Le za olimpijsko prvakinjo, a z grenko-sladkimi občutki

Martina Ratej zadovoljna z uvrstitvijo, ne pa z rezultatom v metu kopja.
Fotografija: Martina Ratej je bila zadovoljna, da je prehitela odlični češki tekmici, še veliko bolj bi bila z boljšimi meti. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Martina Ratej je bila zadovoljna, da je prehitela odlični češki tekmici, še veliko bolj bi bila z boljšimi meti. FOTO: Tadej Regent

Ostrava – Martina Ratej je dosegla najboljšo slovensko uvrstitev na atletskem mitingu svetovnega izziva v Ostravi, saj je v metu kopja osvojila 2. mesto, a z rezultatom ni mogla biti zadovoljna – njen najdaljši met je meril 61,01 metra. Na drugi strani je osebni rekord na 1500 metrov dosegla Maruša Mišmaš (4:06,64), prav tako tudi Anita Horvat in Jan Petrač v neolimpijskih disciplinah, prva v teku na 300 m (37,00), drugi na miljo (4:01,70).

»Z uvrstitvijo sem zadovoljna, z daljavo pa ne,« je bil razumljiv komentar Martine Ratej po tekmi, pred katero se je zdelo, da se bo zelo težko prebila med najboljšo trojico. Predvsem sta se zdeli močni Čehinji, Nikola Ogrodnikova (letos druga na lestvici s 67,40 m) in svetovna rekorderka ter nekdanja dvakratna olimpijska prvakinja Barbora Špotakova, ki je v tej sezoni kopje najdlje vrgla 63,85 metra. In tu je bila še povratnica po poškodbi, Sara Kolak, ki je morala izpustiti celotno lansko sezono, zato je bila njena pripravljenost vprašljiva. A je na koncu prav olimpijska prvakinja iz Ria z metom iz pete serije, dolgim 64,45 metra, dobila nenavadno tekmo, v kateri je osem tekmovalk skupno v osmih serijah zgolj petkrat preseglo 60 metrov. Ratejeva si je 2. mesto zagotovila z zadnjim metom, Špotakova je bila četrta (60,01), Ogrodnikova pa zadnja (53,97).

»Z izjemo Sare nobeni ni šlo, njen met v peti seriji je bil res odličen. Nobena ni vedela, kaj se dogaja, zakaj so daljave tako slabe, a dejstvo je, da imamo vse v mislih SP, ki pa je še zelo daleč. Vseeno sem sama pričakovala boljše daljave, a še vedno ne sestavim v celoti meta, ki bi mi to omogočil. A na eni tekmi se bo že odprlo,« je razmišljala Ratejeva, ki je le še v tretji seriji vrgla kopje prek 60 metrov (60,16). Povsem drugače je bilo pri moškem metu kopja, saj je Estonec Magnus Kirt z 90,34 metra prvi letos prebil mejo 90 m.


»Svetovni rekord« na 300 m


Grenko-sladki občutki so po tekmi prevevali tudi Marušo Mišmaš, ki je drugič letos tekla na 1500 metrov in drugič izboljšala osebni rekord. Norma za SP ji je iz rok spolzela za 14 stotink. »Vesela sem zaradi osebnega rekorda in jezna, ker nisem izpolnila norme. Nisem najbolj zadovoljna s tekom, moje noge so ta čas bolj za tempo za 3000 metrov in v zadnjem krogu ni bilo tiste prave hitrosti, malo me je zmanjkalo. A ta čas je še vedno dober za 'stiplaše',« je dejala devetouvrščena Mišmaševa, ki ima že dogovorjenih še nekaj nastopov, preden se bo spet posvetila treningu.

Janežič je bil 3. na 400 m, a ostaja še naprej brez norme za Doho. FOTO: Tomi Lombar
Janežič je bil 3. na 400 m, a ostaja še naprej brez norme za Doho. FOTO: Tomi Lombar


Na mitingu, na katerem je bila posebna gostja nekdanja dvakratna wimbledonska zmagovalka Petra Kvitova, so nastopili še štirje Slovenci. Luka Janežič je bil tretji v teku na 400 m, a s časom 45,97 daleč za normo za SP. Maruša Černjul je bila v skoku v višino prav tako deveta, s 185 cm pa je izenačila svoj najboljši rezultat v sezoni. V tej disciplini je Marija Lasickene, Rusinja, ki nastopa kot nevtralna atletinja, napadala tudi svetovni rekord, a letvico na 210 cm trikrat podrla.

Je pa »svetovni rekord« oziroma najboljši čas v zgodovini v neolimpijski disciplini dosegla Shaunae Miller-Uibo, ki je 300 m pretekla v času 34,41. Anita Horvat je imela skupno 9. rezultat. Potem ko je Jan Petrač pred kratkim postavil državni rekord na 1000 m, je imel enak dosežek v mislih tudi v teku na miljo v Ostravi, a mu v močnem dežju ni uspelo. Je pa za slabih devet sekund izboljšal osebni rekord in zasedel 13. mesto.

Preberite še:

Komentarji: