Lovorika Nemcu, najboljši Slovenec Jan Šubelj

Naslov evropskega prvaka v šahu si je priigral 24-letni Matthias Blübaum.
Fotografija: Matej Šebenik je pristal na 99. mestu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Matej Šebenik je pristal na 99. mestu. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Nemški velemojster Matthias Blübaum je zmagovalec posamičnega evropskega prvenstva v šahu. Najboljši slovenski šahist v Termah Čatež je bil Jan Šubelj, ki je s 6,5 točke zasedel 66. mesto. Na turnirju je nastopilo 317 šahistov in šahistk iz 40 držav.

Blübaum je prvo mesto prevzel v šestem krogu in ga potem ni več izpustil iz rok. Do osme točke na prvenstvu je prišel po delitvi točke v predzadnjem krogu, v zadnjem pa je zabeležil še četrti zaporedni remi – tokrat proti Hrvatu Ivanu Šariću, sicer četrtemu nosilcu. Ta je z osmimi točkami osvojil bronasto odličje, srebrno pa si je priigral Armenec Gabrijel Sargisijan, ki je tako kot Blübaum osvojil 8,5 točke.

Novopečeni evropski prvak iz Lemga je pri 24 letih zabeležil daleč največji uspeh v karieri. Od drugega kroga naprej je nanizal šest zmag, med drugim je v tretjem ugnal tudi našega šahista Mateja Šebenika, ter ob petih remijih ostal nepremagan.

V zadnjem krogu bi ga lahko prehitel Sargisijan, ki pa je z belimi figurami remiziral s Jaimejem Santosom Lataso. Španec je bil na koncu peti, pred njim je bil še Bolgar Ivan Čeparonov, ki je za konec premagal Francoza Maxima Lagarda. Čeparonov in Lataso sta osvojila po osem točk, tako kot še trojica šahistov za njima.

Za 21. posamično evropsko prvenstvo, med udeleženci je bilo 116 velemojstrov in 32 šahistk, je bil nagradni sklad 100.000 evrov. Zmagovalec je prejel petino tega zneska. Najboljša dvajseterica se je uvrstila na svetovni pokal leta 2023.

Laura Unuk pričakovala več, kot je dosegla

Slovenski predstavniki so bili ves čas precej za najboljšo dvajseterico, pravzaprav jih je bilo zelo malo med prvenstvom pod stotim mestom. Ob koncu je slednje uspelo le dvema. Precej pred vsemi je bil mednarodni mojster Šubelj, ki je v 11. krogu po 69 potezah z belimi figurami ugnal nemškega mojstra Richarda Betheja.

Matej Šebenik je na koncu zasedel 99. mesto s šestimi točkami. V zadnjem obdobju najboljši slovenski šahist je v zadnji partiji vodil črne figure, njegov tekmec je bil srbski velemojster Velimir Ivić, ki ima 100 točk višji rating. Po 69 potezah je tekmec v končnici zmagal z materialno prednostjo.

Jan Marn je bil 126., slovenski velemojster ukrajinskega rodu Aleksander Beljavski mesto za njim (127.), oba sta zbrala po šest točk, kolikor jih je na 137. mestu vknjižil tudi Vid Dobrovoljc.

Pet točk in pol je na 159. mestu osvojila Zala Urh, ki je bila tako najvišje uvrščena slovenska šahistka. Enak zbir točk kot Urhova sta zabeležila tudi Boris Markoja na 171. mestu in na 172. Laura Unuk. Najboljša slovenska šahistka je pred prvenstvom pričakovala precej več, prvenstvo pa je končala s po tremi zmagami in porazi, v preostalih partijah pa je remizirala.

»Tekmovanje si bom zapomnila po preštevilnih remijih, ki sem jih sklenila po že dobljenih položajih. To se mi ni zgodilo še nikoli,« je nastop strnila Unukova. Med 32 slovenskimi predstavniki je bilo sicer šest šahistk.

Na istem prizorišču pri Brežicah je bilo med 12. do 21. novembrom lani tudi ekipno prvenstvo stare celine. To sta bila največja šahovska dogodka v Sloveniji po 35. olimpijadi leta 2002 na Bledu.

Izvedba ekipnega EP je minilo v luči pandemije novega koronavirusa, tokratno pa je bilo znamenju ruskega vojaškega napada na Ukrajino. Obe krovni šahovski zvezi, svetovna in evropska, sta prepovedali nastope pod rusko in belorusko zastavo.

Prijavljenih je bilo 23 ukrajinskih šahistov, ki so bili oproščeni plačila prijavnine, do konca turnirja pa je potekala dobrodelna akcija, s katero so zanje zbirali denar.

Letošnje leto je Mednarodna šahovska zveza (FIDE) razglasila za leto žensk v šahu, kar je bilo na prvenstvu v Sloveniji zelo vidno. Podpredsednica Šahovske zveze Slovenije (ŠZS) in prireditvenega odbora je bila Darja Kapš, prva Slovenka, ki je osvojila naziv velemojstrice.

Direktorica prvenstva je bila Nina Rob, ki je tudi sekretarka ŠZS. Prvič v šahovski zgodovini je v absolutni konkurenci sodila sodnica, to je bila slovenska velemojstrica Ana Srebrnič.

Komentarji: