Koroški zen budizem za napad na tokijsko zlato

Janja Garnbret rekordno sezono sklenila z drugim mestom v svetovnem pokalu v težavnosti na Japonskem.
Fotografija: Janja Garnbret upa, da se bo naslednje leto na olimpijskih igrah v deželi vzhajajočega sonca z zlatimi rokami dotaknila rdečega polja, ki je kot vzhajajoče sonce. FOTO: Manca Ogrin
Odpri galerijo
Janja Garnbret upa, da se bo naslednje leto na olimpijskih igrah v deželi vzhajajočega sonca z zlatimi rokami dotaknila rdečega polja, ki je kot vzhajajoče sonce. FOTO: Manca Ogrin

Janja Garnbret se je od tekmovalne sezone v svetovnem pokalu športnih plezalk poslovila z novimi stopničkami. Četrto sezono po vrsti je zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v kombinaciji. V Inzaiu je v težavnosti osvojila 2. mesto. Zmagala je Jain Kim iz Južne Koreje, tretja je bila njena rojakinja Če Hjon So.

Slovenija je sicer imela po najmanj eno predstavnico v vsakem finalnem krogu letošnjega svetovnega pokala v športnem plezanju, ki se je začel aprila v Meiringenu v Švici. V finale, s katerim se je na Japonskem sklenila letošnja sezona, je Garnbretova napredovala kot vodilna polfinalistka. V finalu pa je bila za malenkost boljša Kimova, ki je zadržala vrh, najboljša Slovenka pa je vpisala višino 39, tik pod njim.

Tri Slovenke so nastopile v polfinalu težavnosti. Lučka Rakovec in Mia Krampl sta sezono zaokrožili s 16. in 22. mestom. Edini slovenski predstavnik v moški konkurenci na Japonskem Anže Peharc je sezono končal v soboto v kvalifikacijah na 36. mestu. Boj za skupni zmagi je bil odločen že prejšnjo nedeljo na Kitajskem. Moško krono si je zagotovil Čeh Adam Ondra, ki je finalno preizkušnjo sezone izpustil, žensko krono v disciplini pa je osvojila Sojeva, ki je bila na vseh šestih tekmah na stopničkah, štirikrat pa je zmagala.Garnbretova je sezono 2019, potem ko je seštevek težavnosti dobila v sezonah 2016, 2017 in 2018, končala na drugem mestu. Sojeva je seštevek sezone dobila s 480 točkami, Garnbretova na drugem mestu ima na svojem računu 352 točk. Slovenija ima v končni razvrstitvi discipline v prvi deveterici tri predstavnice. Na zadnji tekmi sta si nekoliko poslabšali svojo uvrstitev Rakovčeva in Kramplova. Rakovčeva (226) je sezono končala na 4. mestu, med Slovenki se je vrinila Japonka Nacuki Tanii (243), Kramplova pa je deveta (189). Slovenija (988 točk) je v pokalu narodov v težavnosti sezono sklenila na drugem mestu za Japonsko (1570) in pred Južno Korejo (749). Garnbretova je v disciplini druga tudi na svetovni lestvici.
 

Olimpijski Toulouse


Dvajsetletna slovenska šampionka letos v težavnosti ni bila tako dominantna kot v minulih treh sezonah. Dvakrat je ostala brez finala v Chamonixu in Kranju z devetim in 13. mestom. Pred Korejko se je uvrstila na uvodni in finalni tekmi sezone v Villarsu in Inzaiu ter na svetovnem prvenstvu v Hačiodžiju, na katerem je bila Sojeva četrta. Zato pa je letos s šestimi zmagami na šestih tekmah osvojila svoj premierni balvanski seštevek. Na svetovnem prvenstvu je s tremi osvojenimi naslovi svetovne prvakinje v treh disciplinah balvanih, težavnosti in kombinaciji poskrbela za nov svetovni mejnik.Rakovčeva je osvojila naslov evropske prvakinje v težavnosti (Edinburg) ter svoje prve stopničke v svetovnem pokalu. Velik preboj je uspel tudi Kramplovi, postala je svetovna podprvakinja v težavnosti ter osvojila premierne stopničke v svetovnem pokalu. Na EP v balvanih sta zlato in srebrno kolajno osvojili Urška Repušič in Vita Lukan. Konec novembra bodo v Toulousu na sporedu še kvalifikacije v olimpijski kombinaciji za preostala olimpijska mesta. Slovenski kandidatki za olimpijsko vozovnico sta Rakovčeva in Kramplova, za dve slovenski kvoti med moškimi pa Peharc in Jernej Kruder. Garnbretova si je svojo vozovnico za OI v Tokiu 2020 že priborila na SP.

Preberite še:

Komentarji: