Cottbus nič več vrhunec leta

Gimnastični svetovni pokali bodo prvič šteli za preboj na OI.
Fotografija: Sašo Bertoncelj tekme v Cottbusu ni dočakal tako dobro pripravljen, kot je želel. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Sašo Bertoncelj tekme v Cottbusu ni dočakal tako dobro pripravljen, kot je želel. FOTO: Jure Eržen/Delo

Komajda so telovadci opravili z največjim tekmovanjem leta, svetovnim prvenstvom v Dohi, že jih v Cottbusu od danes do nedelje čaka prva tekma nove sezone svetovnega pokala. In za razliko od dosedanjih, ki so bile bolj sami sebi namen, bodo te poslej štele tudi za uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu 2020. A prostora bo malo, zgolj za zmagovalce.

Najboljši slovenski telovadec, Sašo Bertoncelj, je dolgo časa govoril, da bo tekma v Cottbusu zanj vrhunec leta, za SP in EP (kjer je na konju z ročaji osvojil srebrno kolajno). Razmišljal je namreč, da bi si lahko skozi svetovni pokal, v katerem bodo od osmih tekem za posebno lestvico šteli najboljši štirje rezultati, najlažje zagotovil pot na tako želene OI. »Ampak sem se uštel pri razlagi pravil. Mislil sem namreč, da če je skupni zmagovalec svetovnega pokala že uvrščen na OI z ekipo ali prek mnogoboja, kar je na konju velika verjetnost, se potem sprosti mesto za naslednjega. Računal sem, da bi morda lahko osmerica že zagotavljala Tokio. Seveda pa to ne drži, vsako takšno mesto bo pripadlo mnogobojcem ...« je razočarano pojasnjeval Bertoncelj, ki je za nameček po SP še zbolel.

»Razočaranje v Dohi je bilo veliko, ker nisem osvojil kolajne, ob vsem je padla tudi motivacija. Želel bi si bolje pripravljen dočakati to tekmo, a forma ni več takšna, kot je bila na SP, četudi se tam to na rezultatu ni poznalo. Ne vem, če bi zdaj še rekel, da je to vrhunec leta. Ne nazadnje bo priložnosti še sedem, že spomladi tri,« priznava Gorenjec, za katerim je res dolga sezona, saj je bila prva tekma svetovnega pokala že februarja. A Melbourne tedaj ni štel v skupni seštevek za lestvico OI, bo pa zato naslednje leto in še eno za tem. »Zdaj mislim, da bo najlepša priložnost za uvrstitev v Tokio na svetovnem prvenstvu prihodnje leto. Računam, da bo v Stuttgartu dovolj uvrstitev v finale,« še pravi Bertoncelj, ki je že nekaj časa v Nemčiji, saj tekmuje v nemški ligi za klub SKV Siegerland, zadnjo tekmo je gostil prav Cottbus. Poleg Bertonclja bodo od slovenskih telovadcev nastopili še Rok Klavora, Luka Terbovšek (oba parter) in Luka Kišek (konj).

Veliko težje tekme

Žensko trojico sestavljajo Teja Belak (preskok, gred), Tjaša Kysselef (preskok) in Adela Šajn (gred, parter), tudi selektor reprezentance Andrej Mavrič pa ne računa, da bi se lahko slovenske telovadke na OI 2020 prebile skozi svetovni pokal. Resda so v njem pogosto blestele, a dejstvo je, da bo konkurenca na teh tekmah veliko močnejša. »Realno gledano nimamo možnosti, ker nismo dovolj dobri. Veliko tekmovalk računa, da se bo na ta način prebilo na OI, tekma bo veliko težja. Če se konkretno dotaknem preskoka, bodo tu številne finalistke SP in EP, Teja in Tjaša pa imata preslabe skoke. Že s tistimi, ki ju dolgo časa trenirata, bržčas ne bi bili več konkurenčni. Mi bomo merili na OI prek SP 2019,« je bil jasen Mavrič pred tekmo v Cottbusu, kjer bodo danes in jutri kvalifikacije, v soboto in nedeljo pa finali.

Preberite še:

Komentarji: