Ko občuti adrenalin, je v vodi vedno zelo hiter

EP v plavanju: Slovenska reprezentanca na četrtem EP zapored na lestvici kolajn, a skrbi zelo ozek nabor tekmovalcev
Fotografija: Peter John Stevens je najboljši, ko gre zares.
FOTO AFP
Odpri galerijo
Peter John Stevens je najboljši, ko gre zares. FOTO AFP

Glasgow – Sinoči je padel zastor čez osrednje plavalno tekmovanje poletne sezone.Zdi se, da se je malce ustavila imenitna madžarska bera zadnjih let, na vrh pa se vračajo Rusi. Slovenski adut Peter John Stevens je potrdil, da je eden tistih, ki se zna ustrezno zbrati za najpomembnejši nastop leta.

Slovenska reprezentanca se tako s četrtega prvenstva stare celine zapored vrača domov vsaj z eno uvrstitvijo med najboljše tri, večinoma v disciplini 50 m prsno, v kateri je najprej blestel Damir Dugonjić, evropski prvak 2012, zdaj pa ga je očitno uspešno nasledil Stevens. In povrh tega 23-letnega Kranjčana, ki se približuje koncu študija v ZDA na univerzi Tennessee, odlikuje sposobnost doseganja najvišje ravni pripravljenosti prav na tekmah, ki štejejo največ. Tokrat pa se ni mogel niti v miru pripraviti na ta glasgowski nastop, saj zaradi študijskih obveznosti ni prišel tako kot drugi člani reprezentance na prizorišče dva dni pred začetkom. Pripotoval je zgolj za preizkus na 50 m prsno in zaradi zamude letala pozneje, kot je načrtoval. Sam pa je ob tem za Slovensko tiskovno agencijo poudaril: "Rad imam adrenalin, takrat sem najboljši. Tudi v vsakdanjem življenju je tako. Težave znam odmisliti in tekmovati, ko je treba. Pomembno je tudi, da znam na tekmi ponoviti delo s treninga." In četudi se v slovenski plavalni reprezentanci lahko pohvalijo že z zelo lepim številom 100 kolajn z največjih tekmovanj, smo pogosto tudi v zadnjem desetletju razmišljali o tem, da bi bilo lahko uvrstitev na stopničke še več, če bi tudi nekateri drugi člani izbrane uresničevali to, kar se očitno vedno znova posreči Stevensu – biti na najvišji ravni, predvsem psihično, na najpomembnejšem tekmovanju.


V Glasgowu užitek tudi za starše


Povrhu Gorenjec še na samem prvenstvu uresničuje tisto, kar je odlika najboljših. Preizkušnja na 50 m v Glasgowu pa je bila zanj tudi manjši eksperiment, saj je pred tem spremenil obseg treninga. "V vodi imam en trening na teden manj kot prej, toda obenem je delo bolj intenzivno, kar se je izkazalo za dobro pri hitrosti v vodi. Zaradi študijskih obveznosti sem bil v to prisiljen," je po kolajni še razlagal sin slovensko-angleškega baletnega para. Starša sta bila tokrat na tribunah in uživala v finalni predstavi, ki se je sicer razpletla po željah prvega favorita Adama Peatyja.

Jasno pa je, da novi vrhunski nastop 23-letnika nikakor ne sme odgnati pozornosti od sicer povprečne podobe slovenskega moškega plavanja – v tej konkurenci je bil  Stevens celo naš edini tekmovalec v glasgowskem bazenu! Obenem pa tudi paleta slovenskih plavalk ni prav široka. Časi vidnih dosežkov Alenke in Nataše Kejžar, Metke Sparavec, Urške Slapšak, Sare Isaković in nazadnje tudi Anje Klinar, ki se je tokrat odpovedala udeležbi na evropskem prvenstvu, se oddaljujejo. Zdaj je najmočnejši adut slovenske ženske vrste Tjaša Oder, četrta na 1500 m prosto in šesta na 800 m, ob pravilnem pristopu in uresničevanju načrtu treninga bo merila na finale tudi čez eno leto na svetovnem prvenstvu. Dotlej pa jo tako kot druge pri slovenski reprezentanci, vključno seveda s trenerji, čaka še zelo veliko potrpežljivosti, vztrajnosti in vloženih ur dela v bazenu ter ob njem. 

Komentarji: