Fabjan gleda daleč v prihodnost: Delamo na ekipi za 2028

Marjan Fabjan je s svojimi varovankami osvojil vseh šest slovenskih olimpijskih kolajn v judu.
Fotografija: Marjan Fabjan je opozoril tudi na pomanjkljivosti pri Judo zvezi Slovenije in dejstvo, da je zlata Tina Trstenjak (oba na fotografiji) po povratku iz Tokia ostala brez sprejema. FOTO: Miha Šimnovec
Odpri galerijo
Marjan Fabjan je opozoril tudi na pomanjkljivosti pri Judo zvezi Slovenije in dejstvo, da je zlata Tina Trstenjak (oba na fotografiji) po povratku iz Tokia ostala brez sprejema. FOTO: Miha Šimnovec

Bolj zadržan je Marjan Fabjan z napovedmi za naslednje olimpijske igre v Parizu 2024, nove uspehe pa želi ustvariti za igre 2028 v Los Angelesu.

»Za starejše tekmovalke si ne upam nič napovedati. Za dekleta je čas, da razmišljajo tudi o družini in drugih stvareh. Bomo videli ... Prezgodaj je, da bi napovedali, kako se bodo odločile in koliko bodo tekmovale,« pravi najboljši slovenski judoistični trener in dodaja, da se na blazine morda vrne celo Klara Apotekar.

V obdobju po igrah v Tokiu so si tekmovalke v prvi vrsti zaslužile nekaj odmora, zdaj pa se bodo same odločile, ali bodo zdržale še en naporen cikel priprav na igre. Za dokončne odgovore še ni čas.

Trenutno se posveča mladim: »Prihaja nov val. A podmladek v klubu še ni na ravni za naslednje igre. Realno je njihov cilj letos 2028. Mladi pridno trenirajo, a Pariz je na vrsti prezgodaj.«
 

Za prihodnost se ni bati


Še več, zanimanje za trening v Sankakuju na Lopati je na Celjskem izjemno in za prihodnost se ni bati: »Imamo težave s prostorom, predvsem pa s kadrom, da nekako uspemo dobro delati z vsemi.«

Pri delu mu še vedno pomagajo Igor Trbovc, pa tudi Urška Žolnir, Petra Nareks in drugi uspešni tekmovalci tega kluba. Prav zaradi načina dela s slovenskimi in tudi tujimi judoisti je Fabjan v tem tednu prejel tudi najvišje priznanje Mednarodne judo zveze. Predsednik Mariusz Vizer je bil nad videnim na Lopati celo tako navdušen, da je predlagal program, s katerim bi podprl delo v Sankakuju, center v celjskem predmestju pa je označil za možen model na svetovni ravni.

Fabjanov budokan je bržkone res svetovna posebnost, kar je opazil tudi Vizer, a Fabjan svari, da bo z razvojem takšnega modela na ravni sodelovanje težko, čeprav je znan po tem, da stvari niso nemogoče.
 

Rezerv v klubu praktično ni


»Kot rečeno, so ljudje, ki delujejo v klubu že zdaj preobremenjeni in rezerv praktično ni. Razumem pa željo, da se center širi,« pravi. Seveda pa se je na to temo že usedel s predsednikom Vizerjem. Fabjan se je dotaknil tudi aktualne športne politike in dejstva, da Judo zveza Slovenije še vedno čaka na izvolitev novega predsednika in vodstva.

»Sram me je za stanje,« je na hitro povedal Fabjan in povedal, da je bilo delovanje zveze poleti izjemno slabo, manjkale so celo nujne informacije v pripravi na olimpijske igre.

Prav tako je v pogovoru za STA opozoril, da na celjski občini letos niso priredili sprejema za srebrno olimpijko Tino Trstenjak.

»Nikoli je niso pozabili in verjamem, da bo tudi letos tako,« dodaja Fabjan, ki verjame, da se bodo tekmovalki oddolžili na primeren način.

Komentarji: