Kateri kolesar je zmagal v kraljevski etapi Toura pred 30 leti?

Tokratna izvedba kviza prinaša vprašanja s področja olimpizma, nogometa in kolesarstva.
Fotografija: Miguel Indurain (levo) je zmagoval na dirki po Franciji v začetku 90. let prejšnjega stoletja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Miguel Indurain (levo) je zmagoval na dirki po Franciji v začetku 90. let prejšnjega stoletja. FOTO: Reuters

1. Na včerajšnji dan pred dvajsetimi leti se je zavihtel na čelo Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge, ki je vodil MOK do septembra 2013. Znano je, da je bil danes 79-letni Belgijec odličen športnik, na olimpijskih igrah je trikrat jadral v razredu finn (1968, 1972, 1976) in bil 16-krat državni prvak v ragbiju. Ob tem je bil uspešen na poklicnem področju. Kakšen poklic je opravljal Rogge?

A) kirurg ortoped
B) odvetnik
C) novinar

2. Pred dvajsetimi leti je Austria praznovala 90-letnico nastanka vijoličastega kluba, ob tej priložnosti pa so na Dunaju odigrali slavnostno nogometno tekmo med Austrio in Bayernom (1:2). Med tekmo je prišlo do pretepa, ki je botroval 42 poškodovanim navijačem. Tekmo je zaznamoval tudi slovenski reprezentant, ki mu je vratar Oliver Kahn ubranil enajstmetrovko. Kdo je bil ta nogometaš?

A) Zoran Pavlović
B) Mile Aćimović
C) Nastja Čeh

3. V ponedeljek bo minilo 30 let od kraljevske etape na kolesarski dirki po Franciji 1991, ki je na koncu pripadla slovitemu Špancu Miguelu Indurainu. Ta je nato ponovil podvig tudi v letih 1992, 1993, 1994 in 1995. Indurain je oblekel rumeno majico v 13. etapi omenjene dirke in potrdil besede Grega Lemonda, da je favorit za končno zmago. Toda Indurain je v omenjeni etapi pripeljal na cilj kot drugi. Kdo jo je dobil?

A) Claudio Chiappucci
B) Gianni Bugno
C) Luc Leblanc

Preberite še:

Komentarji: