Hrvati z bučnim navijanjem ponesli Tino do velike zmage

Po zlati Tini Trstenjak na zagrebški veliki nagradi v judu do kolajne tudi bronasta Ana Velenšek.
Fotografija: Tina Trstenjak je v velikem finalu strla odpor Japonke Nami Nabekura. FOTO: Marina Mayorova/IJF
Odpri galerijo
Tina Trstenjak je v velikem finalu strla odpor Japonke Nami Nabekura. FOTO: Marina Mayorova/IJF

Zagreb – Celjska judoistična šampionka Tina Trstenjak je sijajno opravila z generalko za bližnje svetovno prvenstvo, ki bo med 25. avgustom in 1. septembrom v Tokiu. Na turnirju za veliko nagrado v Zagrebu, zadnjem tekmovanju za svetovni pokal pred vrhuncem letošnje sezone na Japonskem, je olimpijska prvakinja iz Ria de Janeira '16 prepričljivo ugnala vse tekmice in zasluženo osvojila zlato lovoriko v kategoriji do 63 kilogramov.

Kot nosilka je bila v uvodnem krogu prosta, v drugem pa je z akcijo za vazari izločila Francozinjo Manon Deketer (7:0). Zatem je nanizala štiri zmage z iponi: v osmini finala je po slabih dveh minutah spravila na kolena oziroma hrbet Finko Emilio Kanerva (10:0), v četrtfinalu je pred iztekom štirih minut strla odpor Filipinko Kijomi Vatanabe (10:0), v polfinalu pa je bila boljša še od Nizozemke Sanne Vermeer (10:0), bronaste z nedavnih evropskih iger v Minsku.

V zaključnem dvoboju je judoistka najuspešnejšega slovenskega kluba Z'dežele Sankaku potrdila vrhunsko pripravljenost še z zmago nad Japonko Nami Nabekura (10:0), lansko in predlansko prvakinjo Azije. »Borba na pogled ni bila najlepša, toda pomembno je bilo, da sem zmagala. S tem uspehom sem namreč osvojila dragocene točke v kvalifikacijah za olimpijske igre v Tokiu 2020,« je bila zadovoljna Trstenjakova, potem ko si je izbojevala že 34. kolajno v svetovnem pokalu, od tega 15. zlato.
 

Še nikoli ni čutila takšne podpore


»Ves dan sem se počutila zelo dobro, v finalu pa so me še dodatno ponesli gledalci. Še nikoli nisem čutila takšne podpore s tribun. Zaradi njih mi je bilo zagotovo lažje, kot bi mi bilo sicer,« je bila hvaležna 28-letna Celjanka, ki jo občasno še vedno zaboli v kolenu, vendar pa je bolečina med samimi dvoboji ni ovirala. V zaključnem obračunu je preizkusila tudi nove tehnike, ki jih doslej še ni uporabljala in so se odlično obnesle.

»Ker Nami ni in ni našla protiorožja za Tino, je bila čedalje bolj nejevoljna. To je jasno pokazala tudi na blazinah, kar me je presenetilo, saj takšnega vedenja od Japoncev res nisem vajen. Zdaj bodo njihovi trenerji zaradi Trstenjakove skoraj zagotovo prižgali alarm,« je ocenil trener Marjan Fabjan, prav tako navdušen nad izvrstnim vzdušjem, ki so ga v zagrebškem Domu športov pripravili domači ljubitelji juda. »Hrvaški navijači so ves čas glasno spodbujali Tino, zares so se izkazali,« je bil očaran 61-letni Celjan, ki je bil včeraj vesel tudi bronaste kolajne Ane Velenšek (nad 78 kg) in petega mesta Klare Apotekar (do 78 kg).
Ana Velenšek se je v Zagrebu izkazala z bronasto kolajno. FOTO: Reuters
Ana Velenšek se je v Zagrebu izkazala z bronasto kolajno. FOTO: Reuters


Velenškova je z iponi premagala Madžarko Emese Karpati (10:0), Kitajko Yanan Jiang (10:0), Ukrajinko Galino Tarasovo (10:0) in Turkinjo Kayro Sayit (10:0), edini poraz pa ji je zadala poznejša japonska zmagovalka Akira Sone (0:10). Apotekarjeva je v polfinalu izgubila s Francozinjo Fanny Estelle Posvite (0:10) in v obračunu za bronasto kolajno še z Nizozemko Marhinde Verkerk (0:10), predtem pa je naša evropska prvakinja iz Minska ugnala Belgijko Sophie Berger (10:0), Črnogorko Jovano Peković (10:0) in Hrvatico Karlo Prodan (10:0).


Zdaj na tradicionalne priprave v Izolo


Že v petek je Adrian Gomboc (do 66 kg) zasedel sedmo mesto, bolj kot zaradi uvrstitve pa je bil razočaran zavoljo sodnikov, ki niso točkovali njegovega meta v obračunu z Mongolcem Tumurkhulegom Davaadorjem (0:10). V isti kategoriji je bil Andraž Jereb deveti, na tem mestu pa so končali tudi Anja Štangar (do 52 kg), Anka Pogačnik (do 70 kg) in Martin Hojak (do 73 kg). Brez uvrstitev so ostali Lia Ludvik (do 63 kg), Matjaž Trbovc (do 60 kg), Narsej Lackovič (do 90 kg) in Vito Dragič (nad 100 kg).

Slovenski judoisti se zdaj selijo na tradicionalne mednarodne priprave v Izolo. Upajo predvsem, da ne bo tako vroče, kot je bilo prejšnji teden. »Seveda bi bilo dobro, če bi imela dvorana klimo, vendar pa smo visokih temperatur vajeni že iz prejšnjih let,« je še dejala Trstenjakova.

Preberite še:

Komentarji: