Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Kauzer se v Augsburgu vse bolj počuti kot v domačem Tacnu

Evropski prvak kljub dvema kazenskima sekundama najhitrejši na preizkušnji svetovnega pokala v Nemčiji, Božič in Terčeljeva tretja
Peter Kauzer v tej sezoni vesla odlično, vrhunec pa pričakuje na SP.<br />
Foto Matej Družnik
Peter Kauzer v tej sezoni vesla odlično, vrhunec pa pričakuje na SP.<br /> Foto Matej Družnik
Eduardo Brozovič
8. 7. 2018 | 17:18
4:23
Augsburg – Tretja tekma svetovnega pokala se je za slovenske slalomiste na divjih vodah odlično začela s sobotnima tretjima mestoma kajakašice Eve Terčelj in kanuista Luke Božiča, končala pa v vrhunskem slogu. Peter Kauzer je po osvojitvi zlate kolajne na junijskem EP v Pragi še enkrat prekosil vse najboljše kajakaše.

Njegov uspeh z majhno prednostjo 24 stotink sekunde pred Čehom Jirijem Prskavcem je bil nekoliko nenavaden, saj sta si oba prislužila po dve kazenski sekundi zaradi dotika vratic, medtem ko so njuni trije najbližji zasledovalci ostali pri ničli. Hrastničan, ki je bil četrti v dopoldanskem polfinalu, je pri prvem merjenju vmesnega časa zaostajal za 0,82 sekunde, pri drugem že za debelih 2,84 sekunde, a je vse nadomestil z imenitnim veslanjem v spodnjem delu proge.

»Malo me jezi trapast dotik 11. vratic s konico vesla, ki me je stal prvega pribitka v sezoni, toda na srečo mi je le uspelo premagati Jirija. Pred štartom sem mu v šali rekel, da ga bom do zadnjega zavesljaja lovil po progi, on pa mi je odvrnil, da tokrat ne. Oba sva prikazala najboljša možna nastopa in na koncu sva zasluženo prvi in drugi. V Augsburgu se vedno dobro počutim, saj je voda precej podobna tacenski. Odkar so očistili kanal, tok še bolj niha, zato moraš imeti zares dober občutek in gledati pred seboj, kaj se dogaja. Cel teden sem se smejal in užival v vsakem treningu,« je po enajsti zmagi na tekmah svetovnega pokala (v Augsburgu je bil prvi že leta 2009) pojasnil Kauzer, ki ga zdaj čaka daljši tekmovalni premor.

»Najprej si bom privoščil malo oddiha, nato pa se bom lotil priprav na drugo polovico sezone. V prvih dneh septembra se bom poskusil dobro odrezati na četrti tekmi svetovnega pokala v našem Tacnu, podobno tudi v finalu v Seu d'Urgellu. Vrhunec sezone pa bo ne glede na zdajšnje uspehe svetovno prvenstvo v Riu konec septembra,« je poudaril izkušeni as.
 

Stanovitnost velika želja


Luka Božič je bil v soboto tretji že po polfinalu, to mesto pa je ohranil tudi po odločilnem nastopu. Z dvema kazenskima sekundama in zaostankom 2,81 sekunde je bil tretji za zmagovalcem Siderisom Tasiadisom iz Nemčije in Slovakom Alexandrom Slafkovskym, ki sta progo premagala brez dotika vratic. V finalu je veslal tudi lanski svetovni prvak Benjamin Savšek, a vnovič imel obilo težav. Nabral si je šest kazenskih sekund, kar je zadostovalo za osmo mesto.

»Že nekaj let vem, da sodim na mednarodni vrh, letos pa si še posebej odločno želim storiti korak kvišku. Odmeven uspeh sem resda pričakoval že lani, da se mi ni izšlo. Še vedno so v mojih nastopih opazni vzponi in padci, a ostajam samozavesten,« je zagotovil Božič, ki je v navezi s Sašem Taljatom tvoril vrhunski dvojec, hkrati pa je ubral tudi samostojno pot. In v Augsburgu se je še drugič (po 3. mestu v Tacnu 2014) sam povzpel na zmagovalni oder svetovnega pokala. Med najboljšimi je tudi v letošnji skupni razvrstitvi, na kateri zaseda četrto mesto, tri stopničke pred Savškom.

Nekoliko daljšo posamično kariero ima Eva Terčelj, ki se je petič prebila med najboljšo trojico: po zmagi v Seu d'Urgellu 2013 je bila še štirikrat tretja. V Augsburgu je zaostala le za neprekosljivo Avstralko Jessico Fox in Britanko Mallory Franklin ter nasledila lani tretjeuvrščeno Uršo Kragelj, ki se je s 50 kazenskimi sekundami tokrat morala zadovoljiti z 9. mestom. »Verjetno je naključje, a že lani sem bila tretja na tretji tekmi svetovnega pokala v Markkleebergu. Na treningih poskušam vse, da bi pridobila stanovitnost, vendar mi še ni povsem uspelo. Zato sem bom še naprej trudila,« je priznala 26-letna Ljubljančanka.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine