Fabjan opozarja pred varljivimi občutki in novo japonsko ofenzivo

Na turnirju za Grand Slam v Abu Dhabiju od danes do ponedeljka deset Slovencev.
Fotografija: Uspešna naveza: trener Marjan Fabjan s svojo varovanko Tino Trstenjak, ki velja za eno od najboljših judoistk na svetu. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Uspešna naveza: trener Marjan Fabjan s svojo varovanko Tino Trstenjak, ki velja za eno od najboljših judoistk na svetu. FOTO: Jure Eržen

Ljubljana – Za najboljše judoiste ni počitka. Le mesec dni po svetovnem prvenstvu v Bakuju se bodo za dragocene točke v kvalifikacijah za nastop na olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu borili na turnirju za Grand Slam v Abu Dhabiju (z nagradnim skladom 154.000 ameriških dolarjev), kamor je odpotovalo deset Slovencev.

Ob Tini Trstenjak (do 63 kg), naši edini dobitnici kolajne v Bakuju, kjer se je ovenčala z bronom, bodo v ženski konkurenci nastopile še Maruša Štangar (do 48 kg), Andreja Leški (do 63 kg), Patricija Brolih (do 70 kg), Klara Apotekar (do 78 kg) in Ana Velenšek (nad 78 kg). Med moškimi se bodo za čim boljše uvrstitve od danes do ponedeljka potegovali David Štarkel, Matjaž Trbovc (oba do 60 kg) ter Adrian Gomboc in Andraž Jereb (oba do 66 kg).

»Pred začetkom turnirja imam mešane občutke. Naši športniki se zaradi nedavnih kakovostnih priprav na Rogli, kjer smo bili skupaj z reprezentanti Danske, Kosova in Norveške, počutijo močne in sveže, kar pa je pogosto varljivo,« je opozoril najuspešnejši slovenski trener Marjan Fabjan in pristavil, da svojih izbrancev ni pripravljal izrecno za Abu Dhabi, temveč že za sezono 2019, ki bo v največji meri odločala o potnikih v Tokio.


Če želi ostati v vrhu, mora ostati v stiku z Japonci


Nadeja se, da se bodo slovenski judoisti čim hitreje prilagodili novim pravilom, ki jih pristojni uvajajo v ta japonski olimpijski šport. »Meti bodo še bolj pridobili na veljavi. Kdor bo želel biti uspešen, bo moral postati celovit borec. Če ne boš vsestranski judoist, ne boš mogel računati na uspeh,« je prepričan 60-letni Celjan, ki opaža, da so začele nekatere reprezentance – zlasti azijske – nekoliko uhajati.

»Japonci so na svetovnem prvenstvu v Bakuju le še potrdili prevlado. Če bomo želeli ostati v vrhu, bomo morali biti v stiku z njimi, kar pa ni poceni. Z denarjem, ki ga naš klub Z'dežele Sankaku prejme od judo zveze in občine Celje, ne moremo pokriti vseh potrebnih priprav,« je povedal Fabjan in slikovito pripomnil, da Japonci, ki bodo prihodnje leto s svetovnim prvenstvom v Tokiu gostili generalko za olimpijske igre, pripravljajo novo ofenzivo. Toda sam si že razbija glavo s tem, da bi zanje iznašel učinkovito protiorožje.

Komentarji: