Kot da premora zaradi mature ne bi bilo

Športna plezalka Janja Garnbret kljub otrplim prstom premočna za konkurenco na uvodni težavnostni tekmi sezone.
Fotografija: Janja Garnbret je težavnostno sezono ponovno odprla z zmago. Foto Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Janja Garnbret je težavnostno sezono ponovno odprla z zmago. Foto Uroš Hočevar/Delo

Villars – Tretji nastop v Villarsu, na tradicionalnem uvodnem dejanju težavnostne sezone svetovnega pokala v športnem plezanju, tretja zmaga za branilko šampionskega globusa Janjo Garnbret. Da je bil njen podvig v Švici letos vreden dvojno, je poskrbela s tem, da se je do njega dokopala kljub tekmovalnemu premoru v zadnjih tednih, saj je osrednjo pozornost namenila zrelostnemu izpitu.

Predlanska težavnostna svetovna prvakinja je aprila odlično začela že balvansko sezono, drugemu mestu iz Meiringena je dodala zmago v Moskvi in bi bila med najresnejšimi kandidatkami za globus tudi v tej disciplini, če ne bi bila prisiljena na račun mature najprej izpustiti azijske turneje in nato še četrte zaporedne preizkušnje v Vailu. S tem je padla iz tekmovalnega ritma, ki ga je skušala zadržati vsaj z ljubljansko ekshibicijo Triglav The Rock, na kateri si je pokorila vso konkurenco in dokazala, da ji prisilni odmor ni prišel do živega.

»Nisem prepričana, ali še vem, kako je tekmovati v svetovnem pokalu,« se je po prihodu v Švico pošalila najuspešnejša slovenska plezalka minulih dveh sezon, a se je hitro ugriznila v jezik, saj je s kvalifikacijami – kot vselej – opravila z levo roko, v eni od dveh smeri je tudi dosegla vrh. Resnično prevlado pa je dokazala v polfinalu in finalu, saj je obakrat zmogla oprimek ali dva višje kot konkurenca. V lanskem finalu je še posebej izstopala in se ni ustavljala pred vrhom, letos se ji takšen podvig ni posrečil, vseeno je bila njena zmaga čista kot solza.


Ohladitev in mrzli prsti


»Pred tekmo sem bila nekoliko negotova, saj po tako dolgem premoru nisem natančno vedela, kaj pričakovati. Nedavno sem opravljala še zadnji del mature, zato seveda nisem mogla biti v celoti osredotočena na plezanje. A se je izšlo odlično. Čutila sem nekaj več pritiska, ni bilo lahko, a po drugi strani niti ne prezahtevno. Že v kvalifikacijah sem se dobro počutila, nato nam je delo nekoliko otežila ohladitev, imela sem mrzle prste in se težko dovolj dobro ogrela,« je strnila vtise 19-letna Korošica, ki je potrdila, da namerava po učnem premoru nadaljevanje sezone – natrpan bo predvsem julij s štirimi tekmami v štirih vikendih – izpeljati v celoti.

Novo priložnost za brušenje forme pred septembrskim vrhuncem s SP in kranjsko tekmo svetovnega pokala bo tako imela že konec tedna v Chamonixu, na katerega jo ravno tako vežejo čudoviti spomini, saj bo tudi tam lovila tretjo zaporedno zmago. Še prej pa bo trepetala v sredo, ko jo čaka objava rezultatov mature. V Villarsu se je v finale v moški konkurenci uvrstil tudi Janjin srčni izbranec Domen Škofic in zasedel sedmo mesto, medtem ko je pri dekletih le za las mesto v osmerici spodletelo Tjaši Kalan in Viti Lukan, ki sta si delili deveto mesto. Ni pa lanskega podviga, ko je dopolnila Janjin uspeh z drugim mestom, ponovila daleč najizkušenejša v slovenskem taboru Mina Markovič, ki je obtičala v polfinalu.
 

Komentarji: