Herlings in Febvre blestela, razočaranemu Gajserju se naslov izmika

Predzadnja dirka se ni razpletla dobro za Slovenca, ki je osvojil 4. mesto, potem ko si je prislužil kazen. Herlingsu VN Lombardije, Febvre ostaja vodilni.
Fotografija: Tim Gajser bo težko ubranil naslov svetovnega prvaka. FOTO: Honda Racing
Odpri galerijo
Tim Gajser bo težko ubranil naslov svetovnega prvaka. FOTO: Honda Racing

Slovenski as Tim Gajser (Honda) izgublja boj za naslov svetovnega prvaka v motokrosu. Na predzadnji dirki sezone je osvojil četrto mesto, potem ko si je na prvi vožnji prislužil kazen in s tretjega mesta padel na osmo. V drugi vožnji je bil tretji.

VN Lombardije v Mantovi je pripadla Jeffreyju Herlingsu (KTM), drugi je bil z enakim številom točk (47) Romain Febvre (Kawasaki). Nizozemec in Francoz sta postala glavna favorita za lovoriko v elitnem razredu MXGP, Gajser bo v sredo na VN Mantove potreboval čudež, da bi ubranil naslov in se veselil tretjič zapored. Stvari niso več samo v njegovih rokah in tudi njegova forma na mehki progi ne vliva optimizma.

Rdečo številko je sicer ubranil Febvre, ki ima še vedno tri točke naskoka pred Herlingsom (661:658). Gajser je osvojil 33 točk in s 646 zaostaja za 15 za Francozom ter 12 za Nizozemcem.

Gajser je dobil kazen petih mest pribitka. FOTO: Honda Racing
Gajser je dobil kazen petih mest pribitka. FOTO: Honda Racing

Za Gajserja je bila danes usodna napaka na štartu prve vožnje, ko je v gneči presekal linijo tekmecu in si prislužil kazen petih mest pribitka. Tako je s tretjega mesta padel na osmo. Malo pred tem ga je prehitel Herlings, ki se je po padcu s 15. mesta povzpel tik pod vrh. V drugo je bil Nizozemec razred zase, Febvru pa je uspelo prehiteti Jorgeja Prada (KTM) in se je zadovoljil z izkupičkom. Gajser je z osmega mesta prišel na tretje, vendar je imel prevelik zaostanek, da bi lahko ogrozil glavna tekmeca pred seboj.

Dirko v Mantovi je spremljalo veliko navijačev, Italijani so podpirali Antonia Cairolija (KTM), ki končuje kariero, številni Slovenci pa štirikratnega svetovnega prvaka iz Pečk. Nekaj je bilo tudi v oranžno oblečenih navijačev Herlingsa, ki je dosegel že 98. zmago v karieri. Po njej je med vrsticami že odpisal Gajserja iz igre za trofejo.

Sezona kot škatlica vžigalic

»Ta sezona je kot škatlica vžigalic. Imel sem padce, a sem se vedno vračal nazaj. Vse se bo odločilo v zadnji dirki. Namesto bitke treh imamo bitko dveh. Z Romainom naju ločijo tri točke in vse je odprto. Prva vožnja se mi je podrla v prvem krogu, ko sem se prevrnil. Rekel sem si, da moram čim bolj zmanjšati škodo, kar mi je odlično uspelo. V drugi vožnji pa sem hitro ujel ritem, nisem delal napak. Veselim se srede,« je v cilju povedal Herlings, ki je v sezoni dosegel že osmo zmago. Gajser ima štiri in Febvre eno samo.

Gajser ni navdušil svojih navijačev. FOTO: Honda Racing
Gajser ni navdušil svojih navijačev. FOTO: Honda Racing

Vajeni smo, da odlično telesno pripravljeni Gajser skozi sezono stopnjuje formo, vendar tokrat ni tako. Na prvih sedmih dirkah je trikrat zmagal, od takrat samo še enkrat. Roko na srce, Herlings je hitrejši od njega in samo napake so mu preprečile, da še vedno trepeta za drugi naslov v elitnem razredu. V tej sezoni je izpustil tri vožnje, pa še vedno ostaja resno v igri.

V sredo mora iti Tiga243 na vse ali nič. Če osvoji maksimalnih 50 točk, lahko ob ugodnem razpletu pride do petega naslova, vendar je to malo verjetno, saj bi ga morala tako Febvre kot Herlings močno polomiti. Kot sta pokazala danes, pa se na mehki progi v Mantovi bolje znajdeta od Slovenca, čigar šibka točka so že vso leto neprepričljivi štarti.

Preberite še:

Komentarji: