Jadrnica Way of Life v nedeljo brani prestižno zmago v Trstu

Slovenska jadrnica Way of Life z olimpijcem Gašperjem Vinčecem na čelu bo vnovič lovila prvo mesto na najbolj množični svetovni regati v Tržaškem zalivu.
Fotografija: Barkovljanka bo tudi letos spektakel, ne le za vnete ljubitelje jadranja. FOTO: Alessandro Garofalo/Reuters
Odpri galerijo
Barkovljanka bo tudi letos spektakel, ne le za vnete ljubitelje jadranja. FOTO: Alessandro Garofalo/Reuters

Slovenska jadrnica Way of Life z olimpijcem Gašperjem Vinčecem na čelu bo v nedeljo branila naslov najhitrejše na najbolj množični svetovni regati Barcolani oziroma Barkovljanki v Tržaškem zalivu. Na štartu 53. izvedbe slovite regate je že prijavljenih več kot 1600 jadrnic vseh velikosti, prireditelji pa jih do nedelje pričakujejo še več.

Kot so izpostavili pri slovenski maksi jadrnici, bo Koprčan Vinčec po lanski odpovedi regate letos branil prestižni naslov. Za zmago se bo po pričakovanjih predvsem udarila z italijanskima jadrnicama Arca in Portopiccolo. Regata v Tržaškem zalivu naj bi po zadnji vremenski napovedi potekala ob zmerni do močnejši burji, tako da se obeta jadralski spektakel.

V Tržaškem zalivu vedno pridejo na svoj račun tudi fotoreporterji. FOTO: Andreas Solaro/AFP
V Tržaškem zalivu vedno pridejo na svoj račun tudi fotoreporterji. FOTO: Andreas Solaro/AFP


Way of Life je sicer pretekli konec tedna zmagala na jubilejni, 50. regati za pokal Bernetti v organizaciji sesljanskega jadralnega kluba Pietas Julia. Gre za nekakšno generalko pred bolj slovito Barcolano. Vinčec je zaradi poškodbe roke tokrat krmilo prepustil izkušenemu Izolanu Mauriziu Benčiču in italijanskemu olimpijcu Lorenzu Bodiniju, sam pa je v vlogi skiperja skrbel za strateške odločitve.
 

Tomaž Kavčič namesto Primoža Rogliča


Za razliko od te nedelje so se organizatorji pretekli konec tedna borili s pomanjkanjem vetra. Zaradi tega so regato med Trstom in Sesljanom nekoliko skrajšali, s približno 10-minutnim zaostankom pa je drugo mesto na njej osvojil italijanski Portopiccolo s slovenskim krmarjem Mitjo Kosmino, tretja pa je bila jadrnica Fanatic. Favorit za zmago, 30-metrska jadrnica Arca s tržaškim matadorjem Furiom Benussijem, je zasedla 12. mesto.

Kljub zmagi Vinčec z ambiciozno posadko ostaja na trdnih tleh pred nedeljsko Barcolano, na kateri brani zmago, saj je Tržaški zaliv vedno znova izjemno nepredvidljiv in pogosto zgolj izbira startnega mesta med tudi do 2000 jadrnicami v regatnem polju odloča o vrhunskem rezultatu. Tokrat pri napadu na zmago Vinčec sicer ne bo mogel računati na pomoč Primoža Rogliča v svoji ekipi, namesto njega pa bo del zvezdniške posadke kuharski velemojster Tomaž Kavčič.

Uvod v nedeljsko osrednjo regato bo že sobotna jadralna regata Go to Barcolana from Slovenija oziroma Na Barcolano iz Slovenije. Start slovenskega dela tekmovanja bo v Portorožu v soboto, 9. oktobra. Končala se bo v Trstu, kjer se bodo naslednji dan jadrnice udeležile osrednjega dogodka.
 

Komentarji: