Četudi bi presegel Schumija, bi zanj ostal največji (VIDEO)

Sedemkratni svetovni prvak v formuli 1 danes praznuje 50. rojstni dan, njegovi rekordi nedotakljivi.
Fotografija: Nemški šampion Michael Schumacher, ki prav danes praznuje 50. rojstni dan, je pustil poseben pečat v formuli 1. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Nemški šampion Michael Schumacher, ki prav danes praznuje 50. rojstni dan, je pustil poseben pečat v formuli 1. FOTO: AFP

Ljubljana – Ali se Michael Schumacher, sedemkratni svetovni prvak v formuli 1, sploh zaveda, da prav danes praznuje okrogli jubilej (50. rojstni dan), se javno ne ve. Njegovi najbližji namreč še naprej skrbno čuvajo podatke o »Schumijevem« zdravstvenem stanju po nesrečnem padcu, ki ga je konec leta 2013 doživel med smučanjem v Meribelu.



Zgovoren dokaz za to, kako močno je tedaj udaril ob večji kamen oziroma skalo, je bila počena čelada, ki je preprečila najhujše, na pa tudi hudih poškodb glave. Zdravniki so potrebovali več operacij, da so ga obdržali pri življenju, odkar so ga prepustili v domačo oskrbo (z družino živi v mestecu Gland ob Ženevskem jezeru), pa se o nemškem šampionu pravzaprav ne ve ničesar.

Jean Todt, predsednik Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) in nekdanji vodja Ferrarijeve ekipe v formuli 1, je nedolgo tega zaupal, da si je novembrsko dirko za VN Brazilije skupaj s Schumacherjem ogledal po televiziji pri njem doma v Švici, kaj več pa ni želel razkriti. »Da se je usoda tako grdo poigrala z Michaelom, je zame težko sprejemljivo,« je za nemško revijo SportBild priznal 72-letni Francoz, eden od izbrancev, ki lahko obiskujejo nekdanjega dirkaškega asa iz Kerpna in so tako dobro seznanjeni z njegovim počutjem.


Dvakrat prvak z Benettonom, petkrat s Ferrarijem


Schumacher si še vedno lasti številne rekorde v kraljevskem avtomobilističnem razredu, ki ostajajo (za zdaj) nedotakljivi. Med veličastno kariero, ki jo je v formuli 1 začel leta 1991, je osvojil kar sedem naslovov svetovnega prvaka - dva z Benettonom (1994 in 1995) ter pet (zaporednih) s Ferrarijem (2000-2004). Največ možnosti, da bi ga lahko presegel, ima prejkone Lewis Hamilton, ki si je v lanski sezoni pridirkal že peto lovoriko.

Toda angleški zvezdnik, ki bo v ponedeljek dopolnil 34 let, si s tem ne beli glave. »Preprosto ne čutim nobene potrebe, da bi moral izboljšati njegove rekorde. In četudi bi mi to uspelo, bo Michael ostal največji vseh časov,« je v pogovoru za nedeljsko izdajo časnika Bild poudaril Hamilton, ki je – mimogrede – nemškega šampiona že presegel po številu najboljših startnih položajev (83:68). Zanimivo, da je v 'srebrni puščici' po koncu sezone 2012 nasledil prav Schumacherja. »Michael je skupaj z Rossom Brawnom in Norbertom Haugom v Mercedesovem moštvu postavil temelje za uspehe, v katerih lahko uživamo zadnja leta,« je petkratni svetovni prvak povedal o Nemčevem vplivu za ekipo, katere zaščitni znak je trikraka zvezda.



Ob tem je podoživel tudi svoje prvo srečanje s Schumacherjem. »Bilo je na testiranju leta 2006, ko še nisem imel zagotovljenega sedeža v formuli 1. Potreboval sem kar nekaj časa, preden sem dojel, da se z Michaelom dejansko vozim na istem dirkališču. Ko se je znašel pred menoj, ga niti poskušal nisem prehiteti; tudi zato ne, ker sem še malo prej v računalniški igrici dirkal pod njegovim imenom in priimkom,« se je spomnil Hamilton.

Schumacher, po čigar stopinjah drvi njegov sin Mick, ki se bo letos dokazoval v formuli 2, za zdaj še prepričljivo vodi tudi na lestvici zmagovalcev. Nanizal je kar 91 prvih mest (18 več od najbližjega zasledovalca Hamiltona), od tega 72 za Ferrari (skoraj tretjino vseh). V muzeju italijanske ekipe v Maranellu bodo prav danes odprli razstavo »Michael 50«, s katero se bodo spomnili »šampionskih predstav, ki jih je Schumacher podaril navijačem Ferrarija.« Fundacija Keep Fighting, ki jo je ustanovila Nemčeva družina, pa bo izdala posebno mobilno aplikacijo, s pomočjo katere bodo lahko Schumijevi privrženci na novo podoživeli uspehe svojega idola.

Preberite še:

Komentarji: