Magnus Carlsen še naprej ostaja na prestolu

Norveški velemojster je obdržal naslov šahovskega svetovnega prvaka s skupnm izidom 7,5:3,5.
Fotografija: Magnus Carlsen (levo) je pri 31 letih starosti osvojil svoj peti naslov svetovnega prvaka. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP
Odpri galerijo
Magnus Carlsen (levo) je pri 31 letih starosti osvojil svoj peti naslov svetovnega prvaka. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP

Norveški velemojster Magnus Carlsen je obdržal naslov šahovskega svetovnega prvaka, saj je zabeležil četrto zmago nad ruskim izzivalcem Janom Nepomnjaščijem. Carlsen je skupni uspeh s 7,5:3,5 zapečatil v 11. partiji dvoboja za naslov v Dubaju z nagradnim skladom dva milijona ameriških dolarjev (1,76 milijona evrov).

Ruski izzivalec se je s kratkim stiskom roke vdal in igralca sta si izmenjala nekaj besed. Carlsen je pri 31 letih starosti osvojil svoj peti naslov svetovnega prvaka po vrsti, prvega pa leta 2013. Svojo premoč je šahist, ki ga v medijih označujejo za pop ikono in čudežnega dečka s podobo manekena z naslovnice, pokazal v zmagoviti šesti partiji, ko je padel tudi rekord, ki ga v 135-letni zgodovini šahovskih prvenstev svet še ni videl. Rusa je takrat premagal po sedmih urah in 45 minutah oziroma 136 potezah. Anatolij Karpov in Viktor Korčnoj sta leta 1978 remizirala po 124 potezah.

Dvoboj v Dubaju se je začel z uvodnimi petimi remiji. Carlsen je po dobljeni šesti partiji nato zmagal še v osmi in deveti, naslov pa je ubranil v 11. s skupnim izidom 7,5 proti 3,5.

Komentarji: