Mahomesu uresničena želja, kot MVP gre v Disney World

Teksašan je v superbowlu v zadnjih minutah uprizoril zasuk za zmago Kansas Cityja proti San Franciscu.
Fotografija: Patrick Mahomes in trener Andy Reid sta našla zmagovito kombinacijo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Patrick Mahomes in trener Andy Reid sta našla zmagovito kombinacijo. FOTO: Reuters

Patrick Mahomes je bil veliki junak 54. superbowla, finala jubilejne 100. sezone lige NFL v ameriškem nogometu. Ko je vse kazalo, da bo trofeja Vinca Lombardija šla šestič v roke moštva San Francisco 49ers, je podajalec (quarter-back) Kansas City Chiefs zrežiral zasuk, po zaostanku z 10:20 je v Miamiju v zadnjih šestih minutah poskrbel za tri neodgovorjene »touchdowne« in zmago z 31:20, s katero so Poglavarji končali 50-letno čakanje.

Mahomesu, ki si je priigral naziv najkoristnejšega igralca (MVP), so hvalospeve pisali že v prejšnji sezoni, vendar so moštvu iz zvezne države Misuri nastop v zadnjem dejanju preprečili New England Patriots z zmago po podaljšku finala konference AFC. Tom Brady & Co. so potem osvojili superbowl, Mahomes pa je v svoji prvi sezoni v vlogi glavnega podajalca pridobil izkušnje, ki jih je unovčil v noči na ponedeljek.



Čeprav je njegovo moštvo zaostajalo za 10 točk in je sam zakrivil dve prestreženi žogi, kar se mu je nazadnje zgodilo pred več kot letom, je ostal zbran, samozavesten, kot bi vedel, da njegove minute prihajajo.

Patrick Mahomes in trener Andy Reid sta našla zmagovito kombinacijo. FOTO: Reuters
Patrick Mahomes in trener Andy Reid sta našla zmagovito kombinacijo. FOTO: Reuters


Prišle so. Pod pritiskom ene najboljših obramb v ligi se je vselej izvil iz primeža, njegove žoge so dobile oči. Bolj kot njegovi podaji za touchdowna v treh minutah in 27 sekundah sta osupnila ujeta izstrelka, dolga 44 in 38 jardov. San Francisco je bil v šoku, vrnitve ni bilo, obramba na čelu z Nickom Boso in Richardom Shermanom, ki je prej tako dobro krotila Mahomesa, se je razpadla.
 

Zasenčil J. Lo in Shakiro


Mahomes je tako poskrbel, da večer v Miamiju ne bo šel v spomin po nastopu Jennifer Lopez in Shakire. To je bil šov 24-letnega Teksašana. Prihodnost je njegova, je predstavnik nove generacije QB, v katero sodi tudi Lemar Jackson iz Baltimora. Komisar NFL Roger Goodell v njem vidi naslednika igralcev, kot so Brady, Ben Roethlisberger, Aaron Rodgers, Drew Brees ...

Podajalec San Francisca Jimmy Garoppolo je imel dolgo tekmo pod nadzorom, v končnici pa ni zdržal pritiska. FOTO: AFP
Podajalec San Francisca Jimmy Garoppolo je imel dolgo tekmo pod nadzorom, v končnici pa ni zdržal pritiska. FOTO: AFP


Toda Mahomes, ki je Kansas Cityju primetal in pritekel (ob prvem touchdownu je sam stekel v končno cono) 286 jardov, si noče nadeti bremena nosilca novega vala. »Še precej drugih igralcev je, ki bi lahko postali novi obrazi NFL. Poglejte Lamarja, soglasno je bil izbran za MVP sezone. Vsi smo bili v njegovi senci. Vsako leto prihajajo novi obrazi in tudi veterani še niso rekli zadnje,« se ni želel širokoustiti Mahomes, sin nekdanjega igralca baseballa Pata Mahomesa.

Zmago je posvetil tudi Andyju Reidu, ki se je otresel slovesa najboljšega trenerja brez šampionskega prstana. Za 61-letnika je bila to 222. zmaga v karieri (6. mesto), z njo je Kansas City, znan bo glasnih navijačih, ki so se Guinnessovo knjigo rekordov vpisali, ko so na Arrowheadu dosegli 142,2 decibela, je na ta trenutek čakal od superbowla št. 4 leta 1970.



Chiefs se obeta plodno desetletje, jamstvo za to pa je Mahomes, drugi podajalec v zgodovini za Peytonom Manningom, ki je v sezoni zbral 50 touchdownov in več kot 5000 jardov. Že v svoji prvi sezoni je bil MVP rednega dela sezone, zdaj je postal najmlajši MVP na superbowlu.

Jennifer Lopez (desno) in Shakira sta navdušili s šovom ob polčasu. FOTO: AFP
Jennifer Lopez (desno) in Shakira sta navdušili s šovom ob polčasu. FOTO: AFP

 

Zanj v boj vsak dan


A ničesar ne bi zmogel brez soigralcev, ki so ga sprejeli za vodjo. »Tudi ko pade, vemo, da se bo pobral, če mu bomo stali ob strani. Vedno najde pot. Je neverjetno zbran, zaupa vase. Je najboljši podajalec v NFL, zanj bi šel v boj vsak dan,« je poveljniku napada zvest 110-kilogramski »pit bull« Anthony Sherman. Drugo najbolj znano ime v ekipi Travis Kelce je dodal: »Čarovnik Mahomes, obožujem ga. S svojo voljo nas je vrnil v igro.«

Travis Kelce se je takole veselil trofeje Vinca Lombardija. FOTO: AFP
Travis Kelce se je takole veselil trofeje Vinca Lombardija. FOTO: AFP


MVP tradiciono obišče Disney World v Orlandu in Mahomes ne bo izjema. Pred sedmimi leti, ko mu je bilo še 17, je tvitnil, da bi rad bil nekega dne podajalec, ki reče: Grem v Disney World.

Želja se mu je uresničila prej, kot si je mislil.

Preberite še:

Komentarji: