Kitajski plavalni prevarant se še ni vdal

Trikratni olimpijski prvak v plavanju Sun Yang je zaradi osemletne prepovedi nastopanja vložil pritožbo na Mednarodno športno razsodišče.
Fotografija: Kitajski plavalni zvezdnik Sun Yang je osvojil kar tri olimpijske zlate kolajne in je bil tudi enajstkratni svetovni prvak. Zaradi kršenja dopinških pravil je letos prejel osemletno prepoved tekmovanja. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Kitajski plavalni zvezdnik Sun Yang je osvojil kar tri olimpijske zlate kolajne in je bil tudi enajstkratni svetovni prvak. Zaradi kršenja dopinških pravil je letos prejel osemletno prepoved tekmovanja. FOTO: AFP

Trikratni plavalni olimpijski prvak Kitajec Sun Yang, ki so mu konec februarja zaradi dopinških prekrškov izrekli osemletno prepoved nastopanja, se bo na kazen pritožil. Po poročanju francoske agencije AFP so njegovi odvetniki že vložili pritožbo na švicarsko zvezno sodišče.

Mednarodno športno razsodišče (Cas) v Lozani je kitajskemu plavalcu 28. februarja izreklo osemletni suspenz, s čimer je Cas pritrdil Svetovni protidopinški agenciji Wadi.

Na odločitev krovnega športnega razsodišča je sicer možna pritožba na švicarsko zvezno sodišče, kar je zdaj Sunova odvetniška ekipa tudi naredila.

Sunov primer je postal precej odmeven, potem ko je Mednarodna plavalna zveza (Fina) plavalca oprostila kršitve. Wada se s tem ni strinjala in je zahtevala kazen, kar je na koncu s pritožbo na Cas tudi dosegla.

Na lanskem SP v Gwangjuju se tekmeci Sun Yanga na zmagovalnem odru niso želeli rokovati z njim in fotografirati, saj so na tak način izrazili proteste nad njegovimi dopinškimi kršitvami. FOTO: AFP
Na lanskem SP v Gwangjuju se tekmeci Sun Yanga na zmagovalnem odru niso želeli rokovati z njim in fotografirati, saj so na tak način izrazili proteste nad njegovimi dopinškimi kršitvami. FOTO: AFP


Sun Yang, trikratni olimpijski in enajstkratni svetovni prvak v plavanju, je septembra 2018 na svojem domu na Kitajskem zavrnil testiranje in ni dovolil odvzema urina in krvi. Prvi kitajski olimpijski prvak v plavanju (London 2012, 400 in 1500 m) je že pred tem leta 2014 prestal trimesečni suspenz zaradi pozitivnega testa na poživilo trimetazidin.

Kljub zadnji izrečeni kazni mu ne bodo odvzeli naslovov, tudi zadnjih zlatih medalj na SP na 200 in 400 metrov prosto na prvenstvu v Gwangjuju, ki si jih je priplaval v obdobju po zavrnitvi dopinške kontrole.

Če bo obveljala odločitev Casa, bo moral Kitajec izpustiti tudi zdaj preložene olimpijske igre v Tokiu 2021, za 28-letnika pa bi potrditev osemletne prepovedi nastopanja pomenila konec kariere.

Preberite še:

Komentarji: