Fury znova vstal od mrtvih in nato uničil Wilderja

Britanski boksarski šampion Tyson Fury je še drugič zapored premagal Američana Deontaya Wilderja in ubranil naslov svetovnega prvaka po različici WBC.
Fotografija: Tyson Fury je tokrat Deontaya Wilderja prisilil k vdaji v enajsti rundi. FOTO: Robyn Beck/AFP
Odpri galerijo
Tyson Fury je tokrat Deontaya Wilderja prisilil k vdaji v enajsti rundi. FOTO: Robyn Beck/AFP

Britanski boksarski šampion Tyson Fury je zanesljivo ubranil naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji po različici WBC, potem ko je še drugič zapored premagal Američana Deontaya Wilderja. Tokrat je bilo konec spektakularnega obračuna v predzadnji enajsti rundi, v kateri je »Ciganski kralj« dokončno prisilil k vdaji »bronastega bombarderja« iz Alabame.

Wilder je tretji (medsebojni) dvoboj (prvi se je decembra 2018 razpletel brez zmagovalca, v drugem se je februarja lani zmage s tehničnim nokavtom v sedmi rundi veselil Tyson) sicer začel zelo dobro in z več udarci v tekmečevo telo dobil uvodno rundo. V drugi je pobudo v svoje pesti prevzel Fury, ki je v tretji premaknil v višjo prestavo in izzivalca spravil v nokdavn. Američana je le nekaj trenutkov zatem rešil gong. Ko je že vse kazalo, da bo v četrti rundi dokončal delo, je »bronasti bombarder« poskrbel za preobrat. Iz svojega rokava je potegnil svojo udarno desnico in z njo zrušil šampiona iz Manchestra. In to kar dvakrat. Toda Fury se je obakrat pobral.

Tyson Fury je zanesljivo ubranil šampionski pas združenja WBC. FOTO: Steve Marcus/Reuters
Tyson Fury je zanesljivo ubranil šampionski pas združenja WBC. FOTO: Steve Marcus/Reuters


To je bil za branilca lovorike znak, da mora biti z mislimi stoodstotno pri dvoboju in da si ne sme več privoščiti napak. Od takrat naprej si večjih tudi ni več privoščil. Z različnimi udarci je obstreljeval žilavega Wilderja in ga še dodatno utrujal z objemanjem. Bilo je le še vprašanje časa, kdaj bo obračuna konec. V deseti rundi je Fury še drugič na pod poslal izzivalca, ki pa se je spet postavil na sicer majave noge. Ko si je nato v enajsti rundi po prejetem močnem desnem krošeju znova pobliže ogledal tla in obležal za več sekund, je sodnik v ringu prekinil dvoboj in za zmagovalca razglasil 33-letnega Britanca.

Za Furyja, ki v profesionalnem ringu še ni doživel poraza, je bila to že 31. zmaga (22 z nokavtom) ob enem neodločenem izidu, za Wilderja pa drugi zaporedni poraz po 42 zmagah (41 z nokavtom) in enem neodločenem izidu. Z novim neuspehom se ni mogel sprijazniti. »Po dvoboju sem šel do Deontaya, mu rekel, da se je dobro boril, vendar pa mi ni vrnil spoštovanja. Molim zanj,« je povedal novi-stari svetovni prvak in pribil: »Jaz sem najboljši na svetu!«


Wilderjev partner za sparing slavil zmago


Uspešnejši je bil Wilderjev finski partner za sparing Robert Helenius (31 zmag, 19 z nokavtom, 3 porazi), ki je še drugič zapored – tokrat po nasprotnikovi diskvalifikaciji v šesti rundi – premagal za mnoge favoriziranega Poljaka Adama Kownackega (20 zmag, 15 z nokavtom, 2 poraza). Številni so bili presenečeni tudi nad prvim porazom Nigerijca Efeja Ajagbe (15 zmag, 12 z nokavtom), ki je moral po točkah priznati premoč prav tako še neporaženemu Kubancu Franku Sanchezu (19 zmag, 13 z nokavtom).

Finski težkokategornik Robert Helenius (levo), ki je v pripravah pomagal Deontayu Wilderju, je še drugič premagal Poljaka Adama Kownackega. FOTO: Robyn Beck/AFP
Finski težkokategornik Robert Helenius (levo), ki je v pripravah pomagal Deontayu Wilderju, je še drugič premagal Poljaka Adama Kownackega. FOTO: Robyn Beck/AFP

Preberite še:

Komentarji: