Hamiltonu grozi nova kazen, v težavah zaradi otipavanja tudi Verstappen

Sedemkratni svetovni prvak v formuli 1 Britanec Lewis Hamilton je prejel težak udarec v letošnjem boju za naslov prvaka proti Nizozemcu Maxu Verstappnu.
Fotografija: Max Verstappen si je po tem, ko je zlezel iz dirkalnika, privoščil nekaj nedovoljenega »otipavanja«. FOTO: Lars Baron/AFP
Odpri galerijo
Max Verstappen si je po tem, ko je zlezel iz dirkalnika, privoščil nekaj nedovoljenega »otipavanja«. FOTO: Lars Baron/AFP

Zaradi menjave motorja je za nedeljsko dirko v Sao Paulu izgubil kar pet štartnih mest, Lewisu Hamiltonu pa grozi nova kazen, poročajo agencije. Z novim motorjem je voznik Mercedeesa v petek v kvalifikacijah za današnjo sprintersko tekmo sicer prehitel edinega tekmeca v boju za naslov prvaka iz moštva rdečih bikov Verstappna in osvojil prvo mesto, a ga zdaj čaka težko rešljiva naloga v boju za novo zmago v nedeljo.

»Res sem vozil zelo dobro in super sem srečen,« je 36-letni Britanec olajšano povedal po kvalifikacijah na dirkališču Autodromo Jose Carlos Pace v Interlafgosu, saj lovi 19 točk zaostanka za Verstappnom, do konca sezone pa so na sporedu še štiri dirke. A grozijo mu nove težave. Tehnične službe natančno preučujejo njegov DRS (Drag Reduction System/sistem za zmanjševanje upora, op. a.), ki naj bi imel nekatere nepravilnosti, s katerimi naj bi si dirkač Mercedesa pridobil prednosti pri prehitevanju. Natančneje bodo s pregledom tehnične službe nadaljevale danes in sprejele odločitev o morebitni kazni.

Verstappen je otipaval po parc fermeju

Na današnji sprinterski tekmi, ki bo dolga 24 krogov, zmagovalec prejme tri točke, drugouvrščeni dve in tretji eno. Bolj pomembno pa je, kako se bodo končale kvalifikacije za nedeljsko dirko, ki prinaša 25 točk. Tukaj je po kazni za Hamiltona zdaj favorit za prvo štartno mesto Verstappen. A tudi njemu grozijo težave s tekmovalnimi komisarji, saj se je prav tako moral zagovarjati zaradi morebitnih kršitev pravil. Preiskujejo kršitev takoimenovanega parc fermeja, ki po kvalifikacijah prepoveduje vsakršne popravke oziroma spremembe na dirkalnikih.

Verstappen je po kvalifikacijah potipal svoje zadnje krilce in zadnje krilce Hamiltona in zdaj morajo komisarji ugotoviti, ali je pri tem kaj spremenil. Današnji dan bo razkril, ali mu grozi kazen in kakšna bi lahko bila.

Preberite še:

Komentarji: