ne bo lahko, a se s tem ne obremenjujemo. Dokler je možnost, bomo storili vse, da se uvrstimo na olimpijado,« je sklenil Vinčič.

FOTO: Delo/infografika
FOTO: Delo/infografika


Mitja Gasparini pa je po letih najizkušenejši v Giulianijevi vrsti. »Uvrstitev na olimpijske igre bi bil eden od vrhuncev moje kariere, verjetno tisti največji. To je vrh, na evropskih in svetovnih prvenstvih smo že bili, OI pa bi bile sanjske.

Turnir je močan, evropski tekmeci so vrhunski, pa tudi Tunizijce bo za preboj na OI treba premagati. Potrebno bo pokazati res najboljšo igro.«

​Kaj pa novinec pri Poljakih, naturalizirani Kubanec Wilfredo Leon, gostiteljem še dodatno prinaša? »Je zagotovo dodana vrednost, dobili so na kakovosti, na začetnem udarcu. A zagotovo se ne bomo osredotočali le na njega, kajti potem bo priletelo z drugih strani,« je ocenil Gasparini.

Komentarji: