Kristjan Čeh priboril Sloveniji okroglo 10. kolajno z EP

Kristjan Čeh je v metu diska na evropskem prvenstvu zasedel drugo mesto z metom, dolgim 68,28 metra. Z rekordom EP zmagal Litovec Mykolas Alekna (69,78 m).
Fotografija: Kristjan Čeh je meril na zlato kolajno, zadovoljiti se je moral s srebrno. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Odpri galerijo
Kristjan Čeh je meril na zlato kolajno, zadovoljiti se je moral s srebrno. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Kristjan Čeh je v finalu evropskega prvenstva v atletiki v Münchnu v metu diska osvojil srebrno kolajno z metom, dolgim 68,28 metra. Z rekordom prvenstev, 69,78 m, je zmagal Litovec Mykolas Alekna. Čeh je osvojil deseto slovensko odličje na 25. EP. Podelitev medalj v tej disciplini bo v soboto ob 19.16.

Triindvajsetletni Čeh je naslov svetovnega prvaka za svoj prvi velik članski uspeh osvojil 20. julija v Eugenu, ko je z 71,13 metra dosegel tudi rekord prvenstev. Rekord EP je Čeh v Münchnu postavil v sredinih kvalifikacijah z zgolj z enim metom, ko so mu namerili 69,06 metra. Tedaj je za več tri metre presegel konkurenco. Alekna, drugi na SP, je tokrat Čeha v finalu premagal in mu odvzel tudi rekord EP.

Tretji je bil presenetljivo s 67,14 m Britanec Lawrence Okoye (67,14 m), nekdanji evropski prvak med mlajšimi člani (2011) in igralec ameriškega nogometa. Četrti je bil Šved Simon Pettersson, srebrn na lanskih olimpijskih igrah v Tokiu (67,12 m), peti njegov rojak in olimpijski zmagovalec Daniel Stahl (66,39 m), šesti pa branilec naslova Andrius Gudžius iz Litve (65,40 m).

FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

V bavarski prestolnici je Čeh finale začel kot deseti po vrsti med 12 finalisti in imel povsem ponesrečen prvi met, ko je tudi prestopil. Po prvi seriji je presenetljivo vodil Okoye (67,14 m). Ptujčan je v drugem poskusu prevzel vodstvo s 67,62 m, čeprav še vedno ni bil zadovoljen in je to pokazal z jeznim pogledom in udarcem v dlani. Drugi je bil Alekna z naslednjim metom, ki je meril 67,26 m, tretji je ostal Okoye. Dva metra in šest centimetrov visoki slovenski atlet je v tretjem metu znova popravil svoj dosežek na 67,81 m, bil še vedno nezadovoljen, a manj kot po drugem. Ko je Alekna vrgel 66,82 m, je po polovici tekmovanja še naprej vodil Čeh.

Razočarani Avstirjec

Odpadel pa je že velik tekmec, Avstrijec Lukas Weisshaidinger (65,48 m). Dobitnik brona na OI v Tokiu, SP v Dohi 2019 ter tudi tretji na prejšnjem EP v Berlinu je za eno mesto izboljšal dosežek iz SP v Oregonu, a je na devetem mestu (63,02 m) ostal brez zadnjih treh serij. Čeh je v četrti seriji Alekno zamenjal kot zadnji v vrstnem redu finalistov, od osmerice pa kar polovica ni imela veljavnega meta, tudi Alekna in Okoye. Čeh je serijo zaključil s tretjim metom prek 67 m (67,64 m).

Peta serija je prinesla zamenjavo na vrhu, Alekna je vrgel 69,78 m, takoj nato je Čeh sicer popravil svoj dosežek na 68,28 m, a nazadoval na drugo mesto. V zadnji, šesti seriji sta Alekna in Čeh tako znova zamenjala mesti v razvrstitvi metov. Slovenski rekorder je ostal brez veljavnega dosežka, 19-letni Alekna pa je vrgel 66,18 m za prvo veliko zlato člansko odličje.

V bavarski prestolnici je bil napovedan dež, ki je močno motil dopoldanske kvalifikacije, sredi popoldneva pa je prenehalo deževati, kot je bilo tudi med večernim tekmovanjem, ko je bilo na tribunah veliko slovenskih navijačev. Med njimi so bili najbolj zanimivi tisti iz Bovca, ki so imeli ogromen napis Čeha v morskem psu.

Če je svojo konkurenco »pojedel« v kvalifikacijah dva dni prej, ko je krepko presegel 68,87 m, kolikor je Poljak Piotr Malachowski dosegel za zmago na EP pred 12 leti v Barceloni, kar je bil doslej najboljši dosežek na prvenstvih stare celine, pa v finalu prvemu favoritu za zlato ni uspelo, da bi drugič v manj kot mesecu dni stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

Lia Apostolovski prek 1,87 m, štafeti brez finala

Lia Apostolovski se je uvrstila v nedeljski finale skoka v višino. V drugi kvalifikacijski skupini je razdelila prvi izid z 1,87 m. Apostolovskijeva je bila visoko prek letvice na začetni višini 1,78 m. Na 1,83 m je bila tudi uspešna prvič, kot tudi na 1,87 m. V tem tretjem skoku se je letvica po dotiku že zelo tresla, a ni padla s stojala. Lia je prejšnji mesec na SP v Oregonu presenetljivo nastopila v finalu in osvojila 12. mesto.

Lia Apostolovski se je uvrstila v finale. FOTO: Ezra Shaw/AFP
Lia Apostolovski se je uvrstila v finale. FOTO: Ezra Shaw/AFP

V petek sta nastopili še obe slovenski štafeti na 4 x 400 m. V kvalifikacijah so tekle Agata Zupin, Aneja Simončič, Maja Pogorevc in Anita Horvat, med atleti pa Jure Grkman, Lovro Mesec Košir, Ian Matic Guček in Rok Ferlan.Žal pa ni bilo uvrsttve v finale. Naše atletinje so bile 13., s časom 3:31,57pa  le za šest stotink zaostale za izidom sezone, s katerim so junija v Alžiriji osvojile naslov sredozemskih podprvakinj. Moška četverica je zasedla 11. mesto, s časom 3:03,68 je za manj kot sekundo zaostaia za 23 let starim slovenskim rekordom.

FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
FOTO: Andrej Isaković/AFP
FOTO: Andrej Isaković/AFP
FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Preberite še:

Komentarji: