Doviziosa zdaj najbolj skrbi Rossi

Na nedeljski VN Avstralije bitka za končno drugo mesto v elitnem razredu motogp.
Fotografija: Andrea Dovizioso (levo) si v Avstraliji krajša čas tudi z igranjem tenisa. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Andrea Dovizioso (levo) si v Avstraliji krajša čas tudi z igranjem tenisa. FOTO: AFP

Phillip Island – Glavna odločitev motociklistične sezone je padla že na Japonskem, kjer si je Marc Marquez privoščil šampionski šampanjec. V preostalih treh preizkušnjah SP se bodo njegovi zasledovalci spopadli za drugo in tretje mesto v končni razvrstitvi motogp, za dirkače v nižjih razredih pa ključni tedni šele prihajajo. V moto2 ima Francesco Bagnaia 27 točk prednosti pred Miguelom Oliveiro, v moto2 pa Jorgeja Martina in Marca Bezzecchija loči ena sama točka.

Drugi Andrea Dovizioso s 194 točkami, 3. Valentino Rossi (185), 4. Maverick Viñales (155), 5. Cal Crutchlow (148) je vrstni red red kandidatov za najvišja prosta mesta za Marquezom (296) pred nedeljsko VN Avstralije. Johann Zarco, Danilo Petrucci (oba po 133) in Jorge Lorenzo (130), ki bo operaciji zapestja izpustil štart na Phillip Islandu, so že daleč zadaj. V oči bode majhna Doviziosova prednost pred Rossijem. Ducatijev as je še prejšnji teden upal, da bi lahko dohitel Marqueza, po padcu v Motegiju pa ima pičlih devet točk naskoka pred rojakom iz Yamahinega moštva, ki v tej sezoni ni zmagal niti enkrat in bil le enkrat drugi. Pomembna razlika pa je v spodrsljajih. Dovizioso se je moral letos štirikrat sprijazniti z ničlami, ki so razvrednotile prigarano ob treh zmagah in treh drugih mestih. Rossi je brez točk ostal le v Argentini, pa še tam z Marquezovo »pomočjo«.
 

V Avstraliji še ni zmagal


»Letos sem dosegel nekaj lepih uvrstitev na prizoriščih, ki mi v prejšnjih sezonah niso ustrezala, a tudi zapravil celo kopico dragocenih točk. Če bi se SP lotil tako kot Valentino, bi bila moja točkovna bera bogatejša, a hkrati ne bi utegnil ogrožati Marca, ki je vidno hitrejši kot lani, kar je dokazal z osmimi zmagami. Valentinov pristop je drugačen, a pričakujem, da bo zelo hiter tako v Avstraliji, kjer je zmagal že osemkrat, šestkrat v kraljevskem razredu, kot v Maleziji. Phillip Island je nasploh nekaj posebnega zaradi tehničnih značilnosti proge in podnebja. V minulih letih sem imel tukaj veliko težav, a tokrat pričakujem boljšo dirko,« se nadeja Dovizioso, ki se je v desetih sezonah motogp le enkrat povzpel na zmagovalni oder v Avstraliji; leta 2011 je bil tretji, lani šele 13.

Preberite še:

Komentarji: