Hamilton lovil sedmico, a pregorel, Vettel z zmago spet vodilni

Na VN Kanade v Montrealu se je prvič po letu 2004 najbolj smejalo Ferrariju. Lewis Hamilton šele peti.
Fotografija: Sebastian Vettel se je po štirih dirkah vrnil na vrh zmagovalnega odra. Foto Ryan Remiorz/AP
Odpri galerijo
Sebastian Vettel se je po štirih dirkah vrnil na vrh zmagovalnega odra. Foto Ryan Remiorz/AP

Montreal – Ker je branilec naslova svetovnega prvaka v formuli ena, Mercedesov Britanec Lewis Hamilton, v minulem desetletju dominiral na veliki nagradi Kanade na dirkališču Gillesa Villeneuva v Montrealu in si med letom 2007 in lani kar šestkrat pokoril vso konkurenco (eno zmago več ima zgolj Nemec Michael Schumacher), je bil glavni favorit tudi na sedmi letošnji dirki, s katero se je zaključila prva tretjina sezone. A je bil daleč od ubranitve lanske zmage, ostal je tudi brez odra in se moral zadovoljiti s petim mestom.


Med vodilnima zdaj točka


Že včeraj v kvalifikacijah s četrtim časom ni bil prepričljiv, danes pa ni mogel pridobiti ničesar. Po štirih preizkušnjah zmagovalnega posta se je na najvišjo stopničko ponovno (drugič na tem prizorišču, po letu 2013) povzpel Ferrarijev Nemec Sebastian Vettel, ki je bil najhitrejši tretjič v sezoni, za nameček pa je izkoristil še slabšo Hamiltonovo predstavo in se mimo njega ponovno zavihtel v vodstvo v skupni razvrstitvi sezone, vendar pa najresnejša kandidata za končno lovoriko loči pičla točka.


Na odru še Bottas in Verstappen


Včeraj je Vettel dosegel prvo kvalifikacijsko zmago za Ferrari v Montrealu po davnem letu 2001, danes je dodal še prvo zmago moštva iz Maranella na tem dirkališču po letu 2004, ko je bil tretjič zapored za tekmece prehiter Schumacher. Nemcu sta danes družbo na stopničkah delala še predstavnika Mercedesa in Red Bulla, Finec Valtteri Bottas in mladi Nizozemec Max Verstappen, ki je bil najhitrejši na vseh treh treningih v Kanadi. Drugi »rdeči bik«, Avstralec Daniel Ricciardo, je na nek način pomagal Vettlu in s precej truda zadržal Hamiltona za seboj.


Po desetletju spet v Franciji


Osma preizkušnja sezone elitno dirkaško karavano časa čez dva tedna, ko se bo preselila v Francijo, ki bo po desetletju spet gostila preizkušnjo te ravni, toda ne več v Magny Coursu, temveč na dirkališču Paul Ricard v Le Castelletu.


IZIDI


1. Sebastian Vettel (Nem, ferrari) 1;28:31,377
2. Valtteri Bottas (Fin, mercedes) + 7,376
3. Max Verstappen (Niz, red bull) 8,360
4. Daniel Ricciardo (Avst, red bull) 20,892
5. Lewis Hamilton (VB, mercedes) 21,559
6. Kimi Räikkönen (Fin, ferrari) 27,184
7. Nico Hülkenberg (Nem, renault) – 1 krog
8. Carlos Sainz (Špa, renault) – 1 krog
9. Esteban Ocon (Fra, force india) – 1 krog
10. Charles Leclerc (Mon, sauber) – 1 krog
 

Komentarji: