Legendarni Finec se bo spet odpeljal na štart

Na reliju tisočerih jezer na Finskem bo nastopil tudi štirikratni svetovni prvak Tommi Mäkinen.
Fotografija: Tommi Mäkinen si je z mitsubishijem lancerjem pridirkal štiri naslove svetovnega prvaka. FOTO: Paul Estcourt/Reuters
Odpri galerijo
Tommi Mäkinen si je z mitsubishijem lancerjem pridirkal štiri naslove svetovnega prvaka. FOTO: Paul Estcourt/Reuters

Na reliju za svetovno prvenstvo po Finski, ki bo letos namesto avgusta na sporedu šele v začetku oktobra, bo nastopil tudi legendarni Tommi Mäkinen. Štirikratni zaporedni svetovni prvak (med letoma 1996 in 1999) se bo na štart znamenite dirke tisočerih jezer odpeljal z mitsubishijem lancerjem iz sezone 1996, s katerim si je pridirkal prvo od štirih lovorik.

»Čeprav še nisem pozabil voziti hitro, ne pričakujte od mene najboljših časov,« je svoje navijače v smehu opozoril 57-letni Finec in svojo izjavo podkrepil z dejstvom, da so pač avtomobili v zadnjih 25 letih doživeli izjemen razvoj. Mäkinen, ki je svojo uspešno kariero končal po sezoni 2003, je v zadnjih deloval kot vodja Toyotine ekipe v svetovnem prvenstvu, ki ji zdaj pomaga kot svetovalec.

Med letoma 1996 in 1999 je bil Tommi Mäkinen razred zase v reliju. FOTO: Russell Boyce/Reuters
Med letoma 1996 in 1999 je bil Tommi Mäkinen razred zase v reliju. FOTO: Russell Boyce/Reuters


Med elito je Tommi nanizal 24 zmag (krstno leta 1994 prav na dirki tisočerih jezer), s katerimi na večni lestvici drži šesto mesto za Francozoma Sebastienom Loebom (79) in Sebastienom Ogierjem (53), Fincem Marcusom Grönholmom (30), Špancem Carlosom Sainzem (26) in Škotom Colinom McRaejem (25). S štirimi naslovi svetovnega prvaka je Mäkinen tretji najuspešnejši dirkač v zgodovini za Loebom (9) in Ogierjem (7).

Komentarji: