Čeh: Moj dolgoročni cilj je svetovni rekord

Najuspešnejši slovenski atlet zadnjega obdobja Kristjan Čeh je v pogovoru z Atletsko zvezo predstavil svoje kratkoročne in dolgoročne cilje.
Fotografija: Kristjan Čeh (na fotografiji) med nastopom na olimpijskih igrah v Tokiu. FOTO: Dylan Martinez/Reuters
Odpri galerijo
Kristjan Čeh (na fotografiji) med nastopom na olimpijskih igrah v Tokiu. FOTO: Dylan Martinez/Reuters

Glavni kratkoročni cilj Kristjana Čeha je dober rezultat na svetovnem prvenstvu, dolgoročni pa svetovni rekord, ki je v lasti Jürgna Schulta, ta je 6. junija 1986 na mitingu v Neubrandenburgu disk vrgel 74,08 metra. Čeh se te dni mudi v Sloveniji, a se kmalu vrača v Talin, kjer je pred novim letom preživel tri mesece in treniral pod vodstvom novega trenerja, nekdanjega odličnega metalca diska Gerda Kanterja.

Iz Estonije, kjer živi in trenira tudi njegovo dekle, se februarja odpravlja na priprave na kanarski otok Tenerife, kjer bo preživel tri tedne, prvo tekmovanje pestre sezone pa ga čaka marca, ko bo na Portugalskem potekal evropski pokal v metih. Glavna cilja sezone sta svetovno in evropsko prvenstvo na prostem.

»Pred nami je zanimiva sezona. Formo tempiramo za svetovno prvenstvo v ZDA, a je tu še evropsko prvenstvo, evropski pokal v metih, pa mediteranske igre ter mitingi diamantne lige. Obeta se res pestra sezona,« je dejal Čeh, ki z letošnjo sezono zapušča kategorijo mlajših članov, v kateri je osvojil praktično vse: »Dvakrat sem postal evropski prvak, postavil sem rekord evropskih prvenstev in evropski rekord do 23 let. Mislim, da sem dosegel vse, kar sem lahko, zdaj pa upam, da bo podobno tudi v članski kategoriji.«

Ničesar ne pogreša

Ptujski orjak, ki v višino meri krepko prek dveh metrov, je že zdaj dokazal, da je med najboljšimi na svetu. Na krstnem olimpijskem nastopu v Tokiu je osvojil vrhunsko peto mesto, skozi sezono je kazal zelo dolge in konstantne mete, 26. junija pa je na mitingu na Finskem celo presegel magično mejo 70 metrov (70,35 m). Vse to mu je uspelo kljub nekoliko turbulentnemu obdobju, ko je sredi sezone ostal brez trenerja. Težavo je rešil po sezoni, ko se je odločil za sodelovanje z nekdanjim olimpijskim prvakom Kanterjem, ki ima poleg dveh olimpijskih v domači vitrini tudi pet kolajn s svetovnih prvenstev.

»Z izbiro sem zelo zadovoljen. Všeč mi je njegov pogled na tehniko, ki sva jo nekoliko spremenila, pa tudi s planom, ki sva si ga zastavila. Zdaj trenira samo mene, kar pomeni, da verjame vame in v moj potencial. Imava tudi dolgoročni cilj – svetovni rekord. Ali bo prišel čez dve, tri ali pet let, je težko napovedati. Šli bomo korak za korakom, vsekakor pa potrebujem tudi dolgoročni cilj, da vem, zakaj treniram,« je še dejal Čeh, ki je z življenjem v Talinu za zdaj zadovoljen.

»Tako dolgo v drugi državi še nisem bil, a ničesar ne pogrešam, saj so pogoji v dvorani boljši kot doma. Vsak dan imam dva treninga, tako da niti ni časa, da bi razmišljal, če karkoli pogrešam. Ves čas je treba trdo delati,« je še dejal Čeh.

Preberite še:

Komentarji: